• Publicerat 13 april
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

AIK är mållöst så här långt medan Malmö FF ser ut att snudda vid en mindre kris direkt. Här FotbollDirekts Patrick Ekwall om två matcher som är känsliga för de båda guldfavoriterna: Sirius och Östersund som båda är obesegrade.

AIK kommer från två 0-0-matcher och hur Norrköping har börjat till och med snäppet svagare. Frågan om dessa matcher kommer att bli det minsta vägvisande för två klubbar som tillsammans med MFF har fått flest guldtips?

AIK fick hur som helst syrlig kritik från bland andra Norrköpingsstjärnan Simon Thern som kritiserade stockholmarna för att systematiskt fördröja spelet.
”Det finns inget reglemente mot det. Alla kan påstå att de är skadade, men det är ju inte det. De är inte skadade. De behöver tid att snacka ihop sig och få oss ur rytmen”.varpå AIK-tränaren Rikard Norling försvarade sig.
”Jag vill inte gå in i det överhuvudtaget. Jag vill inte bidra till den… det är en mediegrej som ni bäst sköter själva”.

Kring Malmö FF så ser det än så länge ännu mer bekymmersamt ut.
1-3 mot Giffarna senast har rört upp rejält med kritik i sociala media. Cupfiaskot byggs så att säga på… Trots detta skymtades ingen oro hos Uwe Rösler inför kommande möte med Östersund.
”Ingen av oss förväntade sig det här. Varken fans, spelare eller ledare. Vi förväntade oss att ha fler poäng. Vi hade möjligheterna (mot Sundsvall), men sådan är fotbollen ibland. Vi måste tro på oss själva och göra det lite bättre så kommer vi att börja vinna matcher”.

FD:s krönikör Patrick Ekwall tar här i fem frågor inför söndagens matcher.

AIK:s maskande som Simon Thern beskriver?

– Han har förstås en poäng, det tror jag alla lade märke till. Det är en sak att ta det väldigt lugnt för att man är i ledning, men AIK har haft en vana att göra det oavsett resultat. Det är ett irriterande moment för motståndarna och möjligen också för matchens ”kvalitet” ibland. Men det är ju inte direkt avgörande för hur matcher slutar.

Din bild av AIK så här långt inför Sirius?

– Att det egentligen inte skiljer särskilt mycket från förra säsongen. Det är fortstatt väldigt svårt att göra mål och besegra AIK. Däremot har de inte haft förmågan att göra mål så här långt. Jag tror att Rikard Norling hade varit mer bekymrad om AIK, med en relativt ny defensiv, hade släppt till bakåt. Sedan har AIK talat om att utveckla sitt offensiva spel och det har vi inte sett mycket av under 180 minuter allsvensk fotboll i år.

Bör AIK/MFF-supportrar vara oroliga?

– Efter två omgångar? Nej.

Hur tycker du Uwe Rösler känns? Är han så obekymrad som han uppträder?

– Det har jag svårt att ta tro. Senast bildade han tremannaförsvar med mittfältaren Oscar Lewicki och kantspelaren Eric Larsson. Skadebenägna nyckelspelare som Safari och Rosenberg har redan varit borta med fysiska bekymmer. Det är sådant som måste tynga Rösler en aning. Förutom det faktum att resultaten inte gått den väg som han önskat.

Hur ser du på Malmös start?

– Jag tillhör en av dem som inte imponerats av Malmö i någon av deras tävlingsmatcher under 2019. Jag var inte lika överväldigad som många andra över insatserna mot Chelsea. De var förstås helt okej, men rätt mycket som väntat. MFF och Uwe Rösler är i ett läge där han måste få igång samma energi i sitt lag som han hade under hösten 2018. För så enkelt är det inte att vinna allsvenskan. Med det sagt, det är en låååång väg till november. Malmö har förstås alla tänkbara resurser att ta det hela vägen

Ge oss avslutningsvis några ord om Sirius respektive Östersund, två obesegrade klubbar, som med en trepoängare i helgen utan vidare skulle rista in en större repa i lacken hos allsvenskans mest givna guldutmanare.

– Starkt av Sirius, det måste jag säga. I de här bägge matcherna har de överlag sett väldigt solida ut. Östersund är svårbedömt, omöjligt att säga om de är fågel eller fisk. Kanske ger mötet i Malmö (snacka om svår start, både AIK och MFF borta i de tre första omgångarna) ett svar?

Fotnot: AIK drabbar samman med Sirius på Friends Arena 15.00 under söndagen medan MFF tar emot Östersund klockan 17.30 på Stadion senare samma dag.