Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg uppges överväga att överklaga Giorgi Kharaisvilis utvisning mot Djurgården. En avstängning väntar för georgiern som ska avtjänas på måndag i matchen mot Helsingborg – men om nämnden ska pröva om den bör hävas så måste en anmälan komma in snabbt.
– Ju kortare tid för nämnden att behandla den desto mindre chans att man kan göra en rättvis prövning, säger disciplinnämndens sekreterare Pierre Blomqvist till FotbollDirekt.se.

Häcken fick Paulinho utvisad efter två gula kort i cupkvartsfinalen mot Gais, och överklagade till disciplinnämnden. De två varningarna var helt felaktiga ansåg Hisingeklubben, och man fick rätt hos nämnden på den ena varningen. Vilket gjorde att Paulinhos avstängning hävdes och han kunde spela i semifinalen. Det genom paragraf 6 i kapitel 7 i tävlingsbestämmelserna ”Prövning av domares beslut”.

I går blev Giorgi Kharaisvili utvisad mot Djurgården efter två gula kort. Det andra kortet blev omdiskuterat och många anser att det var ett felaktigt domslut.

Enligt Göteborgsposten så överväger nu IFK Göteborg att göra samma sak som Häcken, och överklaga å Kharaisvilis vägnar. Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen så hade ingen anmälan kommit in till disciplinnämnden, säger nämndens sekreterare Pierre Blomqvist. Han sköter det administrativa och får in ärenden först i nämnden.

Om Blåvitt de facto väljer att ta det till disciplinnämnden så bör det hända väldigt snart.

– Det står i tävlingsbestämmelserena om tidsfristen, att anmälan måste vara inne inom fem dagar från matchdagen för att kunna prövas. Av den anledningen är det extra viktigt att anmälande part kommer in med den så fort som möjligt under tävlingssäsong. Ju kortare tid för nämnden att behandla den desto mindre chans att man kan göra en rättvis prövning, säger Pierre Blomqvist till FotbollDirekt.se.

Finns det en deadline innanför deadlinen, att om det blir för kort inpå match så är det ändå för sent? Att de fem dagarna kanske egentligen är färre?

– Generellt, om en framställan kommer in dagen innan match. då är det inte särskilt troligt att man hinner behandla den innan match, så är det ju.

Och då hinner avstängningen verkställas?

– Ja, och då får man ett beslut efter den matchen. Såvida inte anmälande part drar tillbaka sin anmälan.

Och då blir det mer av principiell karaktär, att man får rätt i sak om man får igenom sin anmälan?

– Exakt. Nämnden är ålagd att behandla en anmälan som kommit in i tid.

Teoretiskt kan nämnden sammanträda även under helgdagar om det krävs.

– Svårt svara på. I speciella fall så får msn ta till speciella metoder. Det finns inget regelverk för hur och när nämnden ska ha sammanträde utan dyker det upp någonting så får man försöka lösa det på bästa sätt. Ledamöterna i nämnden har inget arvode, de som sitter där har blivit invalda av förbundsstyrelsen. Så det är ett förtroendeuppdrag. Det finns inga regleringar på det sättet.

Efter att Häcken fick rätt med sin överklagan med Paulinho så har många fruktat att Pandoras ask har öppnat sig – disciplinnämndens beslut var det första i sitt slag på elitnivå. Paragrafen infördes i tävlingsbestämmelserna inför säsongen 2017 men har inte använts av klubbar förrän nu. Pierre Blomqvist ser ingen risk att man blir överhopad med anmälningar.

– Nej inte än så länge. Eftersom vi inte behandlat något ärende av den karaktären sedan det här med Häcken.