Snart kickar allsvenskan igång igen. FD:s reporter Casper Nordqvist ser fram emot att följa alla hemvändare i årets säsong och tror Norrköpingsduon Christoffer Nyman och Sead Haksabanovic är givna succéer.
– Jag följde ”Peking” på plats på försäsongslägret i Portugal i vintras och jag tycker att Haksabanovic stack ut väldigt mycket, säger Nordqvist.

BLOGG MED FOTBOLLDIREKTS CASPER NORDQVIST

Äntligen är det snart dags igen. Som vi väntat på att den allsvenska säsongen 2019 ska rulla igång! Är den hetare än någonsin – som det alltid brukar sägas inför seriestart? Jag vet inte, men något som däremot sticker ut i år är alla hemvändare!

Varje topplag har ju plockat hem minst en gubbe från utlandet.
Svenska mästarna AIK har återigen lockat tillbaka Chinedu Obasi, Norrköping har lyckats med bedriften att värva hem guldhjälten Christoffer Nyman samt låna in Sead Haksabanovic från West Ham i 18 månader.
På tal om guldhjältar, såväl Jo Inge Berget som Erdal Rakip är nu tillbaka i den himmelsblåa dressen.

Bakom topp 3-duon finns det också minst sagt spännande namn som återvänt till svensk fotboll. Hammarby har värvat tidigare landslagsspelaren Alexander Kacaniklic, Häcken har tagit tillbaka Ahmed Yasin samtidigt som Astrit Ajdarevic kritat på för Djurgården.

Ja ni hör ju själva, vilka jävla namn!

På förhand tycker jag att Nyman och Haksabanovic känns som givna succéer. Vad Totte Nyman kan göra vet vi alla som följt allsvenskan och det var ju inte länge sedan han spelade i landslaget. Jag följde ”Peking” på plats på försäsongslägret i Portugal i vintras och jag tycker att Haksabanovic stack ut väldigt mycket. Vilket tillslag 19-åringen sitter inne på!

En annan spelare som jag tror kommer göra det riktigt bra i år är Astrit Ajdarevic i Djurgården. Redan i debuten mot Elfsborg, då han hoppade in med 20 minuter kvar, visade AEK Aten-förvärvet vilka enorma kvaliteter som han besitter – kvaliteter som Djurgården saknat.
Ajdarevic är stor och stark, men lik förbannat en grym passningsspelare och det är nog få i serien som är så bra på att hålla i bollen som 28-åringen är.

I Malmö var ju såväl Jo Inge Berget som Erdal Rakip två nyckelspelare innan de lämnade MFF förra vintern, men nu är det tjockt om platserna. Det känns på förhand tveksamt om Rakip kommer kunna ta en ordinarie tröja i år.
Anders Christiansen, Fouad Bachirou, Arnor Traustason och Oscar Lewicki går nog alla före. Vad gäller Berget är det en otrolig konkurrens i anfallet, han petar nog inte vare sig Markus Rosenberg eller Marcus Antonsson. Det är väl i så fall om han tar en plats som wingback och då trycker undan Sören Rieks eller Andreas Vindheim…

Floppvarning? Tja, med tanke på hur mycket pengar Hammarby ändå uppges ha lagt på Alexander Kacaniklic och hur lite fotboll han spelat senaste åren så är det väl just Helsingborgssonens namn som jag får droppa här. Hur bra är Kacaniklic egentligen? Det är nog inte många som vet det, för man har väl knäppt sett honom sedan uttåget mot Portugal i VM-playoffet hösten 2013? I cupmatcherna övertygade han heller inte nämnvärt, så det är upp till bevis här!

Övriga två namn som jag nämnde i början av texten, Obasi och Yasin, känns som två säkra kort. Obasi kommer bli oerhört viktig för AIK och visade ju mot Öster vilken skillnad han kan göra. Yasin var en succé i Häcken 2017 och passar perfekt in i Andreas Alms spel, så detta är två affärer som jag tror kommer vara riktigt bra i årets allsvenska.

Nu är inte Sundsvall något topplag, men även ”Giffarna” har ju svarat för en häftig och nästan sensationell värvning i form av Pa Konate, närmast från Spal i Serie A. Det var nog inte många som räknade med att den tidigare MFF-försvararen skulle skriva på för Sundsvall den dagen som han återvände till Sverige.

Inte heller Elfsborg slogs i toppen i fjol. Tvärtom, de höll ju på att åka ur! Men med Pawel Cibicki och Jonathan Levi in på lån från Leeds respektive Rosenborg så kan nog boråsarna snegla uppåt i tabellen igen. På tal om hemvändare från utlandet, alltså. Cibicki siktar på topp 5 – och det går inte att ogilla den kaxige Malmökillens ambitioner med det gulsvarta gänget!

Låt oss kicka igång världens härligaste fotbollsliga nu, va!