Robin Jansson har skrivit på för Orlando i amerikanska MLS. Och han gör det i ett läge när AIK haft svårt att imponera i Svenska cupen. 
– Bara dumt att ifrågasätta beslutet att släppa honom. Titta på hans utveckling och en sådan kille får förmodligen inte många chanser att komma utomlands, tycker FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg.

Det är inte första gången AIK har tagit från division I med rena sagor som följd. Kom i håg Mohamed Bangura från Värnamo en gång i tiden.
Då från division I, till allsvenskan, till Champions League-kval.
I fjol fick vi se någonting liknande genom upptäckten av Robin Jansson i Oddevold, till allsvenskan och Europakvalspel med AIK – och till sist SM-guld. Men nu är han alltså borta och AIK-karriären blev inte så lång.

Ett svårt besked för AIK när nyheten kom ut i går kväll – inte minst hur man försvarsmässigt gått igenom så oerhört många svåra saker under det senaste året. Nisse Johansson tvingades ju sluta på grund av hjärtproblem, Jesper Nyholm bröt benet mycket svårt och till det hur Daniel Sundgren var mycket allvarligt ute med en blodpropp i lungan.
Lägg där till hur Alexander Milosevic lämnat för engelska Nottingham Forest.
Ja, ni hör det är en lista så lång att nu får det inte hända mer. Men så gör det ändå det med Robin Jansson som nu lämnar för Orlando City i MLS.

LÄS: NY ISLÄNNING KLAR FÖR AIK

– Det är klart att det inte är bra. Det är inte alls bra. Han var ett frontnamn defensivt och det var försvaret som lade grunden för SM-guldet så hans betydelse går ju inte att ta miste på, anser FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg.
– Men det är, som jag sade, logiskt att han släpps. Dels för hans utveckling, dels för att en sådan kille rimligen inte får så många chanser. Men sedan ska man kanske också fundera på hur mycket mer ett namn som Robin Jansson har i sig? Har han Champions League-kvaliteter i sig? Jag är tveksam – och det är ju dit AIK vill.

– Men att han går kan knappast överraska någon. Har man varit så bra som han har varit. Haft den utveckling han haft i en klubb som vinner guld så…jag har känt redan innan Orlando blivit känt att det måste vara högrisk.

– Ja, nu måste AIK förstärka. Det är givet och det visar ju också Björn Wesström, tycker jag, att det är. Är övertygad om att AIK har stor förberdelse för detta, även om det iär allt annat än lätt att ersätta ett sådant här namn. Ödegaard och Granli – och kanske Daniel Sundgren kan ju ersätta. Men jag tror ändå att man kommer att ta ett namn utifrån. Ett etablerat och det är någon som nästan måste vara vänsterfotad, precis som Jansson.

Ser du någon logisk ersättare?
– Nja, men det ryktas ju om en estländsk spelare från holländska ligan. Men sedan är det klart att ett namn som Daniel Björkman i från Örebro borde vara intressant. Jag tror han var högaktuell innan man gick för Robin Jansson.

Hur är dina intryck så här långt av nya Granli och Ödegaard?

– Ingen har ännu visat större saker men Granli ändå okej. Det finns nog ganska mycket där att få ut. Ödegaard har däremot inte sett bekväm ut. Där är jag tveksam.