Nyheter

FD:s krönikör: DET ska Hammarby ändra taktiskt – ”Halvt allergisk mot fel fötter på fel kant”

ANNONS

Två poäng efter tre matcher – Hammarby har inte fått samma drömstart som i fjol. Här svarar FD:s krönikör Magnus Österberg om Bajens problem, och vad han anser är viktigast för de grönvita att lösa taktiskt inför fortsättningen.

Hammarby har två poäng efter tre matcher. Tre matcher där man i kraft av det lyckosamma fjolåret varit favorit i samtliga. Men en poäng mot Elfsborg borta och en pinne mot Kalmar hemma följdes upp av förlust i går borta mot nykomlingen Helsingborg.

En rejäl tavla av Hammarbymålvakten Gianluca Curci gav HIF 2-1 i slutet av matchen. En darrig inledning på karriären också för mittbackslöftet Kossounou Odilon, som startade de två första matcherna men petades igår. Individuella misstag har gjort att Hammarby släppt in mål, men det är större strukturella problem som gör att man står där man står efter tre matcher – det anser FD:s krönikör Magnus Österberg.

– Det är många som försöker hitta syndabockar, det är Odilon och det är Curci. Jag har lite svårt för det. Individuella misstag kommer alltid att ske. Hade Hammarby haft ett bättre anfallsspel, skapat mer och fått mer tryck på motståndaren, då hade inte de här misstagen kostat lika mycket. Men det var lite samma tongångar i fjol på hösten när man stundtals hade svårt med målskyttet, då var det att Pa Dibba försvunnit som man sade var orsaken, säger Österberg.

– Men det största problemet som jag ser det, det är att de inte har fått sätta en elva som de kunnat spela in. Man har bytt målvakter, man har bytt centrala mittfältare, man har bytt mittbackar och ytterbackar. Så länge man flyttar runt, allting påverkas av att man behöver flytta spelare. Nu var det meningen igår att Fenger och Fällman skulle starta som mittbackar, och mycket kan man säga om Solheim men någon mittback är han inte. Kontinuitet är något som alla tränare vill ha, och då speciellt i centrallinjen.

Hur ser du på insatsen i går, vad är det som gör att man förlorar matchen?

– Jag tycker ändå att Hammarby var bra i första halvlek, man får bra fart i anfallsspelet på naturgräset som man inte är van vid. Men i andra halvlek faller man tillbaka i det här krångliga anfallsspelet. Man har viss kontroll utifrån att man har bollen, men man ökar också risken för att motståndarna ska vinna bollen med ett omständligt passningsspel långt ned i banan.

– Och i mina ögon är det kontinuiteten som brister i de här inledande matcherna. Det viktigaste är kontinuiteten i centrallinjen. Mittbackar tillsammans med centralt mittfält. Där måste det vara stabilitet. Man kan antingen byta spelare om spelaren gör misstag, eller låta spelarna spela vidare i samma positioner och lära känna varandra på planen. Nu har man av olika anledningar valt eller tvingats välja att flytta runt på positioner som är nyckelpositioner.

– Och det i sin tur gör att anfallsspelet inte kommit igång riktigt, och när det inte gör det så blir de defensiva misstagen synliga. Hade Hammarby vunnit med 3-2 i går så hade man kanske skakat på huvudet åt Curcis misstag, men man hade inte velat köpa en enkelbiljett till Italien åt honom.

Kontinuitet eller inte, anfallsspelet från i fjol såg i mångas ögon vassare ut än det de visat upp hittills i år. Håller du med?

– De har inte nått de höjderna. så är det. Men det fanns en del flyt med i det, Hamad gjorde hattrick i premiären, och fick flyt. Djurdjic kom igång tidigt och gjorde sedan mål på allt, Tankovic gjorde mål. Att misstagen kom defensivt, som de faktiskt gjorde även då, det var det ingen som ens funderade på.

Vad ser du att Hammarby ändå kan göra taktiskt, oaktat bristen på kontinuitet och möjlighet att spela ihop en elva?

– Jag är halvt allergisk mot att spela fötter på fel kant, som man gör nu med Kacaniklic och Tankovic. Man tappar så mycket i möjligheten att slå in ett tidigt inlägg med bra fot, innan motståndaren hunnit samla sig. Nu finns det en idé med det, meningen är ju att ytterbackarna ska komma på överlapp och Sandberg gör ju det jättebra på sin kant. Problemet är att han ska springa 70 meter, och det spelar ingen roll hur snabbt han gör det. Istället för att en högerfotad spelare slår in den med högerfoten direkt så ska han vänta in en stor löpning från Sandberg. Och på den tiden hinner motståndaren också springa, och samla sig, de kommer inte vara på väg mot eget mål när bollen väl slås in. Sedan är det också så att slår du den med rätt fot så skruvar sig bollen ut från målvakten vilket också är en stor plusfaktor.

– En annan del i i det är att väldigt många lag i dag spelar med tre mittbackar. Så om du slår din wingback, den första du möter efter det är en rättvänd mittback och han kan vara modigare i sitt försvarsspel för att han har två andra mittbackar bakom sig. En tredje del är att när du slår inläggen så har du tre skickliga mittbackar inne i boxen. Hinner du inte få in bollen tidigt så hinner de hamna rättvända och hitta position, och har de väl gjort det så är chansen väldigt stor att de också är övertaliga i boxen.

Samtidigt har man fått utdelning på kantspelare som klivit inåt i banan?

– Ja Tankovic har gjort mål via att bryta in från sin kant (mot Elfsborg). Så jag säger inte att det är fel. Det är variationen jag vill åt. Och det går att behålla samma spelidé med rättfotade spelare på kanterna, det är ingen motsägelse. Du kan fortfarande hitta ut på en överlappande ytterback, även med rättfotade spelare på kanterna.

– Sedan är det förstås så, att här finns lösningen redan i truppen. Helt enkelt bara genom att byta kant på Kacanaklic och Tankovic. Sedan behöver man inte spika det heller. Man kan och bör växla under matcherna. Dels för att ytterbackarna ska få chansen att andas. Men dels för att det skapar oreda; om du som ytterback vet att Kacaniklic går inåt åtta gånger av tio, men då plötsligt ställs mot någon som går utåt sex gånger av tio… om du som ytterback sprungit i 65 minuter och är lite trött, då är det inte säkert att du hinner registrera vem det är du har emot dig.

– Så i utgångsläget vill jag ha rättfotade spelare på kanterna och sedan tycker jag att man ska försöka växla kanter då och då, åtminstone i sådan omfattning att laget man möter får vara lite osäkra och tvingas ta olika beslut. Man ska göra allt man kan för att motståndarna inte ska veta vad som kommer.

En annan position som är omdiskuterad är den centrala mittfältspositionen bredvid givne Jeppe Andersen. I Juniors skadefrånvaro så har det varit Mads Fenger där, men när han inte kunde vara med i går så fick Darijan Bojanic kliva in. Och där vill Magnus Österberg ha honom:

– Jag känner mest bara att de inte fått chansen att spela ihop det. Jag tycker ju att Bojanic är och ska vara en central mittfältare med sin passningsfot, med sin blick och förmåga att vända spel snabbt. Det handlar bara om tid, att han får vara där och att de får träna på det tillsammans. Det är det jag varit inne på tidigare, kontinuiteten. Jag kan inte tänka mig att de tränat en sekund med Solheim som mittback till exempel. Det blir för många komponenter som inte rimmar med varandra, och det syntes i går i hur de rörde sig i förhållande till varandra.

– Men en stor vinst med att ha Darijan centralt, och det hänger också ihop med rättfotade yttrar; Du kan få en spelvändning från egen planhalva kant-kant och det kan vara målchans på två passningar: Lång spelvändande passning, snabbt inlägg och avslut. Du får en möjlighet att tvinga motståndarna att flytta sig. Det går inte täcka en hel plan. Och kan man lägga en macka på 60 meter, sådana som han kan slå, du kan inte täcka upp för det som motståndarlag. Du måste lämna ytor någonstans, och alla lag vill skydda sig centralt i första hand.

Och det blir inte för offensivt balanserat mittfält med honom på den positionen?

– När Jeppe spelar där tillsammans med Fenger så har Jeppe blivit mer offensiv. Nu med Bojanic bredvid sig så får han ställa om och bli mer defensiv. Sedan kanske det inte passar att spela Bojanic där mot alla motståndare, det finns alltid en motståndare att ta hänsyn till och mot vissa kanske man måste ha en annan balans. Defensiven är inte Bojanics adelsmäke, och det inte därför som Hammarby värvade honom. Men Hammarby vill spela en offensiv och bollförande fotboll, och jag tror man kan lösa det med att Jeppe får en mer tillbakadragen roll. Men då handlar det främst om att de får spela ihop sig.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0