Nyheter

LÅNG INTERVJU: ”Absolut inget misslyckande, men kom till IFK av en anledning”

ANNONS

IFK Norrköpings guldhjälte Christoffer Nyman är tillbaka i moderklubben. I en lång intervju med FotbollDirekt berättar anfallaren om tiden i Eintracht Braunschweig, landslagsambitionen och lyckan över att åter spela i ”Peking”.
– Jag ser det absolut inte som ett misslyckande. Jag hade en jättebra tid i Tyskland, men jag kom hem av en anledning. Jag vill hitta glädjen igen, berättar 26-åringen. 

Redan 2010 gjorde Christoffer Nyman debut i moderklubben IFK Norrköpings a-lag. Tre mål på tre matcher i superettan gjorde den då 18-åriga anfallaren – som tackade för förtroendet genom att skjuta upp ”Peking” till allsvenskan igen.

Två år senare fick anfallaren sitt stora genombrott i allsvenskan då han svarade för åtta mål och fyra assist. När sedan Norrköping överraskande vann SM-guld 2015 var Nyman en av de mest bärande spelarna. Med sina tio mål var ”Totte” ett utmärkt komplement till skytteligavinnaren Emir Kujovic. Ett halvår senare försvann dock båda till utlandet.

Medan Emir Kujovic misslyckades kapitalt i Gent började Nymans utlandskarriär lovande i Eintracht Braunschweig, hemmahörande i den tyska andraligan. Nyman fick spela och laget slutade på en imponerande tredjeplats – vilket resulterade i kval mot Wolfsburg. Någon uppflyttning blev det dock inte.

I fjol var därför tanken att Eintracht Braunschweig skulle ta klivet upp till Bundesliga, men i stället blev det ett antiklimax av stora mått. Nyman hade problem med skador och laget åkte ur serien – vilket fick 26-åriga Norrköpingssonen att tänka om.

I början av januari presenterades Nyman som IFK-spelare igen då han kritade på ett fyraårskontrakt. Hur länge guldhjälten tänker stanna denna gång? Det vet inte den 26-åriga stjärnan.

– Jag skrev ju på för fyra år och har kommit hem av en anledning. Jag vill må bra, hitta glädjen igen och ha kul. Sedan får vi se vart det leder, säger Nyman till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Det är mycket glädje och jag känner mig väldigt motiverad.

Hade du ingen glädje i Tyskland mot slutet?

– Första året absolut, men sedan var det ju en tyngre period..

Hur var det sociala livet därnere?

– Bra tycker jag. Ja, vi hade det jättebra. Braunschweig är en helt okej stad, det bor väl ändå 300 000 invånare där. När vi dock åkte ner i tredjeligan lämnade 16-17 spelare och nytt folk kom in. Då blev det lite annorlunda, men i det stora hela var livet jättebra där.

Du känner det inte som ett misslyckande att du redan är tillbaka i Norrköping igen?

– Jag ser det absolut inte som ett misslyckande. Jag hade en jättebra tid i Tyskland, men av olika anledningar valde jag att komma hem. Att vara tillbaka i Norrköping är inga konstigheter för mig.

GULD. Christoffer Nyman firar Norrköpings allsvenska titel i Malmö 2015.

Hur mycket bättre är du sedan du lämnade Norrköping sommaren 2016?

– Svårt att säga men det är väl klart att jag fått med mig erfarenhet från Tyskland där det är mer tempofyllt och fysiskt än här hemma. Det är något som man tagit med sig och jag har absolut utvecklats som fotbollsspelare och även som människa, det gör man ju hela tiden!

Vad säger du om 2. Bundesliga?

– En väldigt bra liga. Tuff, fysisk och tempostark.

När Emil Forsberg lämnade Malmö FF för Leipzig i tyska andraligan för dryga fyra år sedan kritiserades valet av liga. Nu är det allt fler svenskar som drar dit?

– Ja, men det är ju en bra liga! Jag skulle säga att det är 2. Bundesliga och Championship som sticker ut av andraligorna i Europa. Det är en jättebra liga och bra möjlighet att visa upp sig för de större lagen i Tyskland också. Ett bra marknadsfönster.

Om du summerar din tid i Tyskland, hur låter det då? 

– Första året var riktigt bra. Andra året inleddes också bra tills jag blev skadad. Det började redan i oktober 2017 och sedan fram till säsongens slut. Annars hade jag en jättebra tid där och som sagt, det gick väldigt bra för mig och laget första säsongen vilket så klart var otroligt kul. När sedan skadorna kom och laget gick dåligt, ja då var det tyngre förstås. I det stora hela är jag dock väldigt nöjd med tiden i Braunschweig.

Ni åkte ju ut i fjol. Du var inte sugen på spel i tyska tredjeligan?

