Foto: Bildbyrån

Östersunds FK är under lupp – i Uppdrag Granskning tar man upp hur en restaurangbarack i anslutning till arenan kan ha räddat elitlicensen när klubben var i superettan. Nu svarar ÖFK. Man menar att sägningen ”rädda elitlicensen” är felaktig.
– Det första bokslutet som licensprövas är det som lämnas in av klubben 31 december 2012 och det ligger i grund till elitlicensen som ska ges för 2014. Någon elitlicens har man inte första året, säger licensnämndens ordförande Richard Jonsson till ÖFK:s hemsida.

Mycket av Uppdrag Granskning-programmet handlar om den restaurangbarack i anslutning till Jämtkraft Arena som Östersund fick som en gåva 2012. En barack som man i årsredovisningen 2012 bokförde som såld för 3,2 miljoner kronor.

En försäljning som visade sig inte vara någon försäljning. Baracken står än i dag kvar och bokförs som en tillgång för klubben. Vid tidpunkten för bokslut, slutet av 2012, så hade ÖFK precis gått upp från division 1 till superettan.

ÖFK går nu ut på sin hemsida och kritiserar Uppdrag Granskning för att man lyft fram baracken som något som räddat elitlicensen.

– Det första bokslutet som licensprövas är det som lämnas in av klubben 31 december 2012 och det ligger i grund till elitlicensen som ska ges för 2014. Någon elitlicens har man inte första året, säger licensnämndens ordförande Richard Jonsson till ÖFK:s hemsida.

– Hade ÖFK haft ett negativt eget kapital, hade klubben fått göra en handlingsplan och vi gör en bedömning om den är realistisk eller inte. Är den realistisk och ekonomin i balans under året får klubben elitlicens för 2014.

ÖFK skriver att man fått en bekräftelse från förbundet på att Uppdrag Granskning informerats om detta, men valt bort att inte ta med dessa uppgifter i programmet.

Det hade inte spelat någon roll om man varit nykomling eller inte. Kjell Sahlström, ekonomichef på förbundet, förklarar för FotbollDirekt.se som varit i kontakt efter ÖFK:s nya bild:

– Det går inte att pröva, för serierna är knappt ens färdiga, den tiden finns inte. Man delar upp första året när man kommer underifrån. Så man kan säga att man spelar utan elitlicens. Det finns inget underlag för elitlicens. Det säger sig självt i och med att vi börjar gå igenom årsredovisningarna för föregående år bara någon månad innan serierna börjar, säger Sahlström till FD.

– Men årsredovisningen för 2012, den utgör ändå grund för 2014. Det är samma nu, nu tittar vi på 2020 mot bakgrund av klubbarnas årsredovisningar för 2018 som ju kommit in. Är det så att om en klubb får ett negativt eget kapital, då är det så att klubben får en handlingsplan. Sedan följer man upp det, fick man noll eller plus i eget kapital? Om inte så får man göra periodiserat bokslut.

– Då hade man fått en handlingsplan för 2013. Licensnämnden hade då stämt av i slutet av 2013, då hade man fått göra periodiserat bokslut i augusti 2014 om man inte fått plussiffror. Det hade varit sista kontrollstationen. Där hade de varit tvungna att visa positivt eget kapital, om inte hade förlorat licensen. Så det är en tid på 1,5 det handlar om.

Sahlström säger samtidigt att det var just att baracken var bokförd som såld som gjorde att det aldrig blev någon handlingsplan för ÖFK då. Han satt själv med när licensnämnden gick igenom klubbens årsredovisning 2012.

– Sedan vet man inte vad som hänt om de hade fått en handlingsplan. Det blir ett hypotetiskt resonemang. Det blev positivt eget kapital i och med att man skrev att restaurangen var såld. Man hade en förvaltningsberättelse underskriven av hela styrelsen. Och en revisionsberättelse undertecknad av Pricewaterhousecoopers, en av de mest välrenommerade revisionsfirmorna i världen. Då är det ganska svårt för licensnämnden att säga att de inte hade positivt eget kapital. Det är inte vår uppgift att gå igenom bakgrunden till köp och försäljningar.

Sahlström säger att han tittat på årsredovisningen nu i efterhand, efter Uppdrag Gransknings program. UG har också pratat med honom under programmets tillblivelse.

– De har frågat mig hur regelverket fungerar och det har jag svarat på.

Angående hur det funkar med elitlicensen?

– Det var allmänna frågor om regelverket. Jag vill inte gå in i detalj på det.

Vad säger du om att de kallar det för att ÖFK räddat elitlicensen genom det här?

– Det har jag ingen åsikt om. De har ställt frågor och jag har svarat.