Nästa avsnitt av ”Uppdrag Granskning” har fokus på Östersunds FK och brottsmisstänkte Daniel Kindberg. Då har ÖFK kallat till sponsormöte och medlemsmöte för att tala om programmet.
– Vi känner ingen oro för våra sponsorer och det program som ska sändas. Vi har svarat på UG:s frågor och är komfortabla med de svaren vi har gett, säger ÖFK:s mediaansvarige Niclas Lidström till FotbollDirekt.se.

SVT:s ”Uppdrag Granskning” kommer handla om avgående ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg. De flesta känner nog till bakgrunden kring brottsmisstankarna mot ÖFK:s tidigare starke man.

Rättegång väntar i april för Kindberg, som är åtalad på fyra punkter: Grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

”Uppgrag Granskning” släpps på SVT Play nu på måndag och programmet går i linjär tv på onsdag.

Östersundsposten avslöjade i dag att ÖFK på torsdag kommer hålla ett möte med sina sponsorer med anledning av programmet. I artikeln kallar man det för krismöte. ÖFK:s mediaansvarige Niclas Lidström tycker att det är felaktigt.

– Det är allt annat än ett krismöte. Vi har kallat till sponsormöte. Vi har sponsormöten då och då, och nu såg vi att ”Uppdrag Granskning” släpper sitt program i nästa vecka så vi ansåg att det var bra att hålla ett möte då med anledning av programmet. De får ställa frågor och vi kan svara, säger Lidström till FD.

– Vi känner ingen oro för våra sponsorer och det program som ska sändas. Vi har svarat på UG:s frågor och är komfortabla med de svaren vi har gett.

Utöver sponsormötet så kommer ÖFK hålla medlemsmöte i anslutning till att programmet kommer ut, och även det mötet kommer ha fokus på UG:s sändning.

– Vi har medlemsmöten med jämna mellanrum och vi har vetat om när det här programmet skulle komma att sändas, så vi har lagt in det. För att våra medlemmar har en massa frågor, då vill vi vara transparenta och öppna som möjligt.

– Vi har dagligen massor av folk som hör av sig, bara i dag ha jag fått tio sms från medlemmar som är oroliga. Det finns ett stort engagemang hos våra medlemmar och vi måste svara upp mot det.

Har ni fått se programmet på förhand?

– Nej, vi har inte fått. Däremot har vi fått se utdragna manus på delar där vi medverkar, de frågor vi fått. Och det finns ett antal saker som de skulle ta upp i programmet som de har fått stryka för det fanns ingen bäring i det de påstått. Vi har fått en massa frågor, svarat och de har faktakollat, sedan har de plockat bort saker.

Medverkar Daniel Kindberg på något sätt i programmet?

– Jag har ingen aning om det.

Utan att någon av oss sett programmet… att ni kallar till både medlemsmöte och sponsormöte just nu, det kan väcka misstankar om att UG har någon på fötterna, något som kan vara komprometterande för ÖFK?

– Det är klart man kan misstänka det. De gör inte ett program utan att påstå en massa saker. Men det är fortfarande så att det pågår en utredning mot Daniel Kindberg. Östersund som förening är inte misstänkt för någonting.

– Med det sagt, Daniel har varit en stark profil och ordförande i Östersunds FK i många år och självklart kommer de misstankar som finns mot honom även spilla över på oss. Men vi som förening är trygga med att det inte kommer finnas något i programmet som gör oss misstänkta.