• Publicerat 18 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

PATRICK EKWALL FÖLJER HÄR UPP SITT ALLSVENSKA TIPS:
Tippa allsvenskan? En gång i tiden handlade det om att analysera det lag, de spelare, den tränare, den sportchefen och möjligen den form som lagen hade när det var dags för premiär. Nu handlar det mer om att analysera vilken verklighet och vilka förutsättningar som existerar i augusti.

2019 kommer att vara en väldigt speciell allsvensk säsong eftersom det står så mycket mer än bara SM-guld och Europaplaster på spel.
Från 2020 gäller det nya TV-avtalet med Discovery och den lukrativa sponsordealen med Unibet, vilket innebär väldigt mycket större pengar för de allsvenska klubbarna än någonsin tidigare.
Inget av de 16 lagen som drar igång allsvenskan i början på april vill missa den ekonomiska utdelningen, därför kommer en degradering till superettan att kosta mer än någonsin.

Det ska bli väldigt intressant att se hur lagen kommer att agera för att – i större utsträckning än tidigare – undvika att åka ut.
Jag tror att flera lag kommer få en känsla av panik komma smygande redan i sommar och lär köpa på sig mer än de egentligen har råd med. För att sen kunna räta upp situationen 2020 när det regnar manna.

Jag ser två guldkandidater vid sidan av Malmö FF och AIK.
En är IFK Norrköping, som ju kan konsten att glidflyga under radarn. Inte ens när de vann allsvenskan ville vi acceptera att de gjorde just det och förra året blev de faktiskt tvåa.

En annan är Häcken som till slut kanske har fått den stabilitet som klubben skrikit efter i så många år och som dessutom fått behålla sin allsvenska skyttekung, Paulinho.

Vi pratade väldigt mycket om den uppryckning som Malmö FF gjorde efter tränarbytet förra året. Men ser vi till antal poäng under den andra halvan av allsvenskan så tog Häcken och Norrköping i stort sett lika många som MFF.
Det vill säga, de visade redan förra hösten vilken inneboende slagkraft det fanns och det är två lag som stärkt upp sin offensiv.
De kan absolut utmana Malmö och AIK om ett guld.

***

Vad tror vi om Hammarby och Djurgården?
Hur långt är ett snöre?
Inte minst för att vi här har två lag som är väldigt aktiva på transfermarknaden – såväl in som ut – och sannolikt kommer fortsätta att vara det i sommar.

***
Är det kontroversiellt att tippa IFK Göteborg som en nedflyttninghskandidat? Möjligen för att det är en av landets största och mest aktade klubbar.
Men just nu låter Blåvitt bättre än vad det är eftersom de hushållet med en trupp med kvalitet under medelsnittet och på en ekonomisk verklighet som alltså var i behov av att sälja – en idrottshall.

På förhand ser det ut som om det kommer att bli en väldigt lång säsong för IFK Göteborg.

***
Och så glömmer vi aldrig, viktigt att tänka på inför en premiär: en träningsmatch är en träningsmatch är alltid en träningsmatch-
Aldrig någonting annat.