Polisen står handfallen efter IFK Göteborg-Gais – ingen av de som sköt raketer från Blåvitts klacksektion är identifierad. Nu vill polisen se över ett förbud mot större flaggor och en begränsning av tifon på läktarna.
– Det ska såklart finnas härliga tifo-arrangemang, men tifot får inte övergå i att bli ett verktyg till att hitta på massa skit på arenan. Det är det vi måste hitta en lösning på, säger utredaren Fredrik Carlstedt till Göteborgsposten.

IFK Göteborg-Gais fick avbrytas efter att raketer sköts in på planen. Cupmatchen avbröts och återupptogs aldrig, och disciplinnämnden tilldömde Gais en 3-0-seger.

Polisen har försökt reda ut vilka som stod bakom raketskjutningarna. Det ska röra sig om närmare 70 personer, men man har inte lyckats identifiera en enda. Enligt utredaren Fredrik Carlstedt så beror det på att de som sköt gömde sig bakom flaggor på läktaren.

– De står helt öppet och skjuter iväg raketer och vi ser hela händelseförloppet väldigt tydligt, men sedan går de in bakom flaggorna, tar av sig maskerna och byter kläder från topp till tå. Då blir det omöjligt för oss rent juridiskt att binda dem till någonting, säger Carlstedt till Göteborgsposten.

– Vi kommer ingenstans. Och det är jättetråkigt, för det blev ju rätt stora konsekvenser. Det ska såklart finnas härliga tifo-arrangemang, men tifot får inte övergå i att bli ett verktyg till att hitta på massa skit på arenan. Det är det vi måste hitta en lösning på.

Nu kommer han med ett kontroversiellt förslag för att få bukt med problemen att identifiera misstänkta. Som Carlstedt ser det finns det två alternativ: Mindre flaggor på läktarna eller att tifon enbart får äga rum matchstart.

– Som det ser ut nu kan supportrarna ta med sig nästan en full lastbil med prylar in på sin sektion, och ha det som ett basecamp. De springer upp och ner och hämtar olika grejer under hela matchens gång, säger Carlstedt till GP.