IFK Norrköpings guldhjälte Christoffer Nyman är tillbaka i moderklubben. I en lång intervju med FotbollDirekt berättar anfallaren om tiden i Eintracht Braunschweig, landslagsambitionen och lyckan över att åter spela i ”Peking”.
– Jag ser det absolut inte som ett misslyckande. Jag hade en jättebra tid i Tyskland, men jag kom hem av en anledning. Jag vill hitta glädjen igen, berättar 26-åringen. 

Redan 2010 gjorde Christoffer Nyman debut i moderklubben IFK Norrköpings a-lag. Tre mål på tre matcher i superettan gjorde den då 18-åriga anfallaren – som tackade för förtroendet genom att skjuta upp ”Peking” till allsvenskan igen.

Två år senare fick anfallaren sitt stora genombrott i allsvenskan då han svarade för åtta mål och fyra assist. När sedan Norrköping överraskande vann SM-guld 2015 var Nyman en av de mest bärande spelarna. Med sina tio mål var ”Totte” ett utmärkt komplement till skytteligavinnaren Emir Kujovic. Ett halvår senare försvann dock båda till utlandet.

Medan Emir Kujovic misslyckades kapitalt i Gent började Nymans utlandskarriär lovande i Eintracht Braunschweig, hemmahörande i den tyska andraligan. Nyman fick spela och laget slutade på en imponerande tredjeplats – vilket resulterade i kval mot Wolfsburg. Någon uppflyttning blev det dock inte.

I fjol var därför tanken att Eintracht Braunschweig skulle ta klivet upp till Bundesliga, men i stället blev det ett antiklimax av stora mått. Nyman hade problem med skador och laget åkte ur serien – vilket fick 26-åriga Norrköpingssonen att tänka om.

I början av januari presenterades Nyman som IFK-spelare igen då han kritade på ett fyraårskontrakt. Hur länge guldhjälten tänker stanna denna gång? Det vet inte den 26-åriga stjärnan.

– Jag skrev ju på för fyra år och har kommit hem av en anledning. Jag vill må bra, hitta glädjen igen och ha kul. Sedan får vi se vart det leder, säger Nyman till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Det är mycket glädje och jag känner mig väldigt motiverad.

Hade du ingen glädje i Tyskland mot slutet?

– Första året absolut, men sedan var det ju en tyngre period..

Hur var det sociala livet därnere?

– Bra tycker jag. Ja, vi hade det jättebra. Braunschweig är en helt okej stad, det bor väl ändå 300 000 invånare där. När vi dock åkte ner i tredjeligan lämnade 16-17 spelare och nytt folk kom in. Då blev det lite annorlunda, men i det stora hela var livet jättebra där.

Du känner det inte som ett misslyckande att du redan är tillbaka i Norrköping igen?

– Jag ser det absolut inte som ett misslyckande. Jag hade en jättebra tid i Tyskland, men av olika anledningar valde jag att komma hem. Att vara tillbaka i Norrköping är inga konstigheter för mig.

GULD. Christoffer Nyman firar Norrköpings allsvenska titel i Malmö 2015.

Hur mycket bättre är du sedan du lämnade Norrköping sommaren 2016?

– Svårt att säga men det är väl klart att jag fått med mig erfarenhet från Tyskland där det är mer tempofyllt och fysiskt än här hemma. Det är något som man tagit med sig och jag har absolut utvecklats som fotbollsspelare och även som människa, det gör man ju hela tiden!

Vad säger du om 2. Bundesliga?

– En väldigt bra liga. Tuff, fysisk och tempostark.

När Emil Forsberg lämnade Malmö FF för Leipzig i tyska andraligan för dryga fyra år sedan kritiserades valet av liga. Nu är det allt fler svenskar som drar dit?

– Ja, men det är ju en bra liga! Jag skulle säga att det är 2. Bundesliga och Championship som sticker ut av andraligorna i Europa. Det är en jättebra liga och bra möjlighet att visa upp sig för de större lagen i Tyskland också. Ett bra marknadsfönster.

Om du summerar din tid i Tyskland, hur låter det då? 

– Första året var riktigt bra. Andra året inleddes också bra tills jag blev skadad. Det började redan i oktober 2017 och sedan fram till säsongens slut. Annars hade jag en jättebra tid där och som sagt, det gick väldigt bra för mig och laget första säsongen vilket så klart var otroligt kul. När sedan skadorna kom och laget gick dåligt, ja då var det tyngre förstås. I det stora hela är jag dock väldigt nöjd med tiden i Braunschweig.

Ni åkte ju ut i fjol. Du var inte sugen på spel i tyska tredjeligan?

– Nej, det var inte ambitionen som jag kom dit för. Ambitionen var att ligga i toppen och gå upp till Bundesliga. Vi slogs ju också i toppen första säsongen, men år två blev inte alls såsom jag och klubben hade hoppats på. Jag visste då att jag hade andra mål.

FRAMÅT. 26-årige Nyman beskriver den tyska andraligan som fysisk och tempostark. Här Norrköpingssonen mot Wolfsburg i kvalet till Bundesliga maj 2017.

Nyman var inte den enda svensken som trillade ur 2. Bundesliga förra säsongen. Joseph Baffo var lagkamrat med Nyman i Braunschweig och valde likt ”Totte” att lämna efter degraderingen då han skrev på för Duisburg, också de hemmahörande i tyska andraligan.

Även Sebastian Andersson, lagkamrat med Nyman i Norrköping 2016, åkte ur 2. Bundesliga med sitt Kaiserslautern i fjol och stannade precis som Baffo kvar i ligan. Landslagssvensken sedan i somras i Union Berlin. Att Nyman fick ha en svensk i Braunschweig är något som han värdesätter.

– Det var jätteskönt. Baffo kunde tyska dessutom eftersom han kom dit året innan mig så han hjälpte mig mycket, vilket underlättade.

Nyman har sedan Janne Anderssons intåg som förbundskapten varit in och ut i landslaget. Han nätade i VM-kvalet mot Vitryssland och har totalt noterats för tio a-landskamper. På senare tid har 26-åringen dock inte varit med i Blågult. Om chanserna till en comeback i landslaget ökar eller minskar i och med flytten tillbaka till allsvenskan?

– Ingen aning. Jag känner väl att om jag presterar på en bra nivå kan jag komma med. För mig är det bara att prestera, om jag sedan blir kallad eller inte, ja det är väl en bonus i så fall… En väldigt stor bonus!

SÅJA. Nyman med sitt första landslagsmål i VM-kvalet mot Vitryssland hösten 2017.

Hur skiljer sig IFK Norrköping nu jämfört med när du lämnade för drygt 2,5 år sedan? 

– Det är många nya ansikten, det är väl den största skillnaden tycker jag. Annars är mycket sig likt. Jag känner klubben väldigt bra. Som sagt, nya ansikten och lite annan typ av fotboll nu som är mer teknisk. Ja, en snabbare fotboll än när jag var här senast. Annars är det mesta sig likt.

Är det bättre kvalitet i Norrköping nu än när du var i klubben senast?

– Det var väldigt mycket kvalitet innan också med namn som Arnor (Traustason), Emir (Kujovic), Ante (Andreas Johansson) och Daja (Daniel Sjölund). Jättesvårt att jämföra, men det är en mer teknisk och snabbare fotboll nu som sagt. Innan var det mer rutin och erfarenhet där vi hade ett litet annat spelsätt, förklarar Nyman som imponeras av West Ham-lånet Sead Haksabanovic.

– En fantastisk spelare. Det ska bli spännande att spela med honom.

Tillsammans med Malmö FF och AIK är det Norrköping som tippas slåss om guldet i år. Fjolårets tabelltvåa har dock inte inlett strålande under 2019. Respass redan i Svenska cupens gruppspel och förra helgen förlust i allsvenska premiären borta mot Helsingborg med 3-1. Hur Nyman ser på Norrköpings chanser att upprepa 2015 års succé?

– Vårt mål är att vara med däruppe och slåss om titeln in i det sista! Hur långt det räcker får vi se.

FOTNOT: Samtliga bilder från Bildbyrån.