LENNART SANDAHL FÖLJER HÄR UPP SITT ALLSVENSKA TIPS

Nederlagstippade förra året men bevisade motsatsen. Visst, GIF Sundsvall har tappat sin spanske assistent Ferran Sibila, och hur stor del han hade i framgången är svårt att säga. Men utöver den förlusten tycker jag att Giffarna är en av silly seasons allra största vinnare och jag tippar laget högre än 2018 – och framför Östersund. 

Media hade heeeelt fel.

På den allsvenska upptaktsträffen 2018 tippades GIF Sundsvall allra sist i allsvenskan. Och onekligen var det något som sporrade laget. Med en modern och attraktiv fotboll charmade Giffarna den allsvenska publiken och visade att mycket går att göra med små resurser.

Joel Cedergren och hans dåvarande assistent Ferran Sibila kunde gå på Sundsvalls gator med spikraka ryggar när den ekonomiskt pressade klubben till slut landade på en åttondeplats.

Men var det bara en engångsföreteelse och hur mycket betyder det att Soccer Services-Sibila lämnade? Det återstår naturligtvis att se. Men av allt jag sett och hört av ersättaren Andreas Pettersson så verkar Giffarna gjort en skicklig handplockning där.

Vad Sundsvallsfansen ska vara riktigt, riktigt nöjda med är utveckligen under vinterns transferfönster. När en mindre klubb gör succé så är det förstås bara en tidsfråga innan större klubbar kommer och norpar lagets bästa spelare. Men faktum är att Giffarna lyckades freda sig.

Efter sitt livs säsong (18 mål och tvåa i skytteligan) var Linus Hallenius ett hett byte. Med ett brutet kontrakt gratis att lämna. Men Giffarna gjorde allt man kunde för att behålla honom och landade ett nytt femårskontrakt som gör stjärnan till klubbens bäst betalde spelare någonsin. Ett GIF utan sin lagkapten och målkung hade jag aldrig tippat ens topp-10.

David Batanero är inne på sitt sista kontraktsår och han var aldrig för en försäljning. Giffarna ser hellre att lämnar gratis efter säsongen än ersätter sin passningskung för några futtiga miljoners övergångssumma. Hans underskattade radarpartner på innermitten Junajo Ciercoles förlängde och både Eric Björkander och assistspecialisten Jonathan Tamami förlängde slutligen sina avtal. William Eskelinen var aktuell för Djurgården, som till slut gick på ett norskt spår i stället. Den unge keepern kan ta ytterligare kliv i Sundsvall i år.

Lägg därtill en hemvändande Tobias Eriksson (Kalmar), ett sunt backförvärv från Trelleborg i Andreas Blomqvist samt både en ny Mr X (Omar Eddahri) och Mr Y i Pa Konate.

Eskelinen är en av allsvenskans mest lovande målvakter, mittbacksuppsättningen med Björkander, Gracia, Blomqvist, Moreno och Myrestam känns stabil. Mittfältet med ”Bata” och Ciercoles är ett starkt beprövat kort och på wingbacks kommer Tamimis kvalitativa inspel till höger och Pa Konates frenesi till vänster komma väl till pass för anfallarna Eddahri, Hallenius och Maic Sema.

Med tanke på hur många spelare Giffarna kunde tappat tycker jag att sportchefen Urban Hagblom bör hyllas för det här fönstret. Han är en av transferfönstrets största vinnare. Klarar sig Giffarna från tuffa skador på nyckelspelarna så tycker jag att truppen är bättre än i fjol och jag rankar laget sjua i min allsvenska tabell. Det är i så fall den bästa placeringen för klubben sedan 2004 och med det en placering mot var jag tror Norrlandsrivalen Östersund slutar.

Om vi bortser från Kindberg-gate så är det många intressanta spelare i Östersund. Men det är i mina ögon fortfarande för mycket ”nytt” för att säga att ÖFK – som floppade i svenska cupen – står redo när säsongen startar. Hur bra är alla importer och hur länge stannar Ravel Morrison? Hosam Aiesh har varit tydlig med att han vill utomlands och lär lämna i sommar. Giffarnas spelare går kanske mer under radarn men som kollektiv är man starkare än ÖFK när säsongen drar igång.

Lennart Sandahls allsvenska tips:

1. Malmö FF
2. IFK Norrköping
3. BK Häcken
4. AIK

5. Djurgården
6. Hammarby
7. GIF Sundsvall
8. Östersund
9. Elfsborg
10. Kalmar
11. Örebro
12. Helsingborg
13. Sirius

14. IFK Göteborg

15. Falkenberg
16. AFC Eskilstuna

”AIK missar topp 3 och inga ursäkter för MFF” – Läs hela analysen här!