• Publicerat 11 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Öster ville frånta AIK:s seger i Svenska cupen mot Växjölaget efter Sebastian Larssons i efterhand omdiskuterade mål – och skickade in en protest. Gnaget behöver dock inte oroa sig över att mista semifinalplatsen. Tävlingskommittén skriver att Öster fått avslag på sin anmälan.

Det var tidigt i Svenska cup-kvartsfinalen mellan Öster och AIK som gästernas Sebastian Larsson skruvade in 1-0 på frispark. Inga protester då, men efter matchen berättade hemmalagets målvakt Tobias Andersson att han skymdes av röken som kom från AIK-klackens bengaler bakom målet.

– Jag ser bollen lite senare. Då påverkar det ganska mycket. Det räcker att det är några hundradelar, sa målvakten till P4 Kronoberg efteråt.

Öster föll med 4-2 efter förlängning medan AIK då alltså gick vidare till semifinal – något superettanklubben senare försökte stoppa. De skickade in en protest till förbundet för att frånta AIK segern och då i stället skicka Öster till semifinal.

– Det är bara att se vad som hände efter matchen mellan IFK Göteborg och Gais som avbröts i paus vid ställningen 0–0 på grund av pyrotekniken på arenan. Eftersom det var Göteborgs anhängare som eldade tilldömdes Gais segern. Nu har vi ett liknande fall som i mitt tycke är ännu mer solklart eftersom AIK gjorde mål som en direkt konsekvens av AIK-fansens agerande, konstaterade Fredrik Gustafson, styrelseledamot i Öster, för Smålandsposten i går. 

Nu står det dock klart att protesten som Öster skickat in avslås, detta skriver Tävlingskommittén under måndagskvällen.

SvFF:s Tävlingskommitté (TK) har att behandla framställan från Östers IF gällande domarens beslut i kvartsfinal i Svenska Cupen, herrar, mellan Östers IF och AIK. Till en början konstaterar TK att det är TK som är behörigt organ att pröva Östers framställan. Av 7 kap 6 § Tävlingsbestämmelserna framgår att domares beslut i fakta som rör spelet, såsom om ett mål har gjorts eller matchens resultat, är slutgiltiga och får inte föranleda omspel eller på annat sätt ändras. Mot bakgrund av ovan beslutar TK att avslå Östers IF:s framställan”.

På söndag drabbar AIK samman med AFC Eskilstuna på Friends Arena. Den första semifinalen spelas dagen innan, den mellan Djurgården och Häcken.