• Publicerat 22 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: youtube

Allsvensk premiär är bara dagar bort nu. En tid på året där förväntningarna är som allra störst – och då duggar också kampanjfilmerna tätt. FD rankar allsvenska kampanjvideos! 

Vi lät Viktor Enbacka, creative director på ESMG sätta betyg på allsvenska klubbars kampanjvideos, sju stycken klubbars videos som kommit ut i närtid, dvs efter nyår.

Här är hans dom – en ranking av de bästa filmerna samt betyg skala 1-10.

1. Elfsborg

Syfte: CSR/samhällsngagemang.

Längd: 2.34.

Viktor Enbackas kommentar: ”De säger ingenting i videon, inte ett ord. Men den förmedlar ändå så mycket känsla. Introt kunde ha varit lite kortare, men hur man bygger upp det med musiken, det är riktigt bra. Titeln ”Vi Tillsammans” är tydlig, man knyter ihop generationer. Jag kan tycka att man kunde ha kortat ned den lite grann, men den förmedlar definitivt den känslan man är ute efter. Elfsborg har ju också ett annat syfte bakom filmen än de andra klubbarna har med sina filmer. Ur det perspektivet är den klockren. Man får in staden på ett naturligt sätt, klubben smälter ihop med staden”.

Betyg: 8

2. Östersund

Syfte: Sälja biljetter och säsongskort.

Längd: 0.59.

Viktor Enbackas kommentar: ”Det blir förstås speciellt att bedöma någonting som Östersund gör, i ljuset av Daniel Kindberg och härvan. Man får ta på sig andra glasögon när man ska titta på den här. Tar man ett steg tillbaka och ser den för det den syftar till, sälja biljetter, då finns det mycket positivt att säga. Det här är en video som det gjorts parodier på, med Kindberg inklippt. Men ser man den som en video och inget annat så är det en bra video”.

”Ingen av de här filmerna riktar sig till alla i hela Sverige. Och ur det perspektivet, att de bejakar sitt ursprung så är det rätt, man riktar sig till Östersundsbor med omnejd. Samtidigt visar man övriga Sverige att hit är det jobbigt att komma, det är snöigt, en rolig flirt med det norrländska, kom inte hit och tro att ni ska ta poäng. Det är fina smådetaljer här och där, som Europa League-plaketten. Det finns få klubbar som lyckas med att ha en fet berättarröst på det här sättet, med det här jämtländska som är eget. AIK är en som lyckats (med Ola Rapace och ”Vi är inte ni” 2014)”.

Betyg: 7,5

3. AIK

Syfte: Sälja säsongskort.

Längd: 0.55.

Viktor Enbackas kommentar: ”Jag gillar den här. Skillnaden mot de andra filmerna här är att man använder tv-bilder. Det är alltid en risk när du använder tv-bilder är att det blir en hopkoks-känsla, att du inte har gjort en egen kampanjvideo utan bara klippt och klistrat. Men klippningen här är jävligt bra, och det följer en linje i vad AIK gjort tidigare med musikval och tilltal, visuellt är den jävligt snygg. Och jävligt bred. Den kan i princip tilltala alla i hela Sverige. Man försöker bygga upp Friends som det ointagliga fortet där man alltid vinner. Det är inte så att man ramlar av stolen, utan det är mer en jämn bra video. Och den funkar bra ihop med AIK:s övriga kommunikation”.

Betyg: 7

4. Hammarby

Syfte: Få säsongskortsinnehavare att förnya.

Längd: Två filmer, 0.31 och 0.25.

Viktor Enbackas kommentar: ”Man glömmer inte det viktigaste i livet”, det här är ett tema som blivit en långkörare för Hammarby med flera sådana här videos. Jag kan uppskatta att man väljer en helt annan approach. AIK:s stil skulle aldrig funka på Hammarby. Man har antagligen gjort en rätt tajt målgruppsanalys. Och den går rakt in, för alla gillar den här typen av videos. Den är både varumärkesbyggande och säljande på en och samma gång. Den enda av alla videos här som inte har en fotbollsspelare i bild en enda gång. Ett brand som bygger på supportrarna, och det känns väldigt mycket Hammarby. Det är bara att titta på deras säsongskort- och biljettförsäljning för att konstatera att det funkar. Samtidigt så har vi sett det här tidigare, det är ingenting nytt. Det drar ner betyget lite”.

6,5

5. Häcken

Syfte: Sälja 2019 års matchtröja.

Längd: 0.41.

Årets matchtröja är här

Allsvenskan är nära – Gulsvart är redo

Gepostet von BK Häcken – official am Dienstag, 19. März 2019

Viktor Enbackas kommentar: ”Visuellt är den extremt tilltalande. Lite väl kort, men de lyckas ändå förmedla känslan av en historisk, en anrik klubb. Vilket de kanske egentligen inte är. Gillar att den är inkluderande; junior, dam, herr… där gör de ingen skillnad. Nu är syftet ett tröjsläpp, men samtidigt blir det lite branding av BK Häcken. Visst, det är också lite känsla av Pumareklam. Men det kompenseras ändå av att den är extremt välgjord och snygg”.

Betyg: 6

6. Djurgården 

Syfte: Sälja biljetter till allsvenska hemmapremiären mot Sundsvall 1 april.

Längd: 1.09.

Viktor Enbackas kommentar: ”Väldigt klassiskt, inget nyskapande. Men bombastiska scener och mäktig känsla. Höjs lite av att Astrit gör sina sägningar så bra. Men de andra däremot… det är lite förvånande att en sådan som Kevin Walker inte gör det bättre. Den här är snygg, men sticker inte ut. Jag tror det är svårt att locka nya åskådare med det här. Man får inte några spontanköp med den här utan den tilltalar främst de redan frälsta. Som sådan funkar videon bra, kärnsupportrarna kommer förstås älska den”.

Betyg: 5

7. IFK Göteborg

Syfte: Sälja biljetter till hemmapremiären mot Elfsborg den 7 april.

Längd: 2.02.

Viktor Enbackas kommentar: ”Lajvar de Johan Falk? Vem är målgruppen för det här? Vad är budskapet? Många frågor. Det står ”För alltid” i slutet av videon, och det känns som att den pågår för alltid. Intressant nog är Elfsborgs video längre än den här, men så känns det sannerligen inte. Visst, den är snygg. Men den är också töntig. ‘Framtiden är redo. Är du?’ – det kunde lika gärna varit ”Framtiden är redo. Är Blåvitt?'”

”Såhär: Det är fine att göra en kampanjvideo i den här stilen. Att ”nu vill vi i Blåvitt ha den här imagen”. Men då måste resten av kommunikationen hänga med. Och det gör den ju inte alls. Nu blir det helt lösryckt. Sedan var releasetajmingen den sämsta i världshistorien med tanke på att den kom efter Gais-derbyt i cupen”.

Betyg: 2

Finns det fler kampanjvideos värda uppmärksamma som vi missat här? Hör av er, vi gör en uppdaterad ranking i så fall!