Foto: Bildbyrån

Häcken möter Djurgården i cupsemifinal på lördag – då vill Hisingeklubben ha med Paulinho. Brassestjärnan avstängd efter utvisning mot Gais, men Häcken vill ompröva beslutet, och få Paulinho spelbar mot Blåränderna. Disciplinnämnden beslutar nu i ärendet – möjligheterna att få en utvisning omprövad är små:
– För att det ska bedömas som uppenbart felaktig så ska domaren mer eller mindre erkänna att det var en felaktig bedömning, säger Göran Nilsson i disciplinnämnden till FotbollDirekt.se.

Häcken gick vidare till cupsemifinal efter klara 4-1 mot Gais. Men smolk i glädjebägaren när Paulinho blev utvisad efter två gula kort. Nu är fjolårets allsvenska skyttekung avstängd i semin mot Djurgården på lördag, men Häcken vill ompröva domare Kristoffer Karlssons beslut. Ärendet har hamnat hos disciplinnämnden.

– Beslutet måste tas tämligen omgående i och med att matchen spelas på lördag. Processen är pågående, vi tar det över mail. Vi har inte fått in allas synpunkter men mest sannolikt har vi det till berörda parter i dag, senast i kväll, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till FotbollDirekt.se.

Kristoffer Karlsson var den som gav Paulinho två gula kort och han ska också ge sin syn på sin bedömning. Att man kan överklaga avstängningar är relativt nytt.

– Det finns sedan några år tillbaka en ny skrivning i tävlingsbestämmelserna. Om en varning eller rött kort är uppenbart felaktigt så kan beslutet omprövas.
Kan man visa med bilder och filmer att det var uppenbart felaktig bedömning, så kan man få upprättelse. Domaren som tagit beslutet ska också säga sitt i frågan.

Och domarens egen syn på sin bedömning väger tungt i sammanhanget säger Nilsson:

– Det står ”uppenbart felaktigt” i bestämmelserna, och för att det ska bedömas som uppenbart felaktig så ska domaren mer eller mindre erkänna att det var en felaktig bedömning.

Hur många sådana här fall har ni haft att göra med sedan bestämmelserna ändrades?

– Det har varit några till, något i futsalligan och sedan på lägre nivå. Generellt är det sällan en varning är uppenbart obefogad. Man kan säga att det är något som inte är riktigt rättvist över landet. Det är i praktiken bara eliten som kan få det prövat. Längre ner i divisionerna där nog oftare finns uppenbara fall så är matcherna sällan filmade och det finns inget bra videomaterial.

Häckens protest är den senaste i raden av ärenden som hamnat hos antingen disciplinnämnden eller tävlingskommittén.
IFK Göteborg-Gais fick avgöras vid skrivbordet. Sedan ville Öster flytta cupkvartsfinalen mot AIK, och därefter ville samma klubb få resultatet i matchen ändrat efter bengalrök i samband med Sebastian Larssons 1-0-mål. Om det gått inflation i protester och försök att få resultat och beslut ändrade den senaste tiden? Göran Nilsson tycker inte det:

– Här pratar vi om helt olika saker. Den här möjligheten finns för klubbar att pröva, även om det inte är speciellt vanligt att man gör det.