Riksidrottsförbundet har tagit fram nya direktiv om mer ingående kroppsvisitation av besökare på allsvenska matcher. Det har för flera klubbar varit ett krav från polisen att följa de nya direktiven. Enligt vad FD erfar handlar det om hela sju klubbar.

En av allsvenskans största snackisar under upptakten av säsongen har handlat om visitation inför matcherna. Riksidrottsförbundet (RF) har kommit med nya direktiv om mer ingående visitation av besökare vid idrottsevenemang i Sverige.

En utbildningsvideo från RF har skickats ut till samtliga föreningar, tänkt att användas som en rekommendation på hur en visitation kan gå till.

Det har lett till starka reaktioner och flera klubbar har gått ut med att man inte tänker följa direktiven. För de flesta har det heller inte behövts då det inte funnits med som något krav i arrangörstillståndet inför matcher.

Men många har de facto haft det som ett krav från polisen. Enligt vad FD erfar så handlar det om sju klubbar som fick det inskrivet som krav i tillståndet vid sina första hemmamatcher i allsvenskan.

Helsingborg, Kalmar, IFK Norrköping, Sirius, Gif Sundsvall, och Östersund fick det inför hemmapremiär. Och Malmö FF har fått det från och med andra hemmamatchen, den närmast mot Östersund på söndag. I det första tillståndet fanns det varken krav eller hänvisning.

RF har nu samtidigt backat kraftigt – Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson twittrade igår att RF (genom sin säkerhetschef Lena Sahlin hört av sig via mail: