Nyheter

PÅ FD: Vill inte oroas av Bajens tunga vinter – ”Vi ska snart klicka”

ANNONS

Hammarby åkte ur svenska cupen mot Djurgården och fick bara med sig oavgjort i träningsmatchen mot mot division 1-laget Linköping City i måndags. Av media så tippas Bajen sexa, längre ned i tabellen än man hamnade i fjol. David Fällman manar till lugn – mittbacken ser stor potential i det nya Bajen:
– Man kanske tror utifrån att vi är längre ifrån vad vi egentligen är. Det är egentligen ganska lite som krävs för att vi ska klicka, det är inte så långt ifrån, säger Fällman till FotbollDirekt.se.

Hammarby har fått in nio nyförvärv inför 2019, och åtta spelare har försvunnit sedan fjolårets allsvenska tog slut i november. Ett delvis nytt Bajen, som i år har förväntningar om en topplacering – förra säsongen överraskades de flesta experter av ett mittentippat Hammarby som rivstartade allsvenskan med tio raka matcher utan förlust, ledde serien fram till sommaruppehållet och var i guldstrid en bra bit in på hösten.

Det slutade med fjärdeplats – i år tippas de grönvita förvisso högre än man gjorde i fjol, men lägre än man placerade sig. Sjätte plats trodde mediarepresentanter på plats på upptaktsträffen i tisdags. Ungefär liknande placering när man kollar spelbolagens odds.

Hammarbys mittbacksgeneral David Fällman känner lugn inför säsongen som kommer. Viss kritik mot Bajen efter försäsongen där man bland annat kryssade mot division 1-laget Eskilsminne i cupen, och sedan åkte ur densamma i kvartsfinalen mot Djurgården. I måndags en ny oavgjord match mot division 1-motstånd, 2-2 mot Linköpings City.

– Det känns som att folk utifrån kanske har svårt att se var vi står. Men vi är rätt trygga i oss själva. Vi har så pass bra spelare, vi behöver bara kräma ur en delprocent av varje så kan det svänga fort, säger Fällman och fortsätter:

– Det var en fördel vi hade i fjol, kemin som vi hade och som satte sig tidigt på säsongen. Dit tog vi oss i fjol och dit behöver vi ta oss i år också. Det fanns frågetecken då, det finns frågetecken nu också. Men det är små justeringar vi behöver göra i spelet, för spelarna har vi. De nyförvärv som kommit in är alla jättebra spelare, det handlar om att få ihop det.

Det blir viktiga dagar nu, den dryga vecka som återstår?

– Det blir som med de andra veckorna på försäsongen fram till nu. Man ska inte göra något annorlunda bara för att det är 1,5 vecka kvar. Sedan är det klart att man måste skruva upp mentalt, från försäsongen, man går in i svenska cupen som också var allvar, sedan har vi några veckor nu inför allvaret börjar igen och vi måste skruva upp mentalt igen. Det är något som vi måste klara av att göra.

Många pekar ut spelarförluster som Jiloan Hamad och Björn Paulsen, att de kan bli kännbara för er. Dels på grund av det de betydde fotbollsmässigt, men också för att de var ledartyper…

– De var karaktärer, absolut. Men vi har ändå en hel del sådana kvar. Sen tror jag att de som inte räknades som karaktärer i fjol får space att göra det i år. Det är upp till oss spelare att fylla de luckorna. Tappa spelare kommer vi göra. Sedan gäller det få in bra spelare och det tycker jag att vi fått.

– Vi har också lyxen att kunna ta in bra spelare. Det har inte Hammarby kunnat göra tidigare på samma sätt. Och jag ser det mest som en rolig utmaning att få ihop det. Man har hellre den lyxen än att inte kunna göra några val alls. Vi behöver inte gå runt och fundera, att ”vi saknar bra fotbollsspelare”. Det gör vi inte, vi har väldigt bra spelare. Utan nu handlar det bara om att få ihop delarna, få allt att klicka.

Den stora majoriteten ser inte era träningar, utan bara matcherna. Och då blir det hela bedömningsunderlaget… 

– Exakt. Och det tror jag man underskattar för processen. Alla träningstimmar vi har är jätteviktiga, och varje träningstimme vi har kvar nu fram till premiären är jätteviktig. Och man kanske tror utifrån att vi är längre ifrån vad vi egentligen är. Det är egentligen ganska lite som krävs för att vi ska klicka, det är inte så långt ifrån.

– Samtidigt vad gäller matcherna… vi har förlorat en match på full tid den här vintern, och det var mot Helsingfors. Sedan har vi kanske inte alltid mött toppmotstånd, Djurgården är kanske det bästa laget vi mött. Men ändå, vi har inte fallit igenom i någon match och släppt in en massa enkla mål. Vår feeling är att varje vecka, det sätter sig mer och mer och det klickar mer och mer. Ju fler träningstimmar vi får med varandra, ju bättre kommer det bli. Lägger man till supportrarna, allt stöd som finns där och den inramning som kommer vara, det ger oss en extra kick och där har vi också en fördel mot de andra lagen.

I går när biljetterna till premiären mot Kalmar (spelas den 7 april) släpptes så såldes det snabbt och i skrivande stund är man uppe i 28 500 sålda.

– Jag såg det. Det är helt otroligt. De slutar aldrig förvåna. Vi låg på 10-11 000 i cupmatcherna mot Varberg och Dalkurd, det är vi nog bortskämda med jämfört med de andra lagen bara där. Men det är klart att det blir en annan grej.

I cupkvartsfinalen mot Djurgården var det drygt 20 000 på plats, och Fällman ser poänger med att det blev just ett derby i cupkvarten även om det slutade som det gjorde för Hammarby.

– Det var bra att vi fick ett derby där innan där våra nya spelare fick en liten känsla av hur det kan vara. Jag tror faktiskt att det var nyttigt även om det såklart var tråkigt att vi åkte ur. Det blev en match som gav oss svar, en del bra, en del mindre bra.

Hur känns för egen del inför andra säsongen i Hammarby… hur mycket har du utvecklats som spelare under det här året du varit i klubben? 

– Jag tycker jag växte mycket som människa och fotbollsspelare på de två år jag spelade i Kina. Men jag har växt minst lika mycket på ett år i Hammarby. Man kom in i gruppen tidigt och det känns som jag varit här längre än ett år.

– Det var ett speciellt år i fjol, med hur vi startade och att blev en skjuts direkt, när man kom in i det så sent som jag gjorde så blev det ganska direkt på det med allting. Jag hann spela en träningsmatch och en i cupen tror jag, mer var det inte. Jag är bara glad att jag fick komma in i det så som jag gjorde. Nu är jag med från början och man vill helst vara det i en klubb, direkt när man möts upp i januari. Det känns som en helt annan sak och att man nu har det med sig in i den här säsongen känns jättebra.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15