• Publicerat 23 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Det svenska landslaget går imorgon in i ett EM-kval efter en lång dvala med Nations League varvat med träningsmatcher, Rumänien och grannen Norge står på schemat. En spelare som hoppas kunna rida vidare på sin framgångsvåg är Alexander Isak.
– Ett intresse som slår ut allt annat i ett landslag som inte alltid för med sig stora förändringar, säger FD:s krönikör Patrick Ekwall om anfallarens comeback i landslaget. 

Det svenska landslaget upplevde i somras ett speciellt VM som ledde fram till en kvartsfinal mot England. Där tog det stopp. Sverige kom inte upp i normalstandard och engelsmännen kunde bogsera hem en enkel 2-0-seger.

Sedan dess har Blågult fått egna sig åt Nations League kombinerat med träningsmatcher, men nu är det åter skarpt läge. Rumänien på lördag för att sedan ta sig an ett nytänt Norge med Lars Lagerbäck i spetsen under tisdagsaftonen. Två tuffa matcher på pappret.

Väljer vi att rikta blickarna på den förstnämnda motståndaren, är det ett lag Sverige mötte så sent som i mars förra året. Då slutade matchen med en 0-1-förlust.

– Den landskampen såg jag på plats i Craiova för nästan exakt ett år sen och den var inte värt ett dugg. Sverige körde ett B-lag och matchen spelades på en leråker, om ni minns. En helt meningslös match. Rumänerna har ett ganska mediokert VM-kval bakom sig och ett Nations League som var blandat. Normalt ska de vara sämre än Sverige och den här gången har de dessutom skadebekymmer, liksom Sverige. Främst saknas Clujs skyttekung George Tucudean, vilket är ett tydligt avbräck, säger FD:s krönikör Patrick Ekwall.

Hur stor hajp ser du kring Alexander Isak? Är han den enskilt mest spännande?

– Med tanke på bakgrunden som Sveriges dyraste försäljning, Sveriges yngste landslagsmålskytt, hans ”återkomst” till fotbollsvärlden och hans ålder – det är självklart att det blir hajp och ett intresse som slår ut allt annat i ett landslag som inte alltid för med sig stora förändringar.

Robin Olsen ohotad trots problemen i Roma?

– Ja, herregud. Helt given. Dels för att han är vår i särklass bästa målvakt, dels för att han konkurrerar med två målvakter i landslaget som inte är givna i sina klubblag.

Hur kontroversiellt är Lindelöfs nej och uppgifterna som cirkulerar kring beslutet?

– Det var en kontroversiell fråga när den dök upp i och med uppgifterna att en del av hans beslut kan ha haft att göra med VNL:s känslor för John Guidettis petning. Och känslan är förstås att det finns ”något” som inte känns helt bekvämt för alla inblandade. Men just nu finns det nog ingen som funderar på det. Däremot kan förstås frågan väckas till liv igen om det skulle svaja i det svenska försvarsspelet.

Din syn på hur Janne Andersson hanterade historien på presskonferensen nyligen?

– Bättre än han hanterade Olsens och Lindelöfs mediabojkott, då tyckte jag att han lite väl enkelt dribblade bort ansvarsfrågan på någon annan. Här var han rak och tydlig med vad han tyckte. Överhuvudtaget är Janne Andersson en dröm vid sådana här tillfällen i jämförelse med sin föregångare.

Avslutningsvis: Ge oss din startelva, namn för namn.

– Det får bli den startelva som jag helst hade sett med de spelare som är tillgängliga för spel, inte den som jag tror att Janne Andersson väljer:

Robin Olsen – Micke Lustig, Filip Helander, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Emil Forsberg, Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Ken Sema – Marcus Berg, Viktor Claesson

PEDER VENSETH