Foto: Bildbyrån

Upprörda känslor kring nya visitationsdirektiv de senaste veckorna – helt i onödan anser Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer. En storm i ett vattenglas om vad som från början var rekommendationer i en instruktionsvideo för publikvärdar.
– Jag är förvånad över turbulensen och karusellen kring det här. Det faller på sin egen orimlighet att man skulle visitera på det sättet, säger Rickmer till FotbollDirekt.se.

Riksidrottsförbundet (RF) har gått ut med visitationsdirektiv vid idrottsevenemang. Mer intim visitation har rekommenderats vid insläpp på idrottsarenor, för att komma åt att exempelvis pyroteknik förs in på arenorna.

Det här har lett till kraftiga reaktioner och stora protester på många håll – och i dag gick exempelvis AIK ut med att man inte ämnar följa direktiven utan att man kommer visitera på samma sätt som tidigare.

En som suttit lugn i båten hela tiden, det är Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer. För honom har det här varit en storm i ett vattenglas redan från allra första början. Rickmers poäng är att det aldrig har funnits något krav, bara en rekommendation.

– RF har tagit fram en publikvärdsutbildning som gått ut till klubbarna. Det är fritt att använda den. Det har sedan övertolkats. Från vår sida har det aldrig någonsin varit aktuellt att visitera på det sättet, säger Rickmer till FotbollDirekt.se.

RF har aldrig lyft fram det här som ett krav, säger Rickmer.

– Den här filmen har aldrig någonsin varit ett krav. Det är en del av en utbildning. Sedan vet jag att det finns klubbar som valt att följa det till punkt och pricka, det är deras val. Men det är bara en utbildningsvideo som RF tagit fram. Det finns massor av olika varianter på hur man kan visitera, varianter som visas i videon. För mig har det bara varit en fingervisning om hur man kan göra en visitation.

– Att ta folk under och mellan brösten eller på könet, det har aldrig varit aktuellt från vår sida. Det faller på sin egen orimlighet, det är ett lagbrott att göra så. Den som blir utsatt för det kan polisanmäla det och förmodligen få rätt.

Polisen har heller aldrig ställt några krav om den här typen av visitation, understryker Göran Rickmer.

– Jag vet att polisen lyft fram den här filmen och sagt, att ”så här man kan göra”. Men de har inte ställt krav om det.

– Däremot; den dagen polismyndigheten inför det här i sina tillstånd, då har vi ett problem. Då kan vi diskutera det här. En offentlig tillställning bygger på ordningslagen. Om man mot all förmodan skulle skriva in det i ett tillstånd till oss, då blir det ett annat läge.