Böter och spel inför delvis tomma läktare – det hotar ekonomiskt tyngda IFK Göteborg efter den avbrutna cupmatchen mot Gais. I dagarna kom förbundets riksombud Henrik Engvall med yrkan mot Blåvitt. Beslut kommer dröja – men bötesbelopp av betydande karaktär har inte dömts ut av disciplinnämnden sedan 2016.
– Efter att oaktsamhetsansvaret infördes så har det utdömts några  få bötesbelopp, men de här femsiffriga beloppen har inte funnits efter 2016, säger disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson till FotbollDirekt.se.

Gais tilldömdes en skrivbordsseger med 3-0 mot IFK Göteborg efter den så omskrivna avbrutna matchen på Bravida Arena den 26 februari. Raketer sköts in på planen från Blåvittläktaren och Gais-målvakten Marko Johansson fick en hörselskada då en raket smällde av nära honom.

Den sportsliga utgången av matchen är alltså känd. Men utöver det så kan också disciplinära straff vänta för Blåvitt. Förbundets riksombud Henrik Engvall kom innan helgen med ett yttrande där han yrkade på böter för Blåvitt alternativt spel inför delvis stängda läktare:

– För allvarliga ordningsstörningarna är spel med delvis stängda läktare ett alternativ. Men om Disciplinnämnden inte tycker att det går eller når upp till den nivån anser jag att man ska döma ut ett bötesstraff, sade Engvall.

Disciplinnämndens vice ordförande Göran Nilsson säger att nämnden inte fått ärendet på sitt bord ännu.

– Det finns en anmälan från Riksombudet. Nu har Göteborg de närmaste på sig att bevisa att de inte hanterat matchen oaktsamt. Riktlinjen är att man ska ha fem arbetsdagar på sig att förbereda ett svar. När de gett svaret så ska Riksombudet ta del av det, för att kunna göra ett förtydligande av vad han menar. Och det ska Göteborg sedan ta del av säger han till FotbollDirekt.se.

– Det är ett ärende som fått mycket publicitet och uppmärksamhet, därför tror nog folk att vi kan ta ett beslut direkt. Men det är två parter som ska yttra sig här och jag tror inte att det når oss inom de närmaste veckorna.

Mellan säsongerna 2015 och 2016 så ändrades regelverket, där man gick från strikt ansvar till oaktsamhetsansvar. Alltså att en klubb inte ska straffas för incidenter på läktarna om man inte tydligt kan bevisa att klubben ifråga tydligt brustit i sitt säkerhetsarbete.

Sedan dess har böter sällan delats ut till klubbar av disciplinnämnden.

 

– Före 2016 då det ändrades från det absoluta ansvaret till oaktsamhetsansvar, då hade vi några större bötesbelopp. De värsta böterna som utdömdes låg någonstans runt 200 000-250 000 kronor. Men då var det en annan bedömning, vi befinner oss i en annan verklighet nu.  Efter att oaktsamhetsansvaret infördes så har det utdömts några få bötesbelopp, men de här femsiffriga beloppen har inte funnits efter 2016. Det handlar om att föreningarna sällan kan bedömas som helt ansvariga.

– Sedan är det här ett ganska unikt ärende. Det är skillnad på om någon tänder ett par-tre bengaler, och den här… vad ska vi säga, fyrverkerikanonaden som var i den här matchen. Vi gör ingen bedömning förrän vi fått in Göteborgs svar. Det är ett antal svängar som kommer ske innan det hamnar hos oss.

Nilsson vill inte uttala sig om Blåvitts möjligheter utan konstaterar att man med största sannolikhet får en diger bunt med dokument och bevisning från såväl Blåvitt som Riksombudet när allt hamnar hos nämnden.

– I föreskrifterna står det att klubben måste bevisa att de inte agerat oaktsamt. Det är inte åklagarens uppgift att bevisa att Göteborg är skyldiga, det är Göteborgs uppgift att bevisa att de är skyldiga.

– Det normala i ett ärende av normal kaliber, det är att det finns det en anmälare och den anmälda, där den anmälda yttrar sig och sedan kan vi ta ett beslut. I det här fallet: förmodligen blir det ett antal svängar mellan Riksombudet och anmäld part innan det hamnar hos oss.