Foto: Bildbyrån

BP:s mittfältstalang Ahmed Bonnah har gjort flera ungdomslandskamper för Sverige – men nu uppvaktas han av Egyptens fotbollförbund. Bonnah, som har egyptiskt pass, kan komma att följa med Egyptens U23-landslag på träningsläger i Spanien.
– Det stämmer. Jag har bestämt mig. Om allt blir klart med alla papper så åker jag, säger Bonnah till FotbollDirekt.se

Ahmed Bonnah kom fram i Djurgårdens akademi för ett par år sedan och var bland annat med och vann U21-SM med Blåränderna 2017.

Inför fjolårssäsongen skrev han på för Brommapojkarna. I somras flyttades Bonnah upp i BP:s a-lag permanent och han fanns med på bänken i allsvenskan vid två tillfällen under fjolårssäsongen.

Nu förbereder sig yttermittfältaren på säsongen 2019 i superettan med BP – samtidigt uppvaktas han av Egyptens landslag. Egyptiska förbundet har scouter som följer spelare som har egyptiskt pass men bor och spelar utomlands och har upptäckt Bonnah.
Nu vill man ha med BP-yttern till U23-landslagets träningsläger i Spanien kommande helg.

– Det stämmer. Det är inte hundra procent klart än för alla papper är inte klara men jag har blivit ombedd att komma på träningsläger med dem i Spanien, säger Bonnah till FotbollDirekt.se.

Om allt löser sig så tvekar han inte – då åker han ned till Spanien:

– Ja, jag har bestämt mig. Om allt blir klart med alla papper så åker jag. Det är några papper som saknas, min kontakt från förbundet har gett grönt ljus. Så jag väntar bara på klartecken och flygbiljetter egentligen.

Hur länge har de visat intresse?

– Intresset har funnits ett tag, sedan mitten av förra säsongen. Då blev jag kontaktad av en person på deras förbund. Man blir attraktiv om man tillhör ett elitlag i en europeisk liga. Han ställde lite frågor, ”hur många matcher har du spelat i år, på vilken nivå, hur många mål har du gjort, har du egyptiskt pass”… så det började där.

– Min pappa är född och uppvuxen i Egypten, hans släkt bor där. Mamma är svensk. Så jag har dubbla pass.

Ingen diskussion i familjen om vilket landslag du ska välja? 

– Nej, ingen större diskussion än, i och med att det inte är a-landslag det handlar om. Jag ser mer det här som en möjlighet att visa upp sig i en ny miljö, det är smickrande. Jag har kallats till u-landslag med Sverige flera gånger och alltid tackat ja, det är klart man inte tvekar.

– Om Sveriges landslag haft samling samtidigt och jag blivit kallad till den, då hade man fått fundera. Nu var det landslagsuppehåll och ingen samling så jag kände ingen tvekan, jag blir inte knuten till något landslag. Om man kommer upp på a-landslagsnivå och får erbjudanden så får man fundera lite mer.

Bonnah berättar att han hört sig för med folk om Egyptens landslag. Bland andra IFK Norrköpings dansk-egyptier Alexander Jakobsen.

– Jag har lite koll på U23-landslaget, de har en del spelare som är i olika europeiska klubbar. Sedan har jag pratat med Alexander Jakobsen I IFK Norrköping i samband med at vi mötte varandra med lagen nyligen. Han har sagt många bra saker om hur det är, att det är bra nivå och väldigt professionellt runtomkring landslaget. Han var väldigt positiv till allt.

Lägret drar i gång kommande helg och Bonnah hoppas alltså kunna åka med. Sedan några veckor senare väntar superettanpremiär med Brommapojkarna. I år hoppas han ta större plats i BP:

– Jag hoppas det. Jag har haft en bra försäsong, och nu är siktet inställt på att ta en plats i startelvan. Det är klart jag hoppas få mycket speltid i år, jag känner att jag är nära en startelva.