Nytt EM-kval i kväll. Sverige mot Norge och det ser på förhand illavarslande ut med turbulensen kring Lindelöf Nilsson och Emil Forsberg. Detta mot ett spännande Norge där Tarik Elyounoussi ser ut att petas.

– Det här när en väldigt mycket större match för dom än det är för oss. Känslan här i Oslo är att matchens betydelse är enorm för norrmännen och det tror jag kan spela en viss roll, säger FotbollDirekts utsände Patrick Ekwall.

– När det gäller startelva så tror många här i Norge  att Lagerbäck gör en ändring, att man tar ut AIK:s Tarik Elyounoussi och istället kör med tvåmetersmannen Björn Johnsen från AZ. I övrigt samma elva som mot Spanien, vilket alltså innebär att Martin Ödegarrd startar.

Känslan är att det här blir farligt?
– Ja, det här känns på förhand som en jäkligt läskig match på en usel sandad plan. De skulle spelat en Supercupmatch för tio dagar sen på Ullevål men den ställdes bara in rakt av eftersom planen inte var i speldugligt skick.
– Sen kan den norska synen på oss slå tillbaka på dom själva. Jag satt med i norsk TV under morgonen och då pratade man mycket om att ”Sverige är i en svacka”. I somras gick vi till kvartsfinal i VM och i höstas vann vi vår Nations League-grupp. Vi inledde sen EM-kvalet med seger mot Rumänien. Vilken svacka?

Men som sagt farligt – speciellt utan två tunga nyckelnamn?
– Ja, tack. Nu är ju Sverige väldigt mycket ett LAG och bygger sin drivkraft och framgång på det. Men det är klart att vi inte kan undvara hur många av våra bästa spelare hur länge som helst. Såväl Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg är individuellt sett så pass bra att de självklart startar i ett svenskt landslag. Detsamma gäller ju även Albin Ekdal och Micke Lustig.

Ser du att problemen är så allvarliga att vi riskerar att få se båda bojkotta landslaget?
– Oklart. Jag hoppas inte det. Men jag är inte helt säker på Emil Forsberg, dels kring allt som hänt i samband med den senaste matchen och dels genom att agenten, Hasan Cetinkaya, påtalar hur illa Leipzig uppges tycka om att Emil åker till landskamperna. Jag tror att han kan hamna i ett läge där han inte vill vara med.

Hur är denna turbulens med det kanske svåraste vi fick uppleva kring Zlatan?
– Nja. Det är inget nytt att ett fotbollslandslag består av olika grupperingar och att människor tycker olika, så har det altid varit och så kommer det att förbli. I landslag. Såväl som klubblag. Det jag inte riktigt gillar är när man försöker förmedla en bild av att allting alltid är frid och fröjd. I stunden är det här en stor grej och det förstärks i tider då sociala medier har ett starkt grepp.

Patrick Ekwall resonerar engagerat vidare och ställer här än mer tydligt av bakgrund i spegel. Det är lätt att förlora sig och inte riktigt minnas följande.

– Men jag har varit med om ”värre”. Det är inte särskilt längesen som Stefan Schwarz bara försvann från en spelartrupp, förbannad efter en petning. Jag stod på träningsplanen i Miyazaki under VM 2002 och såg när Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg pucklade på varandra inför öppen ridå. Lasse Lagerbäck skickade hem Zlatan Ibrahimovic, Mellberg och Chippen Wilhelmsson från en samling, det var förstås väldigt uppmärksammat och skapade en kris. Och under VM 2006 var stämningen i truppen riktigt jobbig med olika fraktioner, vilket har bekräftats av många. Det har varit väldigt många incidenter och konflikter. Det enda som är annorlunda är förstås att Janne Andersson är förbundskapten nu och jag tror inte att han är helt bekväm med situationen.

Hur upplever du den nya landslagsorganisationen? Orutin att jobba under press på detta vis?
– Som sagt, Janne Andersson valde väldigt göra bort ”problemspelare” under sin tid som tränare. Nu har han inte riktigt den möjligheten.Dessutom är såväl landslagschefen Stefan Pettersson som mediaansvarige Jakob Kakembo-Andersson väldigt nya på sina jobb. Det kan inte vara lätt, att vara mediachef är dessutom världens mest otacksamma uppgift när man ska stångas med bortskämda spelare å ena sidan och oss i det krävande mediapacket å den andra.

FotbollDirekts krönikör avslutar här med att skissa fram dagens startelva på Ullevål i Oslo.

Ekwalls startelva: Robin Olsen – Emil Krafth, Andreas Granqvist, Filip Helander, Ludwig Augustinsson – Sebastian Larsson, Gustav Svenson, Kristoffer Olsson, Viktor Claesson – Marcus Berg, Robin Quaison.