Foto: Bildbyrån

Uppdrag Granskning om Östersunds FK har varit i fokus den här veckan – och inte minst en restaurangbarack vid ÖFK:s hemmaarena. Den kan ha bidragit till att rädda klubbens elitlicens, där ÖFK uppges ha dels stått för en skenförsäljning och sedan övervärderat baracken. Och nu kommer nya försvårande uppgifter för ÖFK.

Uppdrag Granskning om Östersunds FK släpptes på SVT Play i måndags och sändes i sin helhet på SVT i onsdags. Programmet har stort fokus på ÖFK:s uppgång och inte minst åren i superettan där klubben bitvis hade stora ekonomiska problem.

Har en restaurangbarack i anslutning till Jämtkraft Arena räddat ÖFK:s elitlicens? Klubben fick byggnaden som en gåva från Peabägda bolaget Fältjägaren, ett bolag där Daniel Kindberg var vd vid gåvotillfället.

Enligt UG så har ÖFK sedan dels enligt sin årsredovisning 2012 sålt för 3,2 miljoner kronor. Men baracken såldes aldrig, och därefter har den bokförts som en tillgång värd 3,1 miljoner.

Vem har värderat baracken? Enligt Daniel Kindberg och ÖFK så finns det två värderingar, och dessa har klubben nu skickat in till förbundet.

– Vi hade kontakt med förbundet i går morse. Vi har skickat in värderingsintygen för restaurangen, två stycken. Bara för deras information, de har inte bett om dem. Men vi har velat göra det, bara så att de vet, sade klubbens presschef Niclas Lidström till FD i förrgår.

Men nu kommer nya uppgifter om baracken. Uppdrag Granskning har fått tillgång till ett dokument över ett avtalsförslag från ÖFK till Peab. Där skriver klubben att baracken är värd 1,1 miljoner kronor. Bara efter dagar att klubben bokfört den till ett värde av 3,1 miljoner.

Och vad värre är för ÖFK – när UG ber om ett underlag för bedömningen så får man en värdering av klubben. Från 2016, alltså flera år efter att ÖFK bokförde byggnaden. Och där värderaren själv skriver i dokumenten att ingen besiktning har skett.

ÖFK skickar även ett annat dokument till UG, från 2013. En mäklare beskriver där byggnaden i positiva ordalag.

Men mäklaren i fråga säger nu till UG att det har att göra med var baracken stod tidigare – den användes nämligen som restaurang under musikfestivalen Storsjöyran 2012. Det var alltså innan ÖFK fått den som gåva.

– Jag har varit i restaurangen, på Storsjöyran 2012 när den var i full drift, säger mäklaren till UG.

– Mitt uppdrag var väl att upprätta en enkel förhandsvärdering eller värdeutlåtande. Som underlag har det också tydligen funnits en specifikation, broschyr.

Mäklaren gör också klart att hen aldrig skrivit under det dokument som ÖFK skickat till UG.