Foto: Bildbyrån

IFK Göteborgs supportrar ser ut att bli få i lagets allsvenska premiär borta mot AFC Eskilstuna. 2017 så bojkottade Blåvittsupportrarna bortamatchen mot AFC, och samma läge nu.
– Det har gått för långt. IFK Göteborg… det är någonting här som de irriterar sig på, säger AFC:s klubbchef Jose Franco till FotbollDirekt.se.

AFC Eskilstuna är tillbaka i allsvenskan. Det blev bara ett år i superettan, via kvalseger mot Brommapojkarna så tog sig AFC upp i finrummet igen.

Det är långt ifrån alla som jublar över det. AFC bytte inför allsvenskan 2017 stad, från Solna till Eskilstuna. Men det är långt ifrån bara flytten av stad som upprör. Klubben bildades 2007 och har snabbt tagit sig upp i seriesystemet med ordföranden Alex Ryssholm som stark man – för stark enligt många.

AFC anklagas för att runda föreningsdemokratin, bland annat genom höga medlemsavgifter och att ordförande kan väljas på tioårsperioder.

När AFC var i allsvenskan förra gången så uppmanade några av klubbarna till bojkott av bortamatcher – nu möter laget IFK Göteborg i allsvenska premiären på söndag, och Blåvitts supportergrupper uppmanar till bojkott.

Det ser inte ut att bli många Blåvittsupportrar på plats på söndag. AFC:s klubbchef José Franco konstaterar att biljettförsäljningen på bortasektionen är skral.

– Det är 34 som har bokat på deras ståsektion. Och sedan är det 100 bortasäsongskort också. Där vi inte vet hur många av dessa som kommer. Så jag har 100 undanlagda också, säger han till FD och tillägger:

– Men det är mer än 2017 i alla fall. Då var det 78 totalt, inkluderat bortakort. Det hade varit kul att ha en premiär som är fullsatt, absolut. Men jag lägger inte in någon vikt vid det där. Kommer det inga så kommer det inga. Det är inte vårt lag de supportrar, de supportar sitt eget lag. Det är upp till dem.

Samtidigt så visar han besvikelse över bojkotten. Franco och AFC trodde att det skulle bli annorlunda den här andra vändan *i allsvenskan.

– Min personliga åsikt är att det har gått för långt. Vi trodde att det skulle minska den här gången. Men det verkar som att IFK Göteborg… det är någonting där som de irriterar sig på med oss. Jag vet inte vad de vill att vi ska göra, vi har tagit oss upp i allsvenskan igen, vi är i final i cupen.

– 51-regeln som de hänvisar till… Vi följer 51-regeln, oavsett om vi har en ordförande som suttit länge så får ändå alla röster göra sig hörda. Det är det som är demokrati. Hade vi inte följt 51-regeln hade vi inte fått spela i allsvenskan.

Under AFC:s förra sejour 2017 så bojkottade IFK Göteborg och Malmö FF bortamatcherna i Eskilstuna. AFC vann bägge matcherna, påpekar Franco.

– Det var Malmö och Göteborg. Därför åkte de på däng också (skratt).

Men det måste också bli ett visst bortfall i biljettintäkter för er… grämer man sig?

– Men det är pengar som vi inte räknar med. Vi gjorde det inte då 2017 och vi gör det inte nu heller. Kommer de med mycket folk så är det ett plus. Men vi har lagt oss lågt i publikbudgeten.

2017 så hade AFC tre slutsålda matcher på Tunavallen. Det var när AIK, Djurgården och Hammarby var på besök. Samtliga med en klart kortare resa till Eskilstuna än vad MFF och Blåvitt har. Men inga bojkotter från de klubbarna, och större biljettintäkter för AFC.

Publikbudgeten gäller AIK, Djurgården och Hammarby också eller budgeterar ni för mer publik där?

– Det är samma för alla matcher. Vi har budgeterat för ett snitt på 3 500. Det var samma sak i superettan. Vi gjorde ett bättre snitt än vi budgeterat för där. Det är bättre att göra så, så blir det en bonus om man når ett högre snitt.

– Men de verkar i alla fall seriösa, de verkar inte hålla på med sådant. De har fattat att man supportar laget, säger José Franco och redogör för AFC:s biljettförsäljning inför premiären på söndag:

– Vi har sålt drygt 1 500 på förhand. Men i Eskilstuna köper man mycket på matchdag. Så 3 000 borde vi kunna få. Allt över det är bonus.