Foto: Bildbyrån

BLOGG DIVISION 1 MED FD:S KRÖNIKÖR MAGNUS ÖSTERBERG

Lagen i de båda division 1-serierna har bara precis påbörjat seriespelet och jakten på en lyckosam säsong. Jag har följt de här serierna ett tag och kommer fortsätta att göra det även i år. 

Det finns massor av spelare, bra spelare, i de här serierna och då menar jag i alla åldrar. Det finns erfarna spelare med massor av elitmatcher på meritlistan och det finns minst lika många som är i början av sina, förhoppningsvis långa karriärer. Den här listan är tio namn, fem från vardera serie och det innebär givetvis att många spelare ”saknas”. Det här är alltså inte någon ”topplista” på de bästa spelarna utan namn som jag tror kommer att vara framträdande. Detta skrivet på förekommen anledning…

När det gäller de unga spelarna vill jag avvakta lite och låta dessa på lite tid på sig, då jag helt enkelt har sett för lite av dessa ännu. Några stycken kan jag dock inte undvika att ta med. Jag ska listar här tio spelare (där ordningen egentligen är oväsentlig) som jag dock tror kommer att ha klart framträdande roller och där det finns anledning för klubbar högre upp i seriesystemet att följa utvecklingen.

Jag inleder med fem namn i den norra serien:

Alexis Bbakka, Carlstad United: Det här är en spelare som jag har haft med på liknande listor förut men som ”bara” är kvar på nivån strax under elitfotbollen fortfarande. Ett par väldigt fina säsonger har nu tagit honom till Värmland och Carlstad United som lär jaga med i toppen även denna säsong. Bbakka lär med sin fart och näsa för mål bidra stort i den jakten. 11 mål ifjol, i år blir det ännu fler.

Leo Englund, Sandvikens IF: Englund har tillhört bland annat GIF Sundsvall och har spelat i både superettan och allsvenskan. Det här är en målmaskin och det lär garanterat fortsätta. Bar fjolårets nykomlingar Skellefteå så mycket det gick och stod för i princip allt de presterade framåt. I år har han klart bättre omgivning och det lär märkas i målproduktionen. Potentiell skytteligavinnare.

Marcus Haglind-Sangre, Akropolis: Tidigare pojklandslagsman och spåddes en lysande framtid av väldigt många. Har självklart alla möjligheter att bli elitspelare ännu även om vägen inte blev så spikrak som många trodde. I grunden en central mittfältare med bra fysik och bra spelförståelse men kan även användas som mittback. Är lagkapten i ett lag som kommer att slåss i toppen. Oavsett utfallet för laget tror jag att Haglind-Sangre återfinns högre upp i systemet senast vid nästa års säsongspremiär.

Anton Eriksson, Umeå FC: En av listans ynglingar och född år 2000. Central mittfältare som ifjol gjorde sin första riktiga säsong på denna nivå och som gjorde det väldigt bra. Har provspelet med bland annat Örebro SK och har ögonen på sig. Klok spelare som med tiden säkerligen spelar på ett centralt mittfält i någon av våra två högsta serier.

Samuel Brolin, Vasalunds IF: Brolin är av väldigt många ansedd som en kommande elitmålvakt. Tillhör AIK men är alltså utlånad till samarbetsföreningen Vasalund. Bra fysik och kommer att få välbehövlig erfarenhet av seniorfotboll. Har har ett offensivt lag framför sig så att han kommer att ställas på en del prov tar jag för givet. Ett framtidsnamn utan tvekan.

Vi växlar fokus till den södra serien där det också kryllar av intressanta namn, några bekanta för många, andra mer okända. Dessa fem är i mina ögon spelare som lär höra talas om sig:

William Kenndal, Utsiktens BK: Central mittfältare med härlig blick för spelet och ett bra passningsspel. Har massor av matcher på denna nivån, senast i Sollentuna FK där han gjorde en väldigt fin säsong. Har en förmåga att diktera tempot i matcherna på ett bra sätt. Kommer bli mycket nyttig för Utsikten.

Peiman Elassi, Oskarshamns AIK: Ingen ungdom länge (född 1989) men en magisk frisparksskytt. Fick fjolåret förstört av skada och lär vara väldigt spelsugen. Lär dyka upp i Veckans mål så snart frisparkslägena radas upp.

Teddy Bergqvist, Kristianstad FC: MFF-produkten har haft det lite trögt men hoppas nu på en omstart. Om inte skador sätter käppar i hjulet kan jag inte tänka mig annat än att det här blir en bra nystart för spelaren som faktiskt hoppade in vid ett tillfälle för Malmö FF i allsvenskan redan 2016. Ifjol blev det fyra mål för Varberg i superettan och nu hoppas ju alla inblandade att det ska bli mer mål och poäng. Det kommer det att bli tror jag.

Robin Hofsö, Landskrona Bois: Den egna produkten är tillbaka i klubben där allt en gång började. Efter några lite tröga säsonger lossnade det rejält för Hofså i seriekollegan Eskilsminne ifjol. 19 mål på 27 matcher blev fjolårets skörd. Nu blir Hofsö en viktig pjäs när Bois ska bygga om och rusta för avancemang tillbaka till superettan så småningom.

Daniel Ask, IFK Värnamo: En mittfältare som har hög potential men inte riktigt slog igenom förra säsongen. Nu finns förutsättningarna att det tar fart ordentligt och det ska bli spännande att följa hans utveckling. Spelade en hel del i superettan ifjol och det har han nytta av här.

Mer om både division 1 norra och södra finner ni på ettanfotboll.se och matcherna sänds via ettanplay.se.