• Publicerat 14 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Robin Jansson ut – Karol Mets in. AIK har ersatt fjolårets succéman med en estländsk landslagsspelare från holländska NAC Breda. Ett namn som hålls mycket högt i estländsk fotboll:
– Överhuvudtaget är han nog den som stuckit ut mest i landslaget de senaste fyra-fem åren, säger journalisten och Estlandskännaren Oskar Kiisk till FotbollDirekt.se.

Robin Jansson gick från division 1-fotboll till MLS på mindre än ett år – nu har AIK agerat snabbt och fått in en ersättare för fjolårets stora succévärvning. Karol Mets kommer in på platsen som vänster mittback. En vänsterfotad 25-åring som efter 2,5 år i norska Viking Stavanger bytte till NAC Breda i Holland.

Säsongen 2017/2018 blev det 25 matcher i Eredivisie, den här säsongen har han äntrat planen 15 gånger i ligaspel. Nu har han skrivit på för AIK till och med 2020.

Men vad får Gnaget för spelare? Vi frågade journalisten och Estlandskännaren Oskar Kiisk. Han har estnisk härkomst och har följt landslaget och dess spelare i många år. Just Karol Mets är en spelare som Kiisk håller högt:

– Om det är något som karaktäriserar honom så är det att han är bolltrygg, han sticker ut där jämfört med sina lagkamrater i estniska landslaget, säger han.

– Överhuvudtaget är han nog den som stuckit ut mest i landslaget de senaste fyra-fem åren. Han har varit den som imponerat mest efter Konstantin Vassiljevs, som varit den stora stjärnan de senaste åren, men på sistone är det nog Mets som varit bäst.

Hur bra han är i ett allsvenskt sammanhang?

– Mitten-toppen av allsvenskan, den klassen tycker jag borde han hålla. Det är svårt att säga när man ser landslaget, en sådan som Ragnar Klavan (tidigare Liverpool) sticker inte ut för det är mestadels begränsade spelare i det laget. Men Mets är en som faktiskt har en annan nivå i sig, det är intrycket.

Mets är värvad som Janssons ersättare, men kan även användas på andra positioner säger Kiisk.

– Det är intressant, han kan användas även som sittande mittfältare och det är faktiskt där han använts mest, han har spelat där i de flesta kvalmatcherna. Och det var Magnus Pehrsson som gav honom debuten där. Jag såg honom första gången när Estland mötte Gibraltar 2014, jag var på plats och han imponerade stort då. Han har en bra fot och bra uppspel. Det blir intressant att följa honom i AIK.