Uppdrag Granskning om Östersunds FK har varit den stora snackisen i fotbollssverige den här veckan. Åtalade ex-ordföranden Daniel Kindberg granskas i programmet, och han har reagerat starkt på innehållet. I dag framkom att Kindberg anmäler UG till granskningsnämnden – nu kan ÖFK göra samma sak:
– Vi avvaktar till programmet sänts i kväll. Men det är inte alls omöjligt att vi gör det. Det är rena felaktigheter i programmet som kommit fram, säger klubbens presschef Niclas Lidström till FotbollDirekt.se. 

Senaste Uppdrag Granskning sätter Daniel Kindberg och Östersunds FK under lupp – bland annat så presenteras uppgifter om hur ÖFK kan ha räddat elitlicensen genom att redovisa en försäljning av en restaurangbarack på Jämtkraft Arenas arenaområde.

En barack som skänktes till klubben 2012 och gåvan kom från Peabbolaget Fältjägaren, ett bolag som Kindberg då var vd för. Enligt UG värderade Östersund först restaurangen till 1,1 miljoner kronor för att sedan skriva upp den som en tillgång värd 3,1 miljoner kronor. I klubbens årsredovisning stod sedan att man sålt baracken, men någon försäljning skedde aldrig.

Daniel Kindberg har i dag anmält UG till granskningsnämnden. Kindberg trycker i anmälan på att restaurangbaracken alls inte övervärderats – snarare tvärtom hävdar han. Det har funnits två av varandra oberoende värderare som kommit fram till en högre värdering än de 3,1 miljonerna som tagits upp i klubbens bokslut, understryker han i ett pressmeddelande.

Anmälan till granskningsnämnden har gjorts av Daniel Kindberg personligen. Östersunds FK har inte gjort någon anmälan – ännu. Men mycket talar för att ÖFK följer Kindberg.

– Vi ska titta på programmet ikväll. Därefter får vi se hur vi gör. Det är inte alls omöjligt att vi gör det. Vi ska titta på det, vi har sett de andra avsnitten som ligger på nätet och det finns direkta felaktigheter i det, säger klubbens presschef Niclas Lidström till FotbollDirekt.se.

Kommer det mer innehåll i linjär tv i kväll än det som redan finns på SVT Play?

– Det vet jag inte, förmodligen är det det som ligger ute på nätet redan. Vi har inte haft någon kontakt med Uppdrag Granskning och är inte briefade om vad de tänker sända och inte. Vi har sagt att vi ska avvakta programmet ikväll, sedan får vi se.

– Men vi har redan sett direkta felaktigheter i det som sänts på nätet, och vi har presenterat bevis som motsäger deras felaktigheter. När det gäller den här restaurangen som alla snackar om nu. Vi har redan presenterat bevis för att den inte såldes. Den är värderad av två olika oberoende och auktoriserade företag, den är inte övervärderad. Det har vi påtalat, och trots det så har de tagit med det i programmet.

Du talar nu om det som kallats för baracken i media?

– Just det, restaurangen som finns på vårt arenaområde.

Det låter som att ni redan nu har bestämt er för att anmäla?

– Det får vi se, vi avvaktar som sagt programmet i kväll.

Östersund har också hört av sig till förbundet angående det som visats i Uppdrag Granskning, berättar Lidström. Dokument har skickats till Kjell Sahlström som är ekonomichef på SvFF.

– Vi hade kontakt med förbundet i går morse. Vi har skickat in värderingsintygen för restaurangen, två stycken. Bara för deras information, de har inte bett om dem. Men vi har velat göra det, bara så att de vet.