Foto: Bildbyrån

AIK är i cupsemifinal utan att ha imponerat. En styrka som både Malmö FF och IFK Norrköping misslyckats med. I en intervju med FD manar Oscar Linnér fansen till tålamod, minns tillbaka till förlusten mot Djurgården i fjol och vad som krävs för att undvika fiasko mot AFC Eskilstuna.
– Vi vann SM-guld förra året men man märker att folk inte är mätta utan vill vinna svenska cupen, säger målvakten till FotbollDirekt.se. 

Semifinalen 2018.

Djurgården drar det längsta strået och skickar ut AIK ur svenska cupen inför fulla hus på Friends arena.

– Jag minns en halvtidspaus där jag var ganska nöjd över att räddat en straff från Kerim (Mrabti). Men andra halvlek hann knappt blåsas igång innan bollen låg i målet bakom mig. Vi var inte med, vi kom inte upp i nivå. Dif var bättre i den matchen och vann välförtjänt, säger han till FotbollDirekt.se.

Ett fiasko?

– Fiasko vill jag inte kalla det. De var ju bra och vann senare hela turneringen. Det är inte så att vi torskade mot ett brödgäng. Sen är derbyförluster alltid en tung smäll. Nån vecka senare var det allsvenskan och vi hade inte råd med en dålig start.

Uddamålssegrar mot både Jönköpings Södra och Örgryte. Oavgjort borta mot Norrby och vidare efter förlängning i en tuff batalj borta mot Öster. Oscar Linnér är öppen med att AIK inte imponerat spelmässigt.

– Vi har kanske inte spelmässigt kommit upp i i den kapacitet som vi hoppas nå på söndag och i allsvenskan. Ändå får vi med oss resultat. Och det är ju ett styrkebesked. Det är en jäkligt skön känsla för oss som grupp att vinna även om vi riktigt har vår dag.

Vad måste ni förbättra?

– Vi har varit ganska bra taktiskt och följt våra matchplaner. Sen har det varit för mycket tekniska misstag. Men vi är tidigt inne på säsongen och jag tycker inte att man ska dra för stora växlar av hur det ser ut i februari och mars. Sen kan man lugnt konstatera det alla vet, att vi kan bättre än det vi visat upp hittills. Tittar man på MFF och Norrköping så har de redan åkt ut medan vi är kvar. Det är något vi måste omfamna.

Robin Jansson och Alexander Milosevic har lämnat klubben. Hur mycket spelar det in att ni måste ”börja om” i backlinjen?  

– Det är inte så lätt med många nya spelare. Två mittbackar (Daniel Granli och Magnar Ödegaard) i förra matchen som inte varit med så mycket och som självklart måste få tid på sig att anamma vår spelidé.

– Utan att vara kritisk mot situationen så är det inte helt optimalt att bara få någon match tillsammans och sen rätt in i tävlingsspel. Å andra sidan är vi proffs som ska kunna hantera det och det är även spelarnas ansvar att få in de nya spelarna i maskineriet så fort som möjligt.

En allsvensk nykomling på hemmaplan i semin. Fansen kommer kräva avancemang, hur gör ni för att undvika ett fiasko där?

– Först och främst genom att konstatera att AFC visat sig vara ett riktigt bra lag 2019. Vann gruppen före Norrköping och slog ut ett svårspelat Halmstad nu senast. Bra resultat på rad tyder på att det inte är någon tillfällighet. Vi ska inte vara rädda för AFC men vi ska visa dem respekt. Om vi lyckas fokusera på oss själva och gör det vi ska så vet vi att vi är bra nog för att vinna matchen.

– En semifinal i cupen är en stormatch och vi är vana att spela stormatcher. I fjol var varje match som en final i jakten på guld. Det talar för oss tycker jag, att vi är vana att spela den typen av matcher.

Ni kan ”bara” vinna titeln medan andra lag även har Europaplats att spela för. Är ni lika motiverade som resten av lagen i semifinalen? 

– I Sverige finns bara två titlar att vinna. Allsvenskan och svenska cupen. Vi som lag vet att vi har förutsättningar för att vinna båda och vi spelare är här för att vinna titlar åt klubben. Vi vann allsvenskan förra året men man märker att folk inte är mätt i laget utan även vill vinna cupen. En titel är en titel och man vinner inte så många i sin karriär. Det är något alla drömmer om att addera till sin meritlista så motivationen kommer inte vara ett problem. Vi är extremt dedikerade till att spela till oss en finalplats på söndag.