Foto: Bildbyrån

Förbundets riksombud anmälde IFK Göteborg till disciplinnämnden – enligt riksombudet har Blåvitt brustit i sitt säkerhetsarbete i samband med den avbrutna cupmatchen mot Gais. I morgon kommer disciplinnämndens beslut.
– Det stämmer, vi har ett extrainsatt möte i morgon och tar beslut då, säger disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth till FotbollDirekt.se.

IFK Göteborg straffades med 0-3 mot Gais i den avbrutna gruppspelsmatchen i svenska cupen 25 mars.

Inte långt efter att disciplinnämnden meddelat sitt beslut gällande den sportsliga utgången av matchen, så anmälde förbundets riksombud Henrik Engvall Blåvitt – enligt Engvall så kan klubben anses ansvarig för ordningsstörningarna i Gaismatchen.

– Det handlar om ett mycket stort antal pyrotekniska pjäser som har medfört kraftig rök och tvingat spelarna att lämna planen samt orsakat skador. IFK Göteborg är ansvarigt för uppförandet hos sina supportar och för ordningen på arenan. Det är därför IFK nu anmäls till disciplinnämnden, sade Engvall i ett uttalande på förbundets hemsida.

Riksombudet yrkade i första hand på spel inför delvis tomma läktare i en av Blåvitts hemmamatcher:

– För allvarliga ordningsstörningar är spel med delvis stängda läktare ett alternativ. Men om Disciplinnämnden inte tycker att det går eller når upp till den nivån anser jag att man ska döma ut ett bötesstraff, sade Henrik Engvall.

Riksombudets anmälan kritiserades hårt av Blåvitt, som lade ut sitt yttrande på sin hemsida. IFK var bland annat kritiskt till att Engvalls anmälan kom ut publikt innan man visste om den.

Att RO dessutom uppvisar en såpass grav ovilja och brist på kontextuell förståelse inför situationen som helhet genom att agera publikt med sin anmälan innan IFK Göteborg har givits möjlighet till att agera eller inkomma med förtydliganden enl. TB 7 Kap. 12§ gör att vi kraftigt ifrågasätter både RO:s kompetens samt gällande strukturer som svensk fotboll verkar leva efter, skrev Blåvitt bland annat.

LÄS: BLÅVITTLEGENDAREN – ”BLÅVITT SKA ALLTID TILLHÖRA TOPPEN”

Anmälan från riksombudet blev känd den 8 mars, och ett beslut från disciplinnämnden har dröjt. Men i morgon så sammanträder nämnden och fattar ett beslut.

– Vi har möte i morgon, vi fattar beslut då. Sedan hur snabbt det kommer ut, det kan jag inte svara på. Det ska först till berörda parter och sedan kommer beslutet läggas ut på förbundets hemsida, säger disciplinnämndens ordförande Kerstin Elserth till FotbollDirekt.se.

– Det är ett extrainsatt möte. Vi skulle ta det här tidigare men sedan kom riksombudet in med kompletteringar efter det att IFK Göteborg kom med sitt yttrande. Så det är därför det har dröjt.

Riksombudet yrkar alltså i första hand på spel inför delvis tomma läktare som straff för Blåvitt. På söndag väntar Elfsborg i hemmapremiär för IFK, en match som flyttats till stora Ullevi. Huruvida den matchen påverkas av ett eventuellt fällande beslut från nämnden?

– Jag kan inte säga varken bu eller bä om det. Det är hypotetiska frågor, jag kan inte svara på det. Vi kommer ta ett beslut och sedan så meddelas det.

Att riksombudets anmälan kom ut i förtid och den kritik som Blåvitt riktat mot riksombudet, det ska inte påverka nämndens beslut bedyrar Elserth.

– Jag läser bara de handlingar som riksombudet och IFK Göteborg skickat in, det är det som ligger till grund för det beslut vi kommer ta. Om det är infekterat mellan riksombudet och IFK Göteborg, det är inget som påverkar vårt beslut. Jag arbetar i domstol till vardags och det är ofta som det är infekterat mellan två parter i ett domstolsärende. Det är inget som påverkar oss.