Samma dag som Uppdrag Granskning om Östersunds FK släpptes så anordnades den allsvenska upptaktsträffen på Arlanda. FD tog ett snack med tränaren Ian Burchall om hur negativa rubriker påverkar laget och tog pulsen på klubben sportsliga chanser 2019. 

I kväll sänds SVT:s Uppdrag Granskning om Östersunds FK och den brottsmisstänkte ex-ordföranden Daniel Kindberg. Men redan i går kunde man se programmet på nätet och inför den allsvenska upptaktsträffen dominerades medieflödet av den påstådda skandalen.

På plats på Clarion Hotel vid Arlanda flygplats var bland annat klubbens tränare Ian Burchnall. Engelsmannen kom till klubben förra sommaren då han efterträdde succémannen Graham Potter.

– Jag har inte sett det. Och allt vi pratar om har hänt innan jag ens kom till klubben. Så det påverkar mig inte alls. Jag tänker bara på spelarna, säsongen vilket jag ser fram emot, säger Östersunds tränare Ian Burchnall till FotbollDirekt.se.

Allt negativt som skrivs och rapporteras om menar Burchnall inte påverkar vare sig ledare eller spelarna.

– Visst står det mycket i media men det påverkar oss inte internt. Där har vi i stället positiva känslor. En talangfull grupp som ser fram emot den nya säsongen. Vi tänker bara på fotboll.

Ett par stora namn men även namn som vi som följer allsvenskan har svårt att bedöma kvaliteten på. Vad kan du säga om spelare som Charlie Colkett och Francis Baptiste, är det stjärnspelare i allsvenskan?

– Nej, det tycker jag inte. De är väldigt duktiga. Baptiste är väldigt ung, 19 år och mer av ett projekt, medan Charlie Colkett varit strålande sen han kom in. Men det är en ny liga för honom och en ny miljö så det kommer ta tid. Han har hög potential men vi får se var vi står när ligan drar igång. Detsamma gäller Ravel Morrison. Vi har inga utespelare över 30 år så vi har ett ungt lag med mycket hunger.

När Kindberg var ordförande var retoriken att vinna ligan och spela i Europa. Har ni lika höga mål nu? 

– Vi sätter alltid höga förväntningar på oss själva. Vi vill mycket och det finns talang i truppen. Sen har det varit en stor omsättning både av spelare och ledare sista tolv månaderna. Så jag tycker att vi är ganska glada över var vi är nu. Vi har en ambitiös grupp. Men vi har också visat i cupen – där vi underpresterade – att det finns svagheter. Vår toppnivå är väldigt bra men vi måste hitta den på en regelbunden basis.

Ni satsade hårt på cupen och ville säkra spel i Europa igen. Hur stor besvikelse var det att åka ur redan i gruppspelet?

– Att åka ur i sig var inte så jobbigt. För i slutändan är det bara ett lag som vinner och resten är ute. Det är realiteten och inget av topp-4-lagen är kvar i cupen. Däremot är vi besvikna på sättet vi åkte ur cupen eftersom vi är mycket bättre än så. Vi underpresterade rejält. Men vi studsade tillbaka mot Sirius (i sista omgången). Med nio nya spelare så är vi tidigt i en process som tar tid. Jag upplever att ÖFK blir starkare varje vecka.

Nyckelspelare hos er i år?

– Självklart Tom (Pettersson). Han har varit i klubben länge och är en av de mest erfarna. Samma sak med Aly Keita och sen har vi Hosam Aiesh, Dino (Islamovic) och Ravel… kan vi få igång dem så kan vi skapa chanser. Jag tycker att vi har en bred trupp men det är en ung trupp. Jag tror och hoppas att vi blir ett intressant lag att titta på. ¨

Hur är det att ha en spelare som den förre Unitedtalangen  Ravel Morrison i laget. Han har ett fantastiskt CV men ett dåligt rykte om sig utanför fotbollen?

– Ja, han har ett fantastiskt CV. Och det där med ryktet om honom är så märkligt för det handlar om saker han gjort för tio år sen. När man läser om honom så tror jag ingen sagt ett negativt ord om honom sista fem-sex åren. Här märker man att det är en ödmjuk kille som jobbar hårt, tränar hårt och passar in i gruppen. Vi har inte haft ett enda moment av problematik. Det han inte gjort är att spela tillräckligt mycket fotboll eftersom han blev totalt utfryst i Lazio. Så för honom är vi en process att få honom i form så snabbt vi kan. Han behöver bara få matchminuter och då tror jag att han blir en spännande spelare i allsvenskan.

Kan det passa honom att komma till en lugn plats som Östersund och bara fokusera på fotbollen? 

– Ja, det tror jag. I Östersund är det den stora grejen att göra, om du inte är riktigt bra på skidskytte… Även lediga dagar så kommer han in till klubben för att se vad som händer och hänger. Jag tror att ÖFK är den perfekta miljön för honom nu. Han kan utan press arbeta på sitt spel och att komma i form. Jag hoppas att han är bra för oss och vi är bra för honom.

Ser du honom stanna längre än till sommaren när kontraktet går ut?

– Det vi sagt är att han trivs jättebra hos oss just nu och vi trivs jättebra med honom. Men jag tror att vi tar den diskussionen i sommar när vi vet var vi ligger till, och om det rimmar med hans ambitioner. Så tar vi det därifrån. Jag skulle inte säga att det är ett nej till en fortsättning men vi får se ju längre säsongen går.

Var sätter du in Östersund i den allsvenska tabellen?

– Oj… det här är ett uselt svar för dig men innan säsongen startar så har du inte jättekoll på alla andra lag. Många lag har värvat bra, andra har tappat mycket bra spelare. Så det kommer bli väldigt intressant. Jag hoppas bara att vi kan göra det bättre än förra året då vi slutade sexa. Jag vill sluta högre och ta fler poäng än förra året.

Nu har du tränat ÖFK i allsvenskan en tid sen du kom i somras. Vad är ditt övergripande intryck av svensk fotboll?

– Det har varit otroligt. Jag var i Norge i sex år innan och jag tycker att allt varit toppen. Det har varit ett bra ombyte för mig. Min typ av fotboll passar i Sverige och svensk fotboll. Sättet som Östersund vill spela fotboll är så jag vill jobba. Och jag tycker att ligan är riktigt bra.

Favoriterna i år?

– Malmö. De är riktigt, riktigt starka och jag tror att laget som placerar sig före Malmö vinner ligan i år. Malmö är favoriter. De har Uwe (Rösler) som jag känner sen hans tid i Norge och det är en riktigt bra tränare med stark historik i sina tidigare klubbar. Med spelarna de värvat så tror jag de kommer vara väldigt bra i år.

Om du fick välja en spelare från Malmö?

– Haha, nej jag är nöjd med min trupp!

Östersund inleder den allsvenska säsongen med att möta AIK på Friends arena.