– Nej, det var inte ambitionen som jag kom dit för. Ambitionen var att ligga i toppen och gå upp till Bundesliga. Vi slogs ju också i toppen första säsongen, men år två blev inte alls såsom jag och klubben hade hoppats på. Jag visste då att jag hade andra mål.

FRAMÅT. 26-årige Nyman beskriver den tyska andraligan som fysisk och tempostark. Här Norrköpingssonen mot Wolfsburg i kvalet till Bundesliga maj 2017.

Nyman var inte den enda svensken som trillade ur 2. Bundesliga förra säsongen. Joseph Baffo var lagkamrat med Nyman i Braunschweig och valde likt ”Totte” att lämna efter degraderingen då han skrev på för Duisburg, också de hemmahörande i tyska andraligan.

Även Sebastian Andersson, lagkamrat med Nyman i Norrköping 2016, åkte ur 2. Bundesliga med sitt Kaiserslautern i fjol och stannade precis som Baffo kvar i ligan. Landslagssvensken sedan i somras i Union Berlin. Att Nyman fick ha en svensk i Braunschweig är något som han värdesätter.

– Det var jätteskönt. Baffo kunde tyska dessutom eftersom han kom dit året innan mig så han hjälpte mig mycket, vilket underlättade.

Nyman har sedan Janne Anderssons intåg som förbundskapten varit in och ut i landslaget. Han nätade i VM-kvalet mot Vitryssland och har totalt noterats för tio a-landskamper. På senare tid har 26-åringen dock inte varit med i Blågult. Om chanserna till en comeback i landslaget ökar eller minskar i och med flytten tillbaka till allsvenskan?

– Ingen aning. Jag känner väl att om jag presterar på en bra nivå kan jag komma med. För mig är det bara att prestera, om jag sedan blir kallad eller inte, ja det är väl en bonus i så fall… En väldigt stor bonus!

SÅJA. Nyman med sitt första landslagsmål i VM-kvalet mot Vitryssland hösten 2017.

Hur skiljer sig IFK Norrköping nu jämfört med när du lämnade för drygt 2,5 år sedan? 

– Det är många nya ansikten, det är väl den största skillnaden tycker jag. Annars är mycket sig likt. Jag känner klubben väldigt bra. Som sagt, nya ansikten och lite annan typ av fotboll nu som är mer teknisk. Ja, en snabbare fotboll än när jag var här senast. Annars är det mesta sig likt.

Är det bättre kvalitet i Norrköping nu än när du var i klubben senast?

– Det var väldigt mycket kvalitet innan också med namn som Arnor (Traustason), Emir (Kujovic), Ante (Andreas Johansson) och Daja (Daniel Sjölund). Jättesvårt att jämföra, men det är en mer teknisk och snabbare fotboll nu som sagt. Innan var det mer rutin och erfarenhet där vi hade ett litet annat spelsätt, förklarar Nyman som imponeras av West Ham-lånet Sead Haksabanovic.

– En fantastisk spelare. Det ska bli spännande att spela med honom.

Tillsammans med Malmö FF och AIK är det Norrköping som tippas slåss om guldet i år. Fjolårets tabelltvåa har dock inte inlett strålande under 2019. Respass redan i Svenska cupens gruppspel och förra helgen förlust i allsvenska premiären borta mot Helsingborg med 3-1. Hur Nyman ser på Norrköpings chanser att upprepa 2015 års succé?

– Vårt mål är att vara med däruppe och slåss om titeln in i det sista! Hur långt det räcker får vi se.

FOTNOT: Samtliga bilder från Bildbyrån. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
20:30 Kansas City - Angel City Women USA NWSL Women
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
14:30 Feyenoord - Utrecht Eredivisie
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
15:45 Bayern München - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
tisdag 02 april
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Öster - Degerfors Superettan
19:00 Odense - Vejle Superligaen
20:00 Manchester City U18 - Bristol City U18 England FA Ungdomscup
20:30 Newcastle - Everton Premier League
20:30 Nottingham - Fulham Premier League
20:45 Saarbrucken - Kaiserslautern Tyska cupen
20:45 Bournemouth - Crystal Palace Premier League
20:45 Burnley - Wolverhampton Premier League
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Portsmouth - Derby League One
21:15 West Ham - Tottenham Premier League
21:45 Benfica - Sporting Lissabon Taca de Portugal
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
20:45 Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
21:00 Fiorentina - Atalanta Italienska Cupen
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
torsdag 04 april
20:00 Granada - Valencia La Liga
20:00 Leeds U18 - Millwal U18 England FA Ungdomscup
20:30 Liverpool - Sheffield U Premier League
21:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
21:15 Chelsea - Manchester U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15