Foto: Bildbyrån

Mer pengar till klubbarna i allsvenskan och superettan nästa år – då har frågan om hur prispengarna ska fördelas kommit upp på nytt. Enligt uppgifter till FD så kommer frågan tas upp för omröstning på Sef:s kommande medlemsmöte den 29 mars.
– Det vill jag inte kommentera, vad som tas upp på medlemsmötet. Det kan jag kommentera efter att mötet har ägt rum, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson till FotbollDirekt.se. 

Säsongen 2019 står för dörren, men i många klubbar talas det redan om 2020. Då kommer det nya tv-avtalet som enligt uppgift ger klubbarna i allsvenskan och superettan runt 550 miljoner kronor per år.

Lägg därtill ett nytt spelavtal värt ytterligare 150 miljoner, och nya sponsorer som ansluter och det handlar i runda slängar om 750 miljoner kronor till elitklubbarna nästa år.

Frågan om hur pengarna ska fördelas har tagits upp med jämna mellanrum – vissa klubbar har framfört att det är en allt för ”socialistisk” fördelning av pengarna, där mindre klubbar får för stor del av kakan. De som drar flest tv-tittare borde få störst andel anser vissa, medan andra framhåller att sportslig framgång borde vara huvudkriteriet.

I dag finns en fördelning där de 16 klubbarna i allsvenskan får 75 procent av pengarna medan superettanklubbarna får 25 procent.

För allsvenskan så finns en placeringspremie där klubbarna rankas utifrån vad man presterat under de fem senaste åren, där en sammanvägd tabellplacering ger olika mycket pengar.

För ettan i tabellen (i år är det AIK, som alltså gjort bäst sammanlagt resultat 2014-2018) så handlar det om 9,35 procent av pengarna. Medan lag 13-16 får 5,40 procent.

Fördelningsnyckeln kommer upp till diskussion igen med det nya avtal som väntar nästa år. Enligt uppgifter till FD så har klubbarna initierat en omröstning om att utreda andra modeller än den nuvarande. Vid Sef:s medlemsmöte i slutet av mars så kommer de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan rösta om huruvida man ska titta på andra modeller.

Ett ja och Sef får i uppdrag att studera andra varianter, som till exempel hur det ser ut i andra ligor. Därefter kan ett antal alternativ tas fram för ny omröstning. Det har varit ett önskemål från ett flertal klubbar att få till stånd en omröstning kring fördelningsnyckeln.

FD har varit i kontakt med flera klubbledare, ingen har velat bekräfta att det här är på gång.

– Det vill jag inte kommentera, vad som tas upp på medlemsmötet. Det kan jag kommentera efter att mötet har ägt rum, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson till FotbollDirekt.se.

Det ska understrykas att det hela alltså inte per automatik leder till en helt ny fördelning om det röstas ja, utan att i så fall andra alternativ på pengafördelning plockas fram och gås igenom vid kommande medlemsmöten, troligast i höst.