GÖTEBORG: Konstgräsdebatt igen, redan i omgång 2.

Någon som är överraskad? 

Personligen är jag trött på den; läget är som det är, alla vet förutsättningarna och inte en enda spelare i svensk elitfotboll kan hävda att de INTE vet vad som gäller.

Men efter Häcken-Helsingborg (2-0) hamnade vi där ändå. Igen.

Helsingborgs tränare, Per Ola Ljung, var inte direkt överens med mig efter matchen på Bravida Arena, men vi är åtminstone eniga om att vi inte har lust att dra konstgräskortet en gång till.

Ändå var det just det som Ljung gjorde, möjligen omedveten om omfånget, när han  efteråt förklarade varför hans spelare hade sådan oförmåga att behandla bollen under första halvleken på Häckens konstgjorda gräs.

Det gav i sin tur upphov till frågor som handlade om just konstgräs och varför Helsingborg inte tränat på underlaget inför den tuffa matchen i Göteborg med svar som sen hittar sina rubriker: det finns inget snarlikt eller tillräckligt bra konstgräs i Helsingborg att träna på, åtminstone inget som är som det på Bravida.

Till Ljung försvar ska sägas att han inte skyllde någon förlust på underlaget och att han var tydlig med att konstgräsdebatten är tröttsam.

Och jag ger honom rätt. Till hundra procent.

Helsingborg förlorade mot Häcken för att 1) Häcken är ett bättre allsvenskt fotbollslag än nykomlingen från Skåne, knappast en sensation men också för att 2) HIF aldrig gav sig en rättvis chans att vinna den här matchen förrän det var fem minuter kvar och då var det lite för sent.

I en dryg timme stod Andreas Granqvist och Co så djupt och lågt i sina linjer att de skapade världens största uppförsbacke för ett eget offensivt spel.

Per Ola Ljung tittade på mig som om jag var från månen när jag på presskonferensen undrade om det var ett medvetet val, att försvara så lågt.

Vi kan väl säga att i det fallet var vi inte lika eniga, för att dra till med ett understatement. Vilket jag, å andra sidan, inte har några problem med, hellre en tränare som är på hugget än en som svarar att bollen är rund.

Det handlade inte så mycket om att HIF:s försvarsspel skulle vara ineffektivt, snarare om att det försvårade och gav ett obefintligt anfallsspel – om vi nu räknar bort desperationsspelet från minut 85 med Granqvist som forward, som mycket val kunde gett en poäng i slutändan.

Helsingborg kan skylla förlusten på att dom – i mitt tycke – gav bort initiativet väg enkelt till Häcken.

Men inte att matchen gick på konstgräs.

Inga spelare i det svenska seriesystemet kan göra det längre. Det ska inte vara svårare att anpassa sig till olika konstgräs som det är att anpassa sig till torrt, långt, blött eller kort naturgräs – vilket kan vara svårt nog.

Men idag har de flesta spelare under 25 år tvingats spela och träna mer på konstgräs än på naturgräs.

Ingenting är nytt. För någon. Och förutsättningarna är som de är.

Sen är det en helt annan sak att alla lag, spelare, tränare, journalist, åskådare och klubb vill att alla matcher i allsvenskan ska spelas på vanligt gräs. Alltid.

Det är en komplex fråga eftersom de flesta arenorna inte ägs av klubbarns utan av kommunerna, som vill ha konstgräs eftersom det är billigare.

Vi borde kunna jobba med hybridgräs i större omfattning även om det inte är problemfritt – IFK Göteborg får spel sin hemmapremiär på stora Ullevi för att hybriden inte satt sig på Gamla Ullevi.

Jag tror att vi måste göra som i Frankrike, ligaföening/förbund får helt enkelt förbjuda allsvenskt spel på konstgräs från ett datum några år framöver. Då ställs alla inför ultimatum och kommuner måste tänka annorlunda om de vill ha ett allsvenskt lag i stan.

Men verkligheten är som den är just nu. Det är den vi måste rätta oss efter, den alla måste utgå från.

Hur illa än bollbehandling och timing kan vara ibland; det kan inte alltid vara fel på underlaget.

Häcken var friskare och mera distinkta mot Malmö FF (på hybridgräs) senast.

Nu var det mest lite småputtrigt spel för galleriet, omständligt och tempofattigt. Å andra sidan var Helsingborg aldrig ett riktigt hot förrän det stod 2-0.

Nu kom Häcken undan med blotta förskräckelsen när de inte lyckades stänga den här matchen.

Men tre poäng till Hisingen och en stark start på allsvenskan av ett lag som har truppen (Irandust på bänken hela matchen), spetsen, förmågan, skyttekungen, organisationen och pengarna.

Räkna definitivt med Häcken 2019.

Oavsett underlag.