• Publicerat 9 mars
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Flera yngre förmågor kan få ett större genombrott i allsvenskan i år.
FotbollDirekts krönikör Magnus Österberg rankar de mest spännande unga namnen inför allsvenskan 2019. TOPP-10 av flera möjliga  ”The next ones”

FD:s krönikör Magnus Österberg rankar de främsta allsvenska talangerna födda 1998 och senare – här nedan de tio mest spännande namnen i Österbergs ögon. Spelare som dels ser ut att få speltid, men som också besitter den största potentialen av de yngre i allsvenskan.

– Det är främst det jag tittat på, vilka kommer få chanser och vilka av dessa har störst möjlighet att bli bra seniorspelare. Det finns många duktiga yngre spelare i allsvenskan men många ser ut att få mycket bänk. Här är spelare som kan få möjligheter i år, och också de jag tror ligger bäst till att bli bra spelare, säger Österberg.

Här nedan, de tio mest spännande allsvenska talangerna enligt Magnus Österberg:

1. Kossounou Odilon, 18, försvarare, Hammarby

Magnus Österbergs kommentar:
”På ett sätt kan det vara dumt att skriva upp en så ung spelare så tidigt. Men samtidigt; hans ålder och det han har visat upp vittnar om att han har finns möjligheter att bli en riktigt, riktigt bra spelare. Hans lugn med bollen, med bägge fötter, det är ganska ovanligt för en så lång spelare. Han ser gänglig ut men har ändå två bra fötter. Behöver utveckla fysik, position- och duellspel. Men råämnet finns där. Störst potential här.

2. Sead Haksabanovic, 19, mittfältare, IFK Norrköping

Magnus Österbergs kommentar: ”Otroligt duktig som väldigt ung i HBK. Att sedan inte ha slagit utomlands, det är han varken den första eller sista att vara med om. Nu kommer han till ett topplag och får en roll som verkligen passar honom. Han kommer få alla möjligheter i världen att få en riktig vändning i sin karriär. Väldigt skicklig, extremt mycket kreativitet i sig i det offensiva spelet. Han kommer göra mycket poäng och ligga bakom mycket för Norrköping”.

3. Saku Ylätupa, 19, mittfältare, AIK

Magnus Österbergs kommentar: Kommer man från Ajax verksamhet så har man ett embryo till någonting. Är man med hela vägen upp till U19 där så är man bra utbildad. Ruggigt kvick, det måste man vara för att ens bli påtänkt för Ajax. Blir intressant att se vilken position han kommer få spela mest på, känns som en spelare som passar bäst i det de kallar för pocketrollen. En spelare som de säkert ser som investering, att han gör två år och sedan säljs dyrt.

4. Benjamin Nygren, 17, anfallare, IFK Göteborg

Magnus Österbergs kommentar: En av många ganska unga i Blåvitts trupp, säkert den av dem som kommer få en betydande roll i år. Om omgivningen räcker till så tror jag han kommer ta ytterligare steg – han måste nog göra det för att Blåvitt ska ta steg. Det som sticker ut är att han inte känns valpig i spelet utan känns ganska rejäl och kraftfull i sitt spel. Många unga som kommer upp känns ganska svajiga, han är mer seniorredo. Bra utbildad i en akademi som fostrar många bra spelare, det ska man ge dem.

5. Edward Chilufya, 19, mittfältare/anfallare, Djurgården

Magnus Österbergs kommentar: Fartraket. När han får ytorna så är han ruskigt svår att slå i en springtävling. Kan han få ordning på fötterna i avslut- och ”sista passningen”-lägen, då kommer han vara extremt nyttig för Djurgården. Han har de egenskaper som en yttermittfältare eller ytterforward ska ha. Men offensivt är han svår att hänga med och kan han bara bli mer effektiv så kommer han bli väldigt bra.

6. Max Svensson, 20, mittfältare/anfallare, Helsingborg

Magnus Österbergs kommentar: Bra i superettan i fjol, en av de absolut bästa i HIF tycker jag, när han spelade. Skön fart, god teknik. Svår att möta med den farten som han har, den kontrollen som han har. Väldigt löpstark generellt. Känns som han gått lite under radarn, men en spännande spelare och en som jag tror kommer få ta stor plats i HIF i år.

7. Manasse Kusu, 17, mittfältare, IFK Norrköping

Magnus Österbergs kommentar: ”En ung spelare, yngst av alla på den här listan. Men en spelare som är väldigt mogen för sin ålder, och som jag absolut tror kommer få chanser i ett bra IFK Norrköping i år. Han har åldern för sig, att han redan är en del av IFK Norrköpings trupp vittnar om en viss klass, men han har också fått speltid. En spelare som kan få ögonen på sig under säsongen. En smart och trygg spelare, tar mycket rätt beslut på planen och det är ganska ovanligt när man är så ung”.

8. Ian Smith, 21, försvarare, IFK Norrköping

Magnus Österbergs kommentar: ”Bra i fjol. Togs ju egentligen in som en rak ersättare som Wahlqvist när han skulle säljas men med redan innan dess fick han ta den platsen när Wahlqvist när flyttades in som mittback i trebackslinjen. Bra fart, bra inlägg, har också fått till det bättre i positionsspelet. En spelare som orkar löpa mycket, har perfekta egenskaper för den rollen som han har i Norrköping”.

9. Nils Fröling, 18, anfallare, Kalmar

Magnus Österbergs kommentar: ”Duktig i fjol, tycker han var ett av de få positiva utropstecken som fanns i ett Kalmar som hade det ganska svettigt. Ungefär i samma kategori som Nygren i Blåvitt, han blir nog en viktig spelare för Kalmar 2019. Har fart och är kraftfull i sitt spel och kan användas på ett antal olika positioner. Lär få ta mer plats i år”.

10. Anel Ahmedhodzic, 19, försvarare, Malmö FF

Magnus Österbergs kommentar: Ett namn man tidigt fick höra talas om, stack till England tidigt. Det man sett hittills i MFF har inte varit jätteimponerande, men man ska också komma ihåg att det i stort sett bara handlat om U23-fotboll i England. Dock ska sägas att man möter väldigt bra spelare där, även om den kan svaja i kvalitet som alla de här u-serierna gör. Inte så lätt heller att bara smälta in. Ändå en spelare jag tror kan blomma ut, följsam spelare. Vänsterfotad back och det är bra. Ska bli intressant att se hur han klarar tempot. Borde klara det.