ANTON ZETTERMAN FÖLJER HÄR UPP SITT ALLSVENSKA TIPS:

Jag har ju fått för mig att det på senare år inte är så jävla svårt att tippa allsvenskan som alla vill ha det till. Att det inte är en fullt så oförutsägbar serie som vi gärna skyltar med som en edge jämfört med de europeiska storligorna.

LÄS: Här Anton Zettermans allsvenska tips.

Det har definitivt varit så tidigare – jag minns upptaktsträffar där det pratats om att cirka tolv lag verkligen har en reell chans att vinna serien.
Och visst, alla slår alla fortfarande – i enstaka matcher. Men de sista åren har man ändå känt att det finns en ”Big 3” eller kanske möjligen ”Big 4” eller ”Big 5”. Lite så känns det nu också. Bara en dåre håller MFF, AIK och Norrköping utanför topp 5 i ett allsvenskt tips.

Häcken, Hammarby och Djurgården är lag som jag också tror kan vara med och slåss om ett guld hela vägen in i oktobermörkret. Det har blivit en skiktad serie, och det här är toppstriden för mig. Om man pratar om en svårtippad serie i bemärkelsen ”vilka kan vinna guld”, så är den nog inte fullt så svårtippad som förr om åren.

Nedåt i tabellen är det lite klurigare. Inför i år, eller kanske snarare inför 2020 och de nya avtalspengarna, så känns det plötsligt mer öppet kring mitten och nedåt. Det är rätt många lag som öppnat plånböcker man trodde var ganska tomma och värvat klassnamn man inte trodde de hade råd med.

Känslan är att många laddat på med lånade pengar för att klara allsvenska kontraktet.
Samtidigt: I år precis som alla andra år så kommer det ett sommarfönster och ställer saker på ända och det är svårt att bedöma vad klubbar som behöver ersätta och förstärka egentligen har råd med.

Vi har sett kreativa ekonomiska lösningar förr, men ser jag bara på trupperna här och nu så tror jag ett gäng med Sundsvall (kan möjligen vara med och slåss om platserna runt Europa) Östersund, Elfsborg, Kalmar och Örebro samlar på sig nog med poäng för att vara rätt säkra inför slutomgångarna.

Bottenstriden blir nog en rejäl rysare och även om jag känner mig rätt säker på vilka lag som är där nere (Blåvitt, Sirius och samtliga tre nykomlingar) så känns det öppet om vilka som klarar sig kvar.

Den stora grejen här är förstås att Blåvitt (och jag kan lova att det här inte är enda tipset) ens nämns där nere. Det känns på samma gång rimligt och konstigt att sätta det tipset.

Konstigt inte bara för att Blåvitt är den klubb den är, med all tradition och framgång. Men också, vilket ofta glöms bort, hur pass bra de varit i närtid: Cupmästare och tvåa (föll i slutomgången) 2015, fyra 2016. Det är inte jättelänge sedan det. Inget är avgjort på förhand, men jag ser tyvärr ingenting som får mig tro att det blir annat än strid på kniven för Blåvitt.