Nyheter

PÅ FD: AIK:s talangdominans växer – trots mjukare linje

ANNONS

SOLNA: När SEF tidigare i går eftermiddag offentliggjorde årets högst rankade akademier så stod det klart att AIK tillsammans med Malmö FF är största vinnare. Detta trots att AIK sedan ett år tillbaka släppt akademiverksamhet mellan 9-12 års ålder.
– Vårt mål är att så många som möjligt ska hålla på så länge som möjligt och tillåtas samma möjligheter. Uppdelning i akademi innan tio års ålder är alldeles för tidigt anser vi i AIK, konstaterar sportchefen Leif Karlsson för FotbollDirekt.se.

Årets certifieringar av klubbarna i Svensk Elitfotboll och Svenska Spels Tipselitnätverk är utförda.
Efter att årets totalresultatet är uträknat så står det bland annat klart att AIK:s akademiverksamhet är den som ökat näst mest med + 699 poäng.
AIK en av de största vinnarna alltså – tillsammans med MFF, ett resultat som blir extra intressant med tanke på att man valt en mjukare linje och frångått tidiga upptrissade selekteringar – som många gånger sker redan i 7-8 års åldern.
Som exempelvis är ärkerivalerna Hammarby och Djurgården båda långt i från toppen.
Dif sist av klubbar med maxbetyget fem stjärnor och Hammarby som än så länge bara har fyra.

AIK har nu alltså sedan två år tillbaka valt att erbjuda samtliga barn en och samma fotbollsutbildning upp till 12 års ålder – där första akademiinslag kommer först året där efter.
AIK:s nya väg går diametralt emot de andra storklubbarna i det att man vågat ta steget bort från tidiga splittringar av unga pojkar och flickor och vågat tro att man med större resurser och bredare satsning som allra minst kan ha samma effekt och utveckling som akademier – där resurser koncentreras i huvudsak till en mindre skara av tidigt utvecklade barn.
I mångas ögon en orättvis fördelning av resurser.

AIK:s sportchef för Ungdom Leif Karlsson ser så här på hur AIK går framåt – och inte bakåt – trots en mjukare linje kring bortsortering i unga år – och hur man in i det längsta vill erbjuda så många som möjligt samma resurser – detta i en tid då upptrissade akademiverksamheter uppmärksammas allt mer som exempelvis i dag Sportbladets granskning av Brommapojkarna.
Jämfört med detta försöker nu alltså AIK gå en väg åt ett diametralt annat håll. AIK-chefen Leif Karlsson beskriver inriktningen med ett väldigt tydligt fokus på lärande, utveckling och barnens egen drivkraft. Resonemanget bottnar i såväl forskning som i klubbens erfarenhet vilket samlat ger bästa möjliga grund för beslutet. Detta är AIK:s samlade bedömning.

LÄS: SVERIGES HÖGST RANKADE AKADEMIVERKSAMHETER – MFF OHOTADE

– Vi känner oss väldigt trygga med att de beslutet som vi har tagit med att höja åldern i akademin inte påverkar vår attraktionskraft negativt utan snarare tvärtom ökar den, säger Leif Karlsson sportchef AIK Ungdomsfotboll till FotbollDirekt.se.

Under tisdagen presenterades siffrorna kring alla certifieringsbesök av klubbarna i Svensk Elitfotboll och Svenska Spels Tipselitnätverk. Detta under en sittning i Solna där FotbollDirekt fanns på plats.
Etta blev Malmö följt av Brommapojkarna på en andraplats och Elfsborg på en tredjeplats. Precis utanför medaljplats kom de regerande svenska mästarna AIK.

AIK som under det gångna året har tagit sig an ungdomsfotbollen på ett delvis nytt sätt.
Åldern som alltså har höjts från nio år till tretton när det kommer till att selektera spelare till akademilagen. En vågad väg kan tyckas i en tid då akademiverksamheter spänns allt mer och en kritisk debatt som allt mer gör sig påmind i media.
Men AIK:s satsning på bredd har alltså inte negativt inverkat på AIK Ungdomsfotbolls resultat – AIK ökar istället poängmässigt näst mest och fortsätter att leda utvecklingen på ungdomssidan.
– Vår grundfilosofi inom AIK Ungdomsfotboll är att barn och ungdomar i första hand ska må bra och tycka att det är kul att idrotta, få bra kompisar och hålla på länge. Det är grunduppdraget. I tillägg till det följer vi de direktiv och riktlinjer som finns för barn och ungdomsverksamhet, FN:s barnkonvention, Riksidrottsförbundets Idrotten vill och Svenska Fotbollsförbundets Spela, lek och lär, samtidigt som vi kan ge möjlighet till de killar och tjejer som vill satsa på att bli elitspelare att göra det inom vår verksamhet, säger den mångårige AIK-chefen och resonerar:

– Det som är extra glädjande att se är att vi tar nya steg i den nya certifiering SEF nu gjort sedan vi tagit bort akademi mellan 9-12 år, både i fler spelare som vi har fostrat som ger poäng åt oss, samtidigt som vår organisation för barn och ungdomsverksamheten och akademin visar att vi har en organisation som ger förutsättningar för de som verkligen vill satsa. Det är glädjande att se och framförallt väldigt roligt. Det finns ett tillflöde spelare i dag men även tränare från Sverige och utlandet som vill vara i organisationen och ta det vi har börjat på vidare.

Finns det möjlighet att höja åldern ytterligare om det här skulle bli en supersuccé?

– När vi började kolla på det för några år sedan låg åldern på nio år. Uttagningen gjorde man redan hösten när de var åtta vilket vi tyckte var alldeles för tidigt för att göra den typen av selektering. Då satte vi igång ett arbete där vi diskuterade i en intern arbetsgrupp men även med en extern referensgrupp med utvecklingschefer från olika förbund, fotboll, innebandy, hockey och även Riksidrottsförbundet om hur vi skulle bedriva vår verksamhet. Vi valde då att ansluta oss till RF:s definition om barnverksamhet upp till tolv år och ungdomsverksamhet från 13 år, så det blev en naturlig åldersindelning. Men vi är inte främmande för att ta nya diskussioner. Inom Stockholmsområdet är det ganska många klubbar utöver de tre andra stora som har tidigare uttagningar till akademier, så just nu känner vi att vi ligger ganska lagom där vi ligger, säger han och fortsätter och hoppas att AIK:s grepp sprider sig:

– Förhoppningsvis är det kanske några klubbar som hakar på och tycker att det här är ett bra sätt att driva verksamhet för barn ungdomar på.

Har ni fått ett tillflöde – en ökning – med spelare med tanke på att ni är ensamma kring den här modellen?
– Ja faktiskt, både till akademin och barn och ungdomsverksamheten söker sig spelare i större utsträckning och dessutom vet de att den akademi vi kommer att ha verkligen är toppklass vad det gäller resurser. Både kring faciliteter i träning, men även kvalitén på tränare och specialister, så som fystränare, målvaktstränare, analytiker, värdegrundsansvarig, naprapat/sjukgymnast och så vidare. Vi har en verksamhet som ligger väldigt bra till i paritet med de andra klubbarna. Det är glädjande för det visar att klubben har valt att satsa på att det ska ges bra förutsättningar. Samtidigt så är det träningssituationen i Stockholm som gör att vