Foto: Bildbyrån

Vladimir Rodic fick gult kort mot Kalmar, men Hammarbymittfältaren kan straffas hårdare. Domaren Mohammed Al Hakim och domarchefen Stefan Johannesson vill pröva hos nämnden om det går att skärpa straffet för Rodic – anmälan är inlämnad men det finns oklarheter i vad den avser. Enligt vad FD erfar handlar det om vilken paragraf som ska användas i anmälan.
– Det kommer inte ske något med det här före påsk i alla fall. Det finns en del oklarheter i anmälan som måste förtydligas, säger disciplinnämndens vice ordförande Erlend Stavehaug till FotbollDirekt.se.

Det var i slutminuterna av Hammarby-Kalmar i söndags som Bajens avbytare Vladimir Rodic sprang fram till assisterande domare Daniel Gustavsson, där Rodic skrek och gestikulerade vilt i protest mot att Gustafsson vinkat offside på ett Hammarbymål.

Några dagar efter matchen framkom att matchens huvuddomare Mohammed Al Hakim tillsammans med förbundets domarchef Stefan Johannesson valt att anmäla Rodic till disciplinnämnden.

– Det här är något som jag har diskuterat ingående under dagen med domarteamet från matchen. Jag vill att vi ska försöka få det prövat, sade Johannesson till Sportbladet.

– Jag tror väldigt många håller med om att Rodics beteende inte är acceptabelt.

Den anmälan är upprättad men behöver kompletteras – det säger i dag disciplinnämndens vice ordförande Erlend Stavehaug.

– Det har kommit in en anmälan, men man håller på och benar ut formella saker runt den här anmälan. Tills det är klart kan man inte komma till beslut. Framför allt kring vad som avses i den. Det måste vara klarlagt innan man kan gå vidare och framför allt med hänsyn till den anmälda. Den som är anmäld måste ju få veta vad det är han har att försvara sig mot, säger han till FotbollDirekt.se.

Enligt vad FD erfar handlar det om huruvida det är anmält som ett tävlingsärende eller bestraffningsärende – det ska vara anmält som det sistnämnda, och då är det ett annat regelverk som kickar in. Aktörer i en match kan anmälas enligt RF:s stadgar, enligt kapitel 14. paragraf 2, punkt 7. Där står att bestraffning kan ådömas….

”den som under eller i samband med tävling, uppvisning eller träning eller med anledning av något, som därunder förekommit, demonstrerat, uppträtt förolämpande eller på annat sätt otillbörligt mot deltagare, funktionär eller åskådare eller visat ohörsamhet mot funktionärs anvisningar eller föreskrifter”.

I Sportbladets artikel hänvisade Stefan Johannesson istället till tävlingsbestämmelserna, kapitel 7 paragraf 6, ”Prövning av domares beslut” , där man kan anmäla till disciplinnämnden för att pröva om en ändring av ett ”domarbeslut som är uppenbart felaktigt”.

Den paragrafen användes av Häcken efter att Paulinho fått två gula kort i cupkvartsfinalen mot Gais. Något som gjorde att han var avstängd i semifinalen mot Djurgården. Häcken anmälde det hela med hänvisning till paragrafen i tävlingsbestämmelserna och ett av de gula korten ansågs var en felaktig bedömning från domarens sida. Och Paulinho fick spela mot Djurgården.

Men det handlade då om en korrigering av domarbeslutet – Paulinhos gula kort togs aldrig bort. Utan det man gör är att besluta om konsekvenserna av domarens beslut. Det går aldrig att ändra på beslutet i sig utan bara konsekvenserna det medför.

Något som gör att det är tveksamt om det går att använda paragrafen i tävlingsbestämmelserna och skärpa ett straff.

Erlend Stavehaug säger att den här anmälan inte kommer behandlas före påskhelgen.

– Vi inväntar förtydliganden. Tills dess så kan vi inte ta det här vidare. När det är gjort så har vi också en tidsplan mellan tummen och pekfingret om hur lång tid det tar för nämnden att behandla det.

– Men jag har pratat med förbundets kansli i dag och det kommer inte ske något med det här före påsk i alla fall. Det finns som sagt en del oklarheter i anmälan som måste förtydligas.

Vidare så kommer disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth inte vara med och ta beslut i fallet med Rodic.

– Jag är jävig i det fallet i och med att min dotter spelar i Hammarby. Så i de fall där Hammarby är inblandat så är jag inte med och tar beslut, säger nämndens ordförande till FD.