Under söndagskvällen skrällde sig AFC Eskilstuna till final i Svenska cupen och ställs i slutet av maj mot Häcken – där Göteborgslaget är stora favoriter. Under tisdagens allsvenska upptaktsträff lottas hemmaplansfördelen i finalen och Häckens mittfältsdynamo Erik Friberg håller tummarna.
– Vi var ett av de bästa hemmalagen i fjol. Klart jag hoppas att vi får spela hemma, säger Friberg till FotbollDirekt.se. 

För tre år sedan vann Häcken Svenska cupen efter finalseger på straffar mot Malmö FF. Den gången spelade Göteborgslaget på bortaplan i finalen, men det gick alltså vägen ändå. Nu är Häcken återigen i final, denna gång mot AFC Eskilstuna – ett AFC som skrällde i semifinalen och vann på straffar borta mot AIK under söndagskvällen.

Trots att AFC är allsvensk nykomling väntar sig Häckens viktiga mittfältare Erik Friberg en tuff match 30 maj.

– Klart att AIK på pappret är ett bättre lag än AFC, de vann ju liksom SM-guld i höstas… Men jag tycker AFC är skitbra, de har slagit ut både Norrköping och AIK så det kommer bli en bra match och klart jag hoppas på att vi får spela hemma, säger Friberg till FotbollDirekt.se.

Precis, hur viktigt är det att ni får finalen på hemmaplan?

– Som sagt, jag hoppas ju verkligen på det. Vi vet att vi är bra hemma, vi var ett av de bästa hemmalagen i fjol och vi vann de flesta matcherna hemma på Bravida i fjol. Men även om det blir bortamatch i finalen tycker jag att vi har bra chans att vinna!

Häcken är en match från en plats i Europa, hur känns det?

– Framförallt skulle jag säga att vi är en match från en titel med Häcken, vilket vore grymt! Men som du säger är det viktigt med Europa så finalen blir så klart väldigt betydelsefull även ur den aspekten. Att både vinna en titel och gå till Europa, ja det skulle ju kännas fantastiskt och det är något som vi verkligen går för!

Flera av dina lagkamrater var ju med och vann cupen 2016, men du anslöt först året därpå då du kritade på för din andra sejour i klubben. Hur skulle det vara att få lyfta cupbucklan?

– Klart att jag vill vinna den! Den här är sjunde säsongen med Häcken och att få vinna en titel med klubben vore fantastiskt.

Häcken är det lag som imponerat mest i cupen i år. 11-1 i målskillnad i gruppspelet, 4-1 i kvartsfinalen mot Gais och så i lördags bjöd Häcken och Djurgården i semifinalen på den troligtvis bästa matchen i svensk fotboll så här långt 2019, en match Häcken vann med 3-2 efter förlängning.

– Ja, jag tror att vår match mot Djurgården var den bästa av alla cupmatcher i år. Det hände grejer hela tiden kändes det som, det var målchanser hela tiden! Djurgården kommer att bli bra i år och det inte lätt att vinna borta mot dem, så det är klart att vi är väldigt nöjda. Det måste ha varit en väldigt underhållande match att titta på.