Foto: Bildbyrån

Djurgården är obesegrat och fansen vågar drömma om en kamp om Europaplatserna i höst. För Tommi Vaiho, 30, är Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs tydlighet den allra största anledningen till framgångarna. För FD berättar han även om hur det är att vara tillbaka på bänken och hur han kan se kaptenen Marcus Danielson växa ut till en fullfjädrad stjärna i laget. 
– Nu är han en av allsvenskans bästa mittbackar och kommer växa mycket både som människa och som spelare nu med större förtroende. Det är jag säker på, säger Vaiho till FotbollDirekt.se.

Cupguldet och Europaspel blev det sista stora glädjeämnet med Djurgårdens 2018.

När säsongen var över skulle Özcan Melkemichel bestämma sig för att lämna klubben och inför årets säsong är Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf nya bossar på Kaknäs.

Målvakten Tommi Vaiho, 30, har varit med länge i Djurgården, och han märker en klart positiv effekt av det nya ledarskapet. En effekt som bidragit till att Dif ännu är obesegrat och leder allsvenskan på samma poäng som Häcken.

– Framförallt tycker jag att Kim och ”Tolle” fått ihop det väldigt bra. Vi jobbar som ett lag och alla vet vad de ska göra. Även om inte spelet rullar på perfekt så vinner vi matcher för att alla vet sin uppgift på planen och för att det finns kvalitet. Vi känner oss väldigt trygga, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– På kort tid har de visat att de är fantastiska tränare. Tydliga och raka som vet vad de vill och hur de vill få ut bra prestationer av spelarna.

Är någon av dem good cop och den andre bad cop?

– Nja, alltså jag har känt Kim sen BP-tiden när jag var 15 år. Tolle är ny bekantskap men det är ingen som sticker ut så. Båda två är bra gubbar.

Finns det någon spelare som sticker ut och som du tror kommer blomma ännu mer under året? 

– Marcus Danielson kom ju hit förra året och var inte tilltänkt som ordinarie spelare. Han fick mest spela U21 då och har gått från den rollen till at bli kapten på ett års tid. Nu är han en av allsvenskans bästa mittbackar och kommer växa mycket både som människa och som spelare nu med större förtroende. Det är jag säker på.

Tommi Vaiho fick spela i slutet på förra året när Andreas Isaksson blev skadad. Och övertygade. Hur har han upplevt att vara tillbaka på ”kvisten” sen norrmannen Per Kristian ”PK” Bråtveit, 23, anslöt från Haugesund?

– Självklart vill man ju spela. Men jag visste att Dif skulle värva in en ny målvakt så det var inget konstigt . Det är en konkurrenssituation om alla platser i laget. Vad tränarna säger? Det har inte varit så mycket snack. Jag tycker att jag visade förra året vilken nivå jag håller där jag gjorde några bra matcher. Nu har PK kommit in och fick spela cupmatcherna och sedan i allsvenskan. Jag har fått visa på träningar och i U21-matcher vad jag går för. Och jag tycker att jag är en bättre målvakt nu än förra året. Helt klart. Vår målvaktstränare Nikos Gkoulios är den bäste jag haft.

Vad skiljer dig och PK åt rent stilmässigt? 

– Det är svårt att säga. Jag har tränat med honom i fyra månader och han är en bra målvakt med fötterna och har bra reflexer. Vad som skiljer oss åt är svårt att svara på. Om jag bara talar för min utveckling så har jag blivit en jämnare och bättre målvakt sista åren. De sju matcher jag spelade i fjol tycker jag att det fanns ett lugn i laget. Mycket för att jag blivit äldre och tar klokare beslut.

Men du måste ju vilja spela allsvenskan och inte U21?

– Självklart vill jag spela mina matcher i allsvenskan. Det är stor skillnad mellan U21 och allsvenskan. Men jag krigar på träningarna och förbereder mig som att jag ska starta varje match. Det är viktigt så att man kommer in i det så snabbt som möjligt när ma väl får chansen. Även om jag vet att jag förmodligen inte kommer spela nästa match så förbereder jag mig alltid som att jag ska göra det. Till slut kommer chansen och då får man ta den bara.