I går startade FotbollDirekt allsvensk nedräkning på allvar. Nu tippar vi allsvenskan 2019. Så rankar vi lagen. Patrick Ekwall stod för premiärtipset – i dag fortsätter FD:s Anton Zetterman och han tror inte det slutar med att SM-guldet på nytt hamnar i Stockholm.

Här Anton Zettermans allsvenska tips:

1. Malmö FF
2. IFK Norrköping
3. AIK
4. Häcken

5. Hammarby
6. Djurgården
7. Gif Sundsvall
8. Östersund
9. Elfsborg
10. Örebro
11. Kalmar
12. Sirius
13. Helsingborg

14. IFK Göteborg

15. AFC
16. Falkenberg

Anton Zetterman kommenterar allsvenska toppen:

– Det finns numera lag man kan plita ner på topp 5 i sömnen. Jag skulle vilja hävda att de lagen är tre till antalet och de heter Malmö FF, AIK och IFK Norrköping. Helt övertygad om att det här är lag som slåss om heder, ära, guld och Europaplatser, alldeles oavsett hur det sett ut i försäsongsmatcher mot mer eller mindre starkt motstånd.

Bygger vi ut topp 5 till ett topp 7 kan jag med säkerhet säga att vi har Häcken och Hammarby i det spannet också. Djurgården, Östersund och Sundsvall de som slåss där bakom.

Men nu har de bett mig om att rangordna lagen med exakta placeringar, och då är jag inte så kaxig och definitiv längre. Tycker som många andra att Häcken sett bäst ut i vinter, men tvivlar ändå på att det räcker hela vägen.
MFF är alltid säkraste hästen att spela på i och med deras överlägsna kassakista. I sommarfönstret kan de räta upp så gott som vilken situation som helst, vilket vi såg prov på i fjol. Tror inte de kommer göra en lika usel vår i år och därför får de mitt guldtips. Norrköping näst bästa truppen i nuläget och en vass tränare, AIK lika svårslagna som tidigare och det räcker en bra bit.

Anton Zetterman kommenterar allsvenskans mitt:
– Två grupper av lag här som jag ser det, de som kan utmana om Europaplatser (Djurgården, Sundsvall, Östersund) och de som parkerar ganska säkert i mitten (Elfsborg, Örebro, Kalmar). Djurgården och Sundsvall har gjort intressanta saker i vinterfönstret och stämmer allting för dem kan de absolut vara med och slåss om Europaplatser (hej hängslen och livrem!). Östersund borde man kanske sätta högre sett till det fotbollskunnande som faktiskt finns i truppen men de har också ett spöke hängande över sig (vi vet alla vilket).

Tror Elfsborg får en mindre ångestfylld resa i år än i fjol inte minst för deras offensiva storsatsning med Levi, Hümmet och Cibicki. Men ändå inte stabilt nog för att utmana i toppen. Örebros placeringar de tre senaste åren: 9-11-9. Tror vi hittar dem däromkring igen. Ett lag som kan störa de flesta men inte bra nog för att hämta in trepoängare vecka efter vecka. Kalmar tia i fjol och tror inte på mer i år. Samtidigt för bra för den absoluta botten.

Anton Zetterman kommenterar allsvenskans bottenskikt:

– Sirius fick slåss ifjol och har tvingats till ett riktigt budgetfönster här i vinter. Men samtidigt har de en fin mix av rutin och talang. Inte många slantar kvar att handla för i sommar men samtidigt många lite äldre som inte ska någonstans. Ogbu ett tapp men samtidigt många som kan hjälpas åt att ersätta hans åtta mål i fjol. Sam Lundholm tror jag kan få ett större break i år om han får vara skadefri. Helsingborg likadant, kan väl heller knappast handla så mycket mer i sommar (eller???). Men har också värdefull rutin i truppen inför vad jag tror blir en ”klara kontraktet”-säsong.

Sedan känns det lite avigt att sätta upp IFK Göteborg här. Men kan man sätta dem så mycket högre? Jag skulle säga att det finns minst 13 lag i allsvenskan som ser starkare ut. Det är ju det också, om det blir en tuff vårsäsong, vad finns det att hoppas på i ett sommarfönster? Annat än att en hemvändare ska förbarma sig. Det verkar inte som att något av de ständigt nämnda namnen är speciellt peppad heller. Det blir strid med AFC och Falkenberg. Tror AFC kan få det jobbigt trots imponerande cupspel, Falkenberg likaså.