Nyheter

Häcken klart för final – slog ut Djurgården efter svängig historia

Stockholm. Häcken är klart för final i Svenska cupen efter en minst sagt dramatisk match borta mot Djurgården. Den stora hjälten blev Mervan Celik som satte dit 3-2 för Hisingslaget under förlängningen.

Det första finallaget skulle ikväll tas fram, klubbarna det handlade om var Djurgården och Häcken. De var kanske de två som presterat bäst så här långt i Svenska cupen.

Tittade vi bakåt i tiden på kvartsfinalerna, lyckades Blåränderna krångla sig förbi den bittra rivalen Hammarby efter stort straffdrama, samtidigt som bortalaget från Hisingen slog ut Gais med klara 4-1.

Matchen då, jo den inledde Djurgården bäst. Redan efter en kvarts spel fick hemmalaget straffspark. Efter ett snygg vägspel hamnade Nicklas Bärkroth i duell med Elohor Ekpolo som puttade yttern som föll till marken. Domaren pekade omgående på straffpunkten. Kaptenen Markus Danielsson stegade upp och kunde enkelt placera in bollen i mål.

Häcken åt sig sedermera in i matchen, först genom en drömaktion av Paulinho som renderade i ett stolpskott. Kort därefter skulle dock bollen gå in i mål. Nasiru Mohammed prickade dit kvitteringen på nick efter en tilltrasslad situation.

Men Djurgården ville mer, Jonathan Ring kunde peta fram bollen till Mohammed Boya Turay, som fri med Abrahamsson kyligt rullade in bollen i målet.

Därmed var Häcken pressat till att gå fram i den andra halvleken, något man också lyckades med.
Kvitteringen kom genom Alexander Jeremejeff som höll sig framme i boxen efter ett inspel från Ahmed Yasin. Forwarden behövde bara sätta dit foten fram till 2-2 i öppet mål.

Det blev sedan inga fler mål under ordinarie tid utan vi fick vänta till den 108:e minuten i förlängningen innan ett avgörande kom. Mervan Celik blev den stora hjälten när han placerade in bollen med ett skott från en position några meter utanför straffområdet. Avslutet ställde Per Kristian Bråtveit, som inte hann ner till den främre stolpen för att rädda. Celik har nu gjort tio mål i säsongens upplaga av cupen, på sex framträdanden.

Startelvor:

Djurgården: Bråtveit – Witry, Une Larsson, Danielson, Käck – Ulvestad, Karlström, Walker – Ring, Turay, Bärkroth

Häcken: Abrahamsson – Ekpolo, Toivio, Lindgren, Andersson – Friberg, Yasin, Faltsetas – Mohammed, Jeremejeff, Paulinho

Liverapport följer nedan:

Där är cupsemifinalen igång mellan Djurgården och Häcken.

Det blir farligt i den andra minuten när Häcken skjuter in bollen i straffområdet, en touch ställer till det lite extra för Per Kristian Bråtveit i hemmamålet som till slut kan fånga in bollen.

Djurgården kommer i den fjärde minuten i en första attack men sista bollen är svag och Abrahamsson kan fånga in bollen i skopan.

Matchens första hörna tilldelas Djurgården i den sjätte minuten. Häcken kan enkelt nicka undan.

STRAFF

Djurgården tilldelas straff i den 15:e minuten, efter ett fint vägspel inne i straffområdet. Nicklas Bärkroth kommer in i duell med en Häcken-försvarare som tvingas riva ner yttern. Solklar straff.

MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL kaptenen Marcus Danielson stegar upp och placerar iskallt in bollen i mitten av målet. 1-0 Djurgården.

Djurgården har nu helt tagit över när klockan tickat upp mot 20 spelade minuter, de kommer i våg efter våg. Häcken hänger inte alls med i Dif:s tempostarka fotboll.

Oj oj oj vilken aktion av Paulinho som trollar sig fram i straffområdet och lyckas så när snirkla in bollen, skottet går till slut i insida stolpe. Stjärnan blir efteråt liggandes, men är nu uppe på benen igen. 30 minuter nu spelade i den första halvleken.

MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL det är kvitterat på Tele2 Arena. Nasiru Mohammed kan i den 33:e minuten efter en mycket tilltrasslad situation nicka in bollen fram till 1-1.

Matchens första byte genomförs också i samband med målet, Jacob Une Larsson kliver av ochJonathan Augustinsson kliver in.

MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL i den 38:e minuten återtar Djurgården ledningen efter mål av Mohamed Buya Turay. Anfallaren löper sig fri och kan enkelt placera in 2-1.

Häcken får till en bra målchans efter hörna, bollen smiter igenom alla i straffområdet fram till Paulinho på bortre som står redo att ladda bössan, skottet dock högt över.

PAUS

Där är den första halvleken slut.

Där är den andra halvleken igång på Tele2 Arena.

I den 52:e minuten kan Adam Andersson ta ett avslut från snäv vinkel, skottet blir hårt men placeringen är svag och Dif:s målvakt kan enkelt ta skottet.

I den 57:e minuten drar Paulinho till på frispark, bra fart men högt över.

MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL Häcken kvitterar via Alexander Jeremejeff som trycker in bollen efter ett fint inspel längs marken. Helt lika nu med halvtimmen kvar.

Djurgården gör sitt andra byte, in med Astrit Ajdarevic och ut med Nicklas Bärkroth i samma veva.

Matchen går nu in i ett spännande slutskede. Bara 20 minuter kvar nu. Spelarna börjar tröttna lite och spelkvalitén har sjunkit några procent, ingen vill bli syndabock.

Nu är det bara tio minuter kvar av matchen.

I den 82:e minuten blir det farligt i Häckens straffområde, efter en fint inslagen hörna av Kevin Walker.

Kort därefter får Jonathan Ring en fin chans i ett ytterläge. Mittfältaren försöker curla in bollen runt Abrahamsson i målet, men skruven blir för dålig och skottet går istället rakt på Häcken-målvakten.

Häcken byter in Mervan Celik istället för Alexander Jeremejeff i den 85:e minuten.

Dagens publiksiffra presenteras – 8 343 har i dag tagit sig till Tele2 Arena.

I den 90:e minuten tilldelas hemmalaget ett utmärkt frisparksläge precis utanför straffområdet. Skottet går i muren.

Djurgården får en till möjlighet efter en underbar crossboll slagen utav Jesper Karlström. Aslak Fonn Witry får läget, men skottet kan pareras av Häckens keeper.

Där är matchen slut.

Där är förlängningen igång.

Precis i inledningen kommer Djurgården återigen runt på kanten, Jonathan Ring står redo i straffområdet – han ska bara peta in 3-2 för Dif men ett Häcken-ben kommer i sista sekund emellan.

I sekvensen uppstår samma läge, skillnaden: att skottet kommer iväg denna gången. Precis över ribban dessutom.

Nu svänger det verkligen. Ahmed Yasin sprintar sig fri på kanten och kan spela in till Mervan Celik som bara ska nicka in 3-2 i öppet mål. Anfallarens nick går dock i stolpen.
97 minuter spelade nu.

Aslak Fonn Witry kommer återigen fram i en framstöt på kanten, norrmannen drar till med ett hårt pressat skott längs marken som Abrahamsson kan parera.

Djurgården gör sitt tredje och sista byte i matchen, Jonathan Ring går av och in kommer Adam Bergmark Wiberg.

Stor kalabalik just nu, Djurgården avlossar en frispark och efteråt uppstår det stor förvirring bland spelaren efter att domaren har blåst för något. Det hela mynnar ut i att Häcken tilldelas bollen via uppkast.

Byte i Häcken, ut med Nasiru Mohammed och in med Viktor Lundberg.

Slut på den första förlängningskvarten.

Nu den andra igång.

MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL 3-2 Häcken efter mål av den ny insatt Mervan Celik. Anfallaren drar till med ett skott utanför straffområdet, som letar sig in bakom Dif-målvakten. Sedan spring han rakt över till den tillresta Häcken-klacken samtidigt som han sliter av sig tröjan i ren eufori.

En besviken Jesper Karlström får sitt andra gula kort i matchen och får därmed syna den röda färgen.

Just nu upplever vi ett avbrott i spelet efter att Djurgårdspubliken kastat in föremål på planen.

Fjärdedomaren förkunnar att det är minst sex minuter kvar av matchen.

Mervan Celik får en jättechans att punktera matchen, anfallaren placerar dock nästan lite nonchalant bollen utanför den vänstra stolpen.

SLUT

Det blev matchens sista chans, Häcken slår ut Djurgården i en match som hade det mesta.