• Publicerat 22 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Landslagsuppehåll och ett av allsvenskans senaste tillskott in action i går – AIK-förvärvet Karol Mets startade när Estland mötte Nordirland i EM-kvalet. Här analyseras AIK-förvärvet Karol Mets insats i går av Estlandskännaren Oskar Kiisk.

Robin Jansson såld till MLS-klubben Orlando City, och nu ska estländaren Karol Mets gå in och ersätta guldhjälten i AIK. Mets har ännu inte hunnit spela match för Gnaget, men i går gjorde han 90 minuter för Estlands landslag – förlust 2-0 mot Nordirland i EM-kvalet. Estlandskännaren Oskar Kiisk analyserar här Mets insats i går.

Formen inför allsvenskan?
– Såg inte ut att ha några problem med den fysiska formen, men spelade i en rätt tempofattig roll som en av två sittande mittfältare i Estlands 5-2-3-formation.

Vad gör han bra respektive mindre bra?
– Med storstjärnan Ragnar Klavan på skadelistan agerade Karol Mets kapten för dagen, vilket känns som ett rimligt beslut av förbundskapten Martin Reim. Vad jag kan se är Mets den naturlige ledaren på plan efter Klavan.

– Hade, till synes, som en uppgift att parkera Man Utd-föredettingen Paddy McNair – med blandat resultat. Några gånger den starkare spelaren, men hängde inte alltid med, vilket hade kunnat innebära åtminstone ett baklängesmål till för Estland.

– Hamnade lite för långt ned i den 56:e minuten och var en av flera spelare som tillät Niall McGinn att stå ren i estniskt straffområde och göra 1-0. Borde kunnat förhindras tidigare. En kollektiv försvarsmiss. Mets var också involverad i Nordirlands 2-0-mål, när han på ett rätt klumpigt sätt kliver in i närkamp Saville varpå domaren blåser (en inte helt solklar) straff.

***

– Till det positiva: Under de perioder som Estland faktiskt fick spela fotboll fanns Mets som ständigt spelbart nav mellan försvar och mittfält. Konstigt nog sällan markerad, med tanke på att han är bolltrygg och den som kan slå öppnande passningar till relativt stillastående medspelare. Med något bättre wingbacks och kanske lite mer rörelse på topp hade hans passningar absolut kunnat resultera i er mer än en halvdan hörna.

Helhetsintryck på insatsen?
– Nordirland dominerade matchbilden från start till mål, med några korta ljusglimtar till perioder för gästerna. En tillbakapressad backlinje – nästan i knäet på målvakt Sergei Lepmets – hamnade Karol Mets lätt i en väldigt defensiv position. Han är den, när Klavan är skadad och Vassiljev (inhoppare i dag), som ska hålla den högsta nivån i laget och som många av uppspelen vilar på. Och som sagt, de få gånger som Estland faktiskt fick kontroll på bollen visade Mets att han är en trygg kugge. Kan knappast lastas för att Estland inte är bättre och hade säkerligen höjt sig med bättre medspelare.

Summering:
– Jag tror att Karol Mets mot något sämre motstånd utan problem kan användas som sittande mittfältare, men beroende på medspelarna tyvärr hamnar för ofta i skymundan. Det blir ett mycket större ansvar när du ska sätta tempot för ett helt lag jämfört med den tilltänkta vänsterbackspositionen i AIK:s försvarstrea. Så länge han inte försöker krångla till det kan hans fina vänsterfot bli uppskattad. Den som gav det bästa intryckt i Estland var dock Fulham-spelarn Mattias Käit, som spelade i någon slags fri roll mellan mittfält och anfall och försökte skapa både centralt och från kanten.