Transferfönstrets slut närmar sig och det är ett AIK som i stort sett ser ut att ha allt på plats. Någon spektakulär storaffär kommer vi sannolikt inte att få se från mästarna fram till allsvenska premiären – ett AIK som vill ta ekonomiskt ansvar.
– Vi har i dag så har vi bra konkurrens på alla positioner, vi siktar på att ha två spelare om varje plats, betonar sportchef Björn Wesström för FotbollDirekt.se.

Det är ett AIK som i pågående transferfönster inte tagit namn på lika hög nivå som annars så många gånger de senaste 18 månaderna och uppskattningsvis kostnader för nya spelare på omkring 45 000 000.
Men likväl är det ett AIK som har gjort en hel del denna vinter.
Långtidskontrakten med talangerna Ylätupa och Granli (fram till 2022), liksom korttids med sådana som Saletros, Ödegaard och Obasi,samt hur unga spelare som Ben Lamin och Hussein konkurrerar i år fullt ut. Där till ska även Robert Lundström läggas som nu allt mer närmar sig en comeback.
Ett namn som ser ut som ett solklart sparkapital.
AIK ser i grundläggande drag att ha sitt transferfönster på plats, med undantag för Robin Jansson och Stefan Silva som båda, enligt rapporter ser ut att kunna försvinna. Om det verkligen händer så är AIK så inte klara.
– Om ingenting förändras, vilket det såklart kan göra, så har vi en konkurrenssituation vi är nöjda med på både kort och lång sikt.

Nu är det ett fortsatt förmöget AIK det handlar om, vid förra årets början var egna kapitalet cirka 80 000 000 – men många stora omfattande spelaraffärer det senaste dryga året har kostat på och gjort det svårare denna vinter att ta omslagsnamn som man så många gånger gjort sedan Rikard Norling gjorde comeback.
Man ska komma i håg att AIK:s rörelseresultat för 2018 landade på minus 20,4 miljoner kronor, lika med 16,9 miljoner minus efter skatt.
Siffror som AIK i detta läge inte är beredda att tänja ytterligare på för namn som Mikael Lustig och Branimir Hrgota som det ju ryktats om.

– Vi i ledningen har så länge mandatet finns ansvar för att AIK Fotboll skall utvecklas men också finnas för alltid. Självklart innebär det att vi behöver ta ekonomisk hänsyn i förhållande till vad vi gjort tidigare och vilken takt vi bedömer att klubben har möjlighet att växa i på kort och lång sikt.

Björn Wesström fortsätter:
– Vi scoutar, utvecklar spelare och vill sedan göra bra affärer för på sikt hela tiden växa, det är ett tålmodigt arbete som är svårt att utföra i en bransch som i grunden är lagresultatbaserad. Ibland upplever jag debatten som att den handlar om huruvida klubbar vill satsa eller ej, som om det var dom anställda i klubbarna som satsar egna pengar. Jag uppfattar mitt uppdrag som att maximera dom resurser som klubben fastställer att lägga på herrverksamheten varje år.