SOLNA: 2-1-segern mot Rumänien var den perfekta starten för Sverige i EM-kvalet.

Det såg stabilt ut i den första halvleken för Sverige lekfullt och effektivt tog sig framåt fört att blotta ett osäkert rumänskt försvar.

Men det blev jobbigt och vi fick lite ”Turkiet-på-Friends”-vibbar när rumänerna reducerade och fick plötslig fart i sitt spel.

Under en period kändes det som att de här tre poängen var i fara.

Sverige var lite gott och blandat, salt såväl som surt och sött.

Här FD:s Patrick Ekwall med spelarbetyg direkt på slutsignal.

Robin Olsen – 2

Inget att göra på målet. Tog allt han skulle ta. Hade ett stressat utkast som gick helt fel, men i övrigt några igångsättningar som var prickfria och väldigt bra.

***

Mikael Lustig  (24) – 1

24 landslagsminuter som Lustig helst bara vill glömma. Klart involverad men med förvånansvärt låg passningsprocent. I stort sett allt gick fel. Och sen en olycklig skada på det.

Andreas Granqvist – 4

En general på alla sätt. I pondus, rörelsemönster och med bollen. Var säker med bollen (Cruyff-finten igen, han är mästerlig på den), distinkt i passningsspelet och täckte av piggt när rumänerna spelade bakom. Var såklart den som nådde högst i rumänernas sista riktigt farliga attack.

Filip Helander – 2

I stort sett felfri i duellspelet, gav inte Puscas en decimeter i någon riktning. Men väldigt ängslig med bollen, hamnade ofta trångt i uppspel när han hellre slog långt än började om för att ”rulla runt” ett varv till.

Ludwig Augustinsson – 2

Stabil. Men jag hade helst sett honom än mer aktiv i anfallsspelet, men det är svårt när Forsberg (framför honom) kör ”Brolin-rollen” och vandrar iväg som han känner för – Ludde känner av ansvaret att säkra upp. Tappade ”sin kille” på Rumäniens reducering.

***

Emil Forsberg (68) – 2

På lekhumör. Det kan se en aning nonchalant ut ibland och det var lite slarvigt understundom, men han besitter ett mönster som bryter av och som utgör ett hot mot motståndarna . Offrades när Sverige behövde säkra defensiven

Sebastian Larsson – 2

Kompletterade tryggt. Som väntat. Var oerhört nyttig när rumänerna började hota. När många blågula började svärma både hit och dit, då var Seb rätt mycket att hålla i handen

Kristoffer Olsson – 4

Fullständigt strålande i 1:a halvlek. Flyttade bollen med precision, finess och en kreativitet och tydlighet. Läste sönder rumänerna när han bröt passning som sen ledde fram till 1-0. Fick det jobbigare i 2:a när det blev mer försvarsinriktat.

Viktor Claesson  – 3

Började väldigt bra och är – när han kommer rätt – Sveriges absolut farligaste anfallsvapen, även från en mittfältsposition. Lugn och behärskad när läget uppstod till 2-0. Blev tyvärr lite för lite involverad i Sveriges spel ju längre matchen led.

***

Marcus Berg  – 2

Snubblade oturligt bort sitt första fina läge och kom sen aldrig riktigt rätt in i sina offensiva aktioner. Han gör fortfarande ett strongt jobb i presspelet (som han styr) och avslutade matchen bra. Men det är i straffområdet vi vill ha en Marcus Berg med självförtroende. Det saknades idag.

Robin Quaison (88) – 3

En tävlingsdebut som blev oprecis så lyckad som han själv och Janne Andersson kunde hoppas på. Osynlig till en början. Men när läget kom var han blixtrande snabb i tanken och sen växte han. Kan ta ännu större initiativ när han får möjligheter att utmana på större ytor.

***

INHOPPARE

Emil Kraft (24) – 2

Robust. Lite ringrostig i en del situationer men klart uppoffrande spel som kändes nödvändigt när det började svaja betänkligt i andra halvlek.

Gustav Svensson (68) – 2

När det började blåsa lite snålt och Sverige tappade mittfältet, då är det rätt skönt att ha n Gustav Svensson att tillgå. Löste sin uppgift perfekt enligt den manual som fanns att gå efter när han kom in.

Alexander Isak (88) –

Spelade för kort tid för betyg