GIF Sundsvall och sportchefen Urban Hagblom har fått mycket beröm för sitt transferfönster. Men i bakgrunden hägrar en viss oro bland klubbens supportrar. Giffarna har budgeterat med fem miljoner i spelartransfers och stjärnor som David Batanero och William Eskelinen har utgående kontrakt. 
– Vi hoppas på förlängningar. Men utan förlängningar står vi inför ett par tuffa beslut i sommar, säger Hagblom till FotbollDirekt.se. 

En spelmässigt imponerande säsong och en ansträngd ekonomi gjorde att många nog såg framför sig att GIF Sundsvall skulle tappa flera av sina stjärnspelare inför 2019.

Det blev precis tvärt om.

Sportchefen Urban Hagblom, som fått mycket beröm av klubbens supportrar för vinterns arbete, lyckades förlänga med nyckelspelare som Juanjo Ciercoles, Eric Björkander, Jonathan Tamimi och inte minst lagkaptenen Linus Hallenius. Lägg till intressanta nyförvärv som Pa Konate, Alexander Blomqvist, Tobias Eriksson och Omar Eddahri. När FD ber sportchefen att betygsätta transferfönstret så blir betyget högt på en skala 1-10.

– Då säger jag en nia. Men allt beror ju på våra förutsättningar vi gick in med där vi egentligen hade samma ekonomiska möjligheter som inför 2018 års säsong, säger Hagblom till FotbollDirekt.se.

Vilken deal är du mest nöjd med?

– Vi är oerhört nöjda med förlängningen med Linus Hallenius som är vår kapten. Det är alltid svårt att jämföra affärer men det gav oss en långsiktighet som vi oerhört nöjda med. En annan deal som satte nivån är för mig förlängningen av Juanjo (Ciercoles) som skapade förutsättningar för viktiga rekryteringar utifrån Giffarnas förutsättningar.

Efter förra säsongens åttondeplats valde klubben att omfördela sina resurser. En mindre trupp men med mer pengar till spetsspelare och en utökning av ledarstaben. Bredden skulle i större utsträckning bestå av egna talanger.

– Det var vårt sätt att se möjligheter till att göra det ännu bättre än i fjol. Vi minskade spelartruppen för att använda resurserna på färre spelare vilket gjorde att vi kunde förlänga med kuggar och rekrytera namn som vi ansåg viktiga för att höja kvaliteten. Sen har vi utökat tränarstaben med en person, anställt en scout och heltidsanställt folk inom rehab för att peppar, peppar, kunna hålla spelare borta från läktaren.

BLOGG: SANDAHL: Tronskifte i Norrland – Giffarna går om ÖFK

Och starten på allsvenskan kunde knappast bli bättre. Giffarna hämtade upp 2-0 till 2-2 borta mot Djurgården och vann hemma mot guldfavoriten Malmö FF med 3-1. Ett tidigt, men gott betyg till den sportsliga ledningen i Giffarna.

– Till syvende och sist handlar det om att resultaten ska komma och i den här branschen är det små marginaler. Men självklart är det alltid trevligt att få beröm. Självklart är vi nöjda över att vi fått allt på plats. Det ger en liten nöjdhet, men vi har alltid en strävan att bli ännu bättre så vi måste snabbt blicka framåt.

Ni har fått en riktig kanonstart. Ska man se er som en oväntad utmanare i toppen den här säsongen? 

– Haha, det är lite tidigt att dra sådana växlar. Men det visar vad vi kan uppnå när vi gör det vi sagt och tränat på. Då kan vi slå vilket lag som helst i allsvenskan. Jag ska inte spänna bågen och säga att vi ska vara ett topplag, men får vi ha alla friska och jobba med rätt förutsättningar så går inget lag i serien säkert i mötena mot oss.

Samtidigt som allt just nu i princip är positivt så riskerar Giffarna att tappa nyckelspelare i sommar. Styrelsen har budgeterat med fem miljoner i spelarförsäljningar under 2019 och med tanke på att både William Eskelinen och David Batanero sitter på utgående avtal så finns en risk att Giffarna känner sig tvungna att sälja i sommar. Eller?

– Nja, det ska man nog inte räkna med. Att tvingas sälja är väl ingenting som någon klubb önskar att jobba med, men det är också en realism till hur det sett ut. Fem miljoner är en snittsiffra för de fem senaste åren och det tillhör businessen att köpa och sälja. Lyckas man inte med det måste vi hantera ekonomin på ett annat sätt. Men vi gör en bedömning att det är någonstans där vi kommer att hamna. Det är en snittsiffra, så vissa år kanske man säljer för tio miljoner och andra år för noll. Det här är ett sätt för oss att bygga ett eget kapital vilket vi måste bli skickligare på för att bli ett etablerat lag i allsvenskan. Där är vi inte ännu.

Med tanke på allt intresse som varit för Eskelinen och Batanero så känns det väl ändå som potentiella försäljningar i år? 

– Vi jobbar med att hitta förlängningar för båda. Där är vi inte överens eller framme ännu. Men utan förlängningar så stor vi inför ett par tuffa beslut i sommar. Så är det. Det är klart att vi måste värdera värdet i att ha kvar dem sex månader till kontra att få noll kronor i ersättning efter säsongen och då få svårt att investera i nya spelare.

Så det kommer avgörs utifrån hur kontraktsförhandlingarna går?

– Men så är det. Vi har en bra dialog med deras respektive rådgivare. Sen vet man aldrig. Vi är inte överens ännu men vi har en väldigt bra dialog.

På söndag väntar ett ännu segerlöst Elfsborg på bortaplan för Giffarna.