Fotbollen förändras. Ständigt.

Ibland går det undan, ibland tar det längre tid och i vissa fall står det still i evigheter.

Vi kan prata om VARv eller VAR i svensk fotboll.

Men jag tycker vi ska börja med att ändra ett avstängningssystem som är 50 år gammalt.

 

Jag minns en tid då den allsvenska upptaktsträffen gungade fram på Viking Lines Finlandsbåtar och där själva båtresan i slutändan var mer intressant än allsvenskan.

Där journalister och tränare hittade varandra framåt nattkröken, på alla sätt och vis. Där det mesta betraktades som preskriberat när vi närmade oss Värtahamnen-

Och där ganska mycket av det som sagts i en väldigt udda tränarutfrånging i regi av Svenska Spels (Tipstjänst) Lars-Gunnar Björklund hade fallit i glömska när alla hade stapplat av båten i nån sorts töcken.

Annat är det nuförtiden.

Numera på hotell i anslutning till Arlanda med starkt seriös framtoning och där det serveras  Ramlösa och Pepsi till middagen.

Alla tränare (utom Malmö FF:s Uwe Rösler) på plats och därtill färgstarka spelare; Markus Rosenberg, Linus Hallenius, Henok Goitom, Tom Pettersson, Kevin Walker., Kevin Stuhr-Ellegaard, Nordin Gerzic, AlexanderJeremejeff, för att nämna några.

Tiderna förändras och vi ska vara tacksamma för det, även om jag älskar att ta dyka ned i nostalgins vackert rosadimmiga värld.

Det var ett tag sen vi tog bort möjligheten för målvakten att ta upp bakåtpassningar med händerna, sen vi införde benskydd som obligatoriskt eller att offside skulle gälla från det att bollen spelas.

Och dag pågår det en debatt bakom kulisserna om att smyga in VAR i den allsvenska fotbollen. Vilka jag inte har några problem med, om vi lär oss att använda det på rätt sätt.

Men vi borde börja med att införa ett avstängningssystem som har hängt med i tiden.

Jag minns (på tal om nostalgi) när vi införde ett system som gav avstängning efter ett visst antal varningar. Någon gång i slutet på 70-talet.

Det var en annan fotboll då, det var framförallt färre varningar; det krävdes en hel del för att du skulle få ett gult.

Precis som med allting annat har ALLT förändrats sen den tiden. Själva fotbollen är ju i stora dag som natt och dag jämfört med hur den var på 80-talet.

Men varningssystemet är fortfarande exakt detsamma.

Tre varningar=avstängd en match.

En varning för simpel protest eller okynneshands på mittplan har samma värde som en gulröd kapning bakifrån.

Och du kan få två varningar i match ett och två, sköta dig exemplariskt i 26 omgångar för att få ett gult i den 27:e omgången och vara avstängd i en livsviktig avslutande omgång.

Det är i det närmaste bisarrt att vi knappt ens har diskuterat att förändra det uråldriga systemet, när vi ägnat hur mycket tid som helst åt banala ting som att tightsen måste ha samma färg som förutbestämt för at du ska få lov att komma till spel.

I vårt grannland har man ett annat system sen många år tillbaka, som jag tycker att vi borde ta efter.

Där graderas varje gult kort efter en poängskala.

En oskyldig enkel varning är lägre poäng, en riktigt ful är desto fler. Det vill säga att alla gula korta är inte lika mycket värda, vilket ju är väldigt nära verkligheten i dagens fotboll.

Att peka på storbildsskärmen eller dra av dig tröjan är inte lika illa som en riktigt ful tackling.

Du blir avstängd när du nått ett visst antal poäng.

Jag anser också att alla varningar nollställs med två omgångar kvar, så att vi slipper problematiken med att få spelare avstängda när det ska avgöras och/eller att spelar springer och tar medvetna kort för att inte riskera avstängningar i avgörande omgångar.

Jag tog upp det till diskussion med flera spelare och tränare på upptaktsträffen. De flesta var med mig, utom möjligen Höäckens tränar Andreas Alm, som varit verksam i danska Vejle.

Han menar – vilket jag också kan ha förståelse för – att olika domare poängbedömer kort olika. Att det blir subjektivt oavsett vilket.

Elfsborgs danske målvakt Stuhr Ellegaard, som ju spelat med det systemet, tyckt däremot att det allsvenska systemet är helt snett. Att det danska är oerhört mycket ner rättvisande.

Dock: borde vi inte lyft den här diskussionen för flera år sen?

Innan vi tänker på att införa VAR.