Foto: Bildbyrån

Marcus Danielson har satt två av två straffar i cupspelet. Djurgårdens nya storstjärna Astrit Ajdarevic väntas ta ett stort ansvar på fasta situationer, men kaptenen hälsar att han själv blir svårpetad från elva meter.
– Svårt att flytta på mig så länge jag gör mål, säger Danielson till FotbollDirekt.se.
 

Efter att ha burit kaptensbilden under hela försäsongen och cupspelet kom till sist beskedet från Djurgården att Marcus Danielson är lagets nya kapten, en roll som Jonas Olsson hade förra året.

Med bindeln runt armen känner mittbacken en extra boost, något han medger för FotbollDirekt.

– Jag startade ändå 25 allsvenska matcher i fjol, men klart att min status är högre nu. Jag har fått en viktigare roll och är mer tydligt en bärande spelare i år, vilket känns jättekul!

Djurgården vann Svenska cupen i fjol, vilket de inte kommer att göra i år efter uttåget mot Häcken i semifinalen. I allsvenskan hackade dock maskineriet förra året efter att ha åkt ur Europa League-kvalet i början av augusti och mittens rike blev Blårändernas verklighet under Özcan Melkemichels ledning.

Nu är Melkemichel borta och ersatt av firma Thomas Lagerlöf/Kim Bergstrand – och Danielson är mäkta imponerad av tränarduons sätt att få Dif på rätt spår igen.

– Det känns som vi fått till ett bra grundspel och det här är bara början. Kim och Tolle har inte ens varit här i tre månader och det kommer bara bli bättre och bättre. Detta känns verkligen positivt.

Danielson har inte bara utsetts till Djurgårdens kapten, han är numera också lagets straffskytt. Han var iskall från elva meter i straffläggningen mot Hammarby i kvartsfinalen och mot Häcken var det mittbacken som klev fram när Nicklas Bärkroth gick i backen i första halvlek. Danielson bergsäker från straffpunkten även den gången.

– Jag har klivit upp i rangordningen haha! Det var några andra som tog tag i bollen, men jag var uppsatt straffskytt så…

Vilka försökte norpa straffen?

– Buya (Turay) tog bollen, sedan ville Ulvestad ha den också.

En som förväntas ta ett stort ansvar på fasta situationer och som säkerligen lär vara duktigt sugen på att slå straffarna i Djurgården är stjärnförvärvet Astrit Ajdarevic, som inte var med i derbyt mot Hammarby och som heller inte fanns på planen när Danielson skickade in 1-0 från elva meter mot Häcken. Trots Ajdarevic stjärnglans hälsar nu Danielson att det fortfarande är kaptenen som kommer slå straffarna.

– Mycket möjligt att han vill ta dem, men det blir svårt att flytta på mig så länge jag gör mål!

Du kommer att slå straffarna?

– Ja, jag antar det.

Kevin Walker, som tidigare var Djurgårdens kapten och straffskytt, har under försäsongen och cupen missat två straffar av två möjliga och Danielson pikar nu mittfältaren.

– Walker är nog längst ner i straffhierarkin nu, haha.