Foto: Bildbyrån

Daniel Kindberg anmäler SVT:s Uppdrag Granskning. Ekobrottsmisstänkte Kindberg har valt att anmäla avsnittet till Granskningsnämnden.

– Uppdrag granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK. Med sin tendentiösa rapportering, där centrala fakta uteslutits, målas en felaktig och förljugen bild upp av såväl Östersunds FK som av mig, skriver nu Kindberg i ett pressmeddelande.

– Vi anser att vi har belagt allt som vi pratar om, säger Hans Peterson Hammer, huvudredaktör för SVT:s Uppdrag granskning.

En del som tar stor plats i det aktuella programmet från SVT är anklagelser kring osanna fakturor, till och med så kallade lufträkningar. Daniel Kindberg står åtalad för fyra olika former av ekonomisk brottslighet, en rättegång som inleds om ganska precis en månad.

En tung situation för inte minst Daniel Kindberg själv men även för ÖFK som klubb.
Men trots det hårda trycker så förefaller det inte vara en bruten före detta ordförande som nu hanterar den pågående krisen. I gårdagens P1 i SR så hävdade han ju när han fick frågan om han hade kunnat göra någonting annorlunda, så svarade han att han inte hade ändrat någonting om han hade kunnat göra om de senaste åren som har gått.

Med detta sagt så sätter sig nu ÖFK:s ordförande i än hårdare motstånd till anklagelserna genom att anmäla Uppdrag granskning till Granskningsnämnden.

– Uppdrag granskning har genom sin rapportering skadat både mig och Östersunds FK. Med sin tendentiösa rapportering, där centrala fakta uteslutits, målas en felaktig och förljugen bild upp av såväl Östersunds FK som av mig. Uppdrag granskning driver tesen att det som skulle ligga bakom våra framgångar är att vi ägnat oss åt ekonomisk doping, åt ekonomiska tveksamheter och åt kreativ bokföring i syfte att försköna klubbens ekonomi. Det är helt fel. Det är vår fotbollsfilosofi och vår förmåga att utveckla och sälja spelare som skapat Östersunds FK:s framgångar, säger Kindberg i ett uttalande.

Kindberg koncentrerar sig i huvudsak kring tre punkter och han menar att Uppdrag granskning saknar kunskap i det man visar upp i aktuella programmet. Värderingen av baracken/restaurangen, värjer sig även mot hur ÖFK anses ha räddat elitlicensen med pengar från Peab – liksom den påstått medvetet felaktiga värderingen av den sålda marken.

– Uppdrag gransknings program visar att de inte kan klarar av att läsa avtal, förstå en resultat- och balansräkning samt saknar grundläggande kunskap om hur en förhandling i en fastighetsaffär går till, säger Kindberg.

Hans Peterson Hammer, huvudredaktör för Uppdrag granskning:

– Vi anser att vi har belagt allt som vi pratar om. Vi ser inte i någon punkt att det inte finns grund för det vi berättar. Vi har erbjudit Kindberg att vara med i programmet. Inför publiceringen har vi följt våra rutiner och visat uppgifterna vi kommer att lägga fram. Han har haft synpunkter och vi ser inte att han har haft stöd för dessa, säger Hammer.

– Varför skulle man uttrycka sig som man gör i mejlkonversationer mellan Kindberg och föreningens övriga ledning om den ekonomiska krisen fram till 31 augusti, om man har så god ekonomi? Det spelar ingen roll hur mycket pengar man tjänar, om man förbrukar dem, säger han.