De nya, hårdare visitationsdirektiven har upprört. I dag gick AIK ut och motsatte sig direktiven från Riksidrottsförbundet (RF). Och inga klubbar behöver heller följa dem – det säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist:
– Vi är överens; Klubbarna, förbundet, RF och Sef, om att vi ska göra ett omtag. Det är inget krav på klubbarna att ha den här inti, säger Enquist till FotbollDirekt.se.

Riksidrottsförbundet (RF) har gått ut med nya direktiv för visitering på svenska idrottsevenemang. Något som blev känt för fotbollspubliken i samband med den allsvenska premiären, och de nya direktiven har väckt starka reaktioner.

Tanken var att en hårdare visitering ska hindra att pyroteknik förs in och används på arenorna. Direktiven kom ut till klubbarna bland annat i form av en instruktionsvideo där man instruerar kring hur publikvärdar och visitatörer ska genomföra visitation vid insläppen på arenorna. Bland annat uppmanas visitation genom att vidröra intima kroppsdelar, till exempel mellan benen på besökarna.

Reaktionerna lät inte vänta på sig – och nu har AIK som första klubb gått ut och meddelat att man tänker strunta i RF:s direktiv och genomföra visitation på samma sätt som man gjorde 2018.

Och nu meddelar Sef:s generalsekreterare Mats Enquist att klubbarna slipper följa direktiven – det är upp till varje enskild klubb. Enquist har de senaste dagarna haft samtal med representanter för RF, förbundet och flera av de största klubbarna. Alla är överens om att sätta det här på ”hold”, säger Sef:s generalsekreterare.

– Vi är överens; Klubbarna, förbundet, RF och Sef, om att vi ska göra ett omtag, säger han till FD.

– Vi tycker samma sak både från Sef och även förbundets sida. Så vi är helt eniga. Det här är den kloka åtgärden; att vi sätter och ner och diskuterar igenom det här ordentligt, och ser över innehållet innan den här videon skickas ut igen. Vi har hittat en samsyn, fortsätter Enquist, som applåderar AIK:s initiativ:.

– Vi har helt samma åsikt som AIK. Vi har en bra utveckling när det gäller arenasäkerheten i Sverige, den går åt rätt håll. Att då genomföra integritetskränkande visitationer mot många för att vi har enstaka incidenter när vi har tre miljoner besökare årligen, det är fel väg att gå. Särskilt som all erfarenhet inom fotbollen visar att detta inte kommer lösa problemet.

Enquist berättar vidare om den instruktionsvideo som kom ut till klubbarna – de mest hårda exemplen på visitation som visas i filmen behöver inte tolkas som det minsta klubbarna måste göra när man visiterar.

– Det som blev ett problem är att det som visades i filmen uppfattades som en miniminivå vad gäller visitation. Nu finns filmen därute. Det är en film som klubbarna kan välja att använda eller inte, men det är inte ett krav att använda den som en miniminivå. Ska den ut igen så ska den göras på ett sätt som alla är nöjda med.

Så det blir i princip så att klubbarna kan släppa de här direktiven, de måste inte följa dem?

– Det är helt och hållet upp till varje klubb att bestämma nivån, förutom att regelverken bestämmer en miniminivå. Man måste alltså inte följa rekommendationerna i filmen, den är inte ett krav som den är utformad nu.

– Jag känner mig nöjd med att vi landat i det här och att alla är överens om att detta är det klokaste beslutet. Samverkan är stark i fotbollen, inklusive med våra supportrar, och nu kommer vi att använda oss av den samverkan för att lösa upp knutarna.