Foto: Bildbyrån

Agon Mehmeti är tillbaka i svensk fotboll. För en månad sedan skrev anfallaren på för Örebro, detta efter att ha varit iväg på ett nytt utlandsäventyr i tre år. Om Malmö FF var sugna på att värva hem sin tidigare forwardsstjärna ännu en gång?
– Ingen aning. Jag var inte ens sugen på MFF i vintras, säger Mehmeti till FotbollDirekt.se. 

Han slog igenom i Malmö FF redan som 18-åring. Agon Mehmeti svarade 2008 för tre mål på 21 allsvenska framträdanden och två år senare gjorde Malmösonen sin livs säsong målmässigt med elva fullträffar i ligaspelet för sitt MFF.

Efter ytterligare en stark säsong i den himmelsblåa dressen värvades Mehmeti till Palermo i november 2011. Väl i Serie A uteblev succén och efter lånesejourer i italienska Novara och portugisiska Sporting Olhanense återvände Mehmeti till Malmö FF sommaren 2014. Väl tillbaka gick först Markus Rosenberg och Isaac Kiese Thelin före Mehmeti i anfallet och året därpå när Kiese Thelin sålts för jättepengar till Bordeaux var i stället Rosenberg, Jo Inge Berget och Nikola Djurdjic före i hierarkin.

Speltiden i MFF blev därför inte så generös som Mehmeti hoppats på och i mars 2016, kort före allsvenska premiären, stod det klart att Mehmeti lämnade klubben för spel i norska Stabaek.

Efter en säsong i Norge kritade den då 27-åriga anfallaren på för turkiska Gençlerbirliği där det dock inte flög för svensk-albanen och under 2018 blev det i stället spel i Oxford, hemmahörande i League One. Tre klubbar i tre olika länder de tre senaste åren för Mehmeti alltså – som för en knapp månad återvände till allsvenskan.

Den 11 mars stod det nämligen klart att 29-åringen skrivit på ett ettårskontrakt, med option på ytterligare två år, med Örebro SK.

Närkelaget har förlorat båda sina inledande matcher i årets allsvenska. Först med 1-0 borta mot nykomlingen Falkenberg och så under måndagskvällen 0-3 hemma mot Djurgården. Mehmeti har dock inte funnits med i truppen till någon av dessa två drabbningar, men snart är han tillbaka på planen.

– Jag tränar på, krigar på. Det känns bra. Snart är det dags. Det är inget som spökar, inga skador eller så. Jag har satt en plan och den är som den är, berättar Mehmeti för FotbollDirekt.se.

I förra veckan, i samband med att Carlos Strandberg lånades in från Malmö FF, hintade managern Axel Kjäll att det kan ta lite tid för Mehmeti att bli hundra procent redo.

– Agon kom in senare och är en spelare som behöver lite mer tid på sig eftersom han inte hade spelat match på länge innan han kom till oss, sa Kjäll till FD i fredags.

Om Agon Mehmeti kan spela fredagens bortamöte på Tunavallen mot nykomlingen AFC Eskilstuna? Det vet han ännu inte själv.

– Ingen aning, vi får se, säger 29-åringen kortfattat.

ÖSK har inlett säsongen svagt. Två raka förluster och inte ett enda mål framåt. Hur ser du på det?

– Det kan vara så ibland. Det är bara att fortsätta jobba på. Det är tidigt på säsongen, men sedan finns det så klart delar i spelet som måste bli bättre, så är det absolut och det gäller både offensiven och defensiven. Det är lätt att sitta och säga att det bara är anfallsspelet som behöver steppas upp, men då måste man också fylla på med folk bakifrån. Vi måste analysera hur vi arbetar, svårare än så är det inte. Som sagt, vi har bara spelat två omgångar och kommer komma tillbaka!

Tidigare nämnda Carlos Strandberg gjorde debut för Örebro i går och spelade 90 minuter. Anfallsstjärnan skeptisk mot såväl sin egna som lagets insats, men garanterade samtidigt bättring.

– Vi har alla förutsättningar för att vinna matcher. Vi har en fin trupp med bra spelare. I dag hade vi lite otur då vi inte kom upp i nivå som vi borde, men jag är inte orolig. Vi har en bra trupp, konstaterade Strandberg i mixade zonen på Behrn Arena sent under måndagskvällen.

Även Agon Mehmeti är inne på Strandbergs linje, att ÖSK kommer växa den här säsongen.

– Absolut, det är det jag säger, det är en lång säsong. Vi har inte fått bästa starten, men det är bara att kriga på. Det är ingen annan som kommer att kriga åt oss. Vi måste rycka upp oss, analysera och granska oss själva – och sedan gå vidare. Så är det med fotboll.

Hur är det annars att vara hemma i Sverige igen?

– Det är bra, skönt och roligt. Ja, nice att vara tillbaka!

Din nya sejour utomlands, hur vill du beskriva den?

– Lärorik, lärorik. Man lär sig något nytt varje gång, det är nog så jag ser på det. Alla beslut och alla val som jag gjort har jag själv tagit och i slutändan finns det bara bra och sämre val, men man lär sig.

Känns det inte konstigt att vara tillbaka i allsvenskan – men inte bära den himmelsblåa MFF-tröjan? 

– Det är som det är, haha… Vad ska jag säga, det var hit jag ville komma faktiskt, det var nummer ett för mig. Efter att ha snackat med Axel (Kjäll) och så kände jag att det inte var några konstigheter alls. Det enda problemet var min fysiska status, att jag behövde lite mer tid på mig än alla andra för att komma igång. Men som sagt, det känns jävligt bra här.

Med tanke på alla anfallare som MFF redan har gissar jag att de inte var sugna att plocka hem dig i vintras?

– Ingen aning. Jag var inte ens sugen på MFF i vintras heller.

Varför inte?

– Nä… Som jag sa så snackade jag med Axel och jag kände direkt ”ja”. Som du sa själv, Malmö har fem anfallare (Markus Rosenberg, Marcus Antonsson, Jo Inge Berget, Guillermo Molins och utlånade Carlos Strandberg), det är ganska svårt att slå sig in där. De har en grym och bred trupp med mycket spets. Det var ju också anledningen till varför Carlos kom hit, för att det var en bra lösning för honom.

Örebro är på pappret inget topplag, men er anfallsuppsättning i år är häftig med dig, Viktor Prodell och Carlos Strandberg. Många allsvenska mål som gjorts från er tre!

– Det är ju den bilden som klubben har. De vill satsa, de vill framåt. Det säger det mesta, men vi måste börja prestera som lag nu och då spelar det egentligen ingen roll vilka spelare som man hämtar in. Vi måste fungera som lag. Vissa behöver längre tid på sig för att anpassa sig, sådan är fotbollen men som helhet behöver vi som lag bli bättre. På den fronten måste vi höja oss!