Foto: Bildbyrån

Joona Toivio spelade i Djurgården mellan 2010 och 2012. I går var han med och slog ut Blåränderna i Svenska cupen-finalen med sitt Häcken.
 – Det var speciellt att möta Djurgården och det är lite synd att det var just mitt gamla lag som vi behövde slå ut för att komma till finalen, säger finländaren till FotbollDirekt.se. 

Under sina tre år i Djurgården (2010-2012) var Joona Toivio en viktig kugge i Djurgårdens mittförsvar. Efter många år utomlands återvände finländaren i somras till allsvenskan, men då inte till Djurgården utan i stället till Häcken.

I går var Toivio en gigant på Tele2 Arena när hans Häcken bortaslog Djurgården med 3-2 efter förlängning i Svenska cup-semifinalen. En minst sagt svängig historia i Stockholm där Häcken hämtade upp underläge två gånger om och sedan vände på steken.

– Jag tror att det var en väldigt rolig match att se på. Det bjöds på många mål och i perioder hade Djurgården ett stort tryck på oss och sedan var det tvärtom, säger Toivio till FotbollDirekt och konstaterar sedan att det var rätt lag som vann.

– Jag tycker så klart att det var rättvist, haha. Men målen som Djurgården gör… Det är en straff som man kan diskutera och sedan är det ett misstag från vår sida som gör att de kan göra 2-1. Sett över hela matchen tycker jag att vi har fler och större heta chanser. Paulinho och Mervan (Celik) hade varsin stolpträff till exempel. Så ja, det var rättvist.

Hur var det att möta Djurgården?

– Det var speciellt! Det är lite synd att det var just mitt gamla lag som vi behövde slå ut för att komma till finalen, men det är en del av sporten. Det var i alla fall roligt att möta Djurgården, konstaterar Toivio som imponeras av atmosfären på Tele2 Arena.

– Det var ett väldigt bra tryck på matchen och den arenan gör så klart mycket. Jag hade bara spelat där en gång tidigare, mot Hammarby förra året.

När du var i Djurgården hade ni ju Stockholms Stadion som hemmaborg. Är Tele2 Arena bättre tycker du?

– Haha det är lite annorlunda… Fast jag gillade Stadion också! Stämningen på Tele2 blir bättre då det inte är löparbanor och så, men gräsmattan på Stadion var helt magisk. Det är lite synd att den inte finns med i allsvenskan längre, säger Toivio som hoppas på AIK i cupfinal, inte AFC Eskilstuna.

– Det vore skönt med en stormatch i finalen, en final mellan två riktigt starka lag!