Sommaren 2017 hoppade Teddy Bergqvist in för Malmö i Champions League-kvalet hemma mot Vardar. Nu har talangen lämnat MFF för spel i division 1-klubben Kristianstad och anfallarens mål är stora.
– Jag vill kunna spela Champions League igen och behöver då få fart på karriären, säger Bergqvist till FotbollDirekt.se. 

Redan 2016 debuterade Teddy Bergqvist i allsvenskan för Malmö FF och sommaren därpå hoppade han in i Champions League-kvalet hemma mot Vardar.

Anfallaren, som kort före inhoppet mot det makedonska laget (som det blev respass mot) hade varit i Georgien och spelat EM med U19-landslaget, lånades sedermera ut till Åtvidaberg i superettan. Skåningen blev i ÅFF-tröjan mållös, ett ÅFF som överraskande åkte ner i division 1.

På försäsongen förra vintern nätade Bergqvist i två raka träningsmatcher för MFF, men sportchefen Daniel Andersson valde på nytt att låna ut sin anfallstalang född 1999. Den här gången blev destinationen Varberg i superettan.

Väl i den grönsvarta dressen blev det fyra fullträffar på 13 starter i ligaspelet, men det räckte inte för nytt kontrakt i MFF och i stället blev det i december klart att Bergqvist i två år framöver har avtal med Kristianstad, hemmahörande i division 1 södra.

Trots att det här ett rejält hack ner jämfört med Malmö FF ser 20-åringen inte steget till Kristianstad som något dåligt.

– Nej, jag ser på det här som något som jag måste göra. Jag vill kunna spela i Champions League igen och behöver då få fart på karriären. Jag känner att det här är rätt steg för mig för att utvecklas, säger Bergqvist till FD och fortsätter:

– Det går bra för mig här. Jag får spela hela tiden och det känns som att jag är viktigast i laget.

Vinna skytteligan i söderettan i år, är det rimligt?

– Ja, det tycker jag. Eller ja, jag lirar mer som nummer 10 nu i stället för renodlad anfallare, men poängligan siktar jag på att vinna i alla fall!

Hur bra är Kristianstad?

– När vi är bra tycker jag att vi är riktigt bra, men vi har inte så bred trupp och och får vi skador och avstängningar kan det bli problem, men det är väl det. Får vi vara hyfsat friska kan vi bli riktigt bra, konstaterar Bergqvist som sedan listar sina tre favoriter till att ta hem serien.

– Det är väl Ljungskile, Oskarshamn och Eskilsminne.

Just Oskarshamn var på vippen att skicka ner Varberg i division 1 i fjol, men hallänningarna redde ut det hela i kvalreturen, detta med Teddy Bergqvist på planen.

– Vår tränare Jocke Persson ville hellre ha löpmeter än kvalitet, men till slut förstod han att man inte kan välja löpmeter före kvalitet och då fick jag spela mot Oskarshamn i returen – och det gick ju vägen, säger Bergqvist med glimten i ögat.

Du lånades ut till två bottenlag i superettan, först Åtvidaberg och sedan Varberg. Lite feltänk av MFF med tanke på att du är en utpräglad målgörare och därmed borde hamnat i ett topplag med många skapade målchanser?

– Ja, jag tycker själv det så klart eftersom jag är en offensiv spelare och då vill vara i ett lag som har mycket boll. Samtidigt får man göra det bästa av situationen och hur som helst, nu är jag i Kristianstad och vi har ett spännande lag. Jag hoppas att vi får det att klicka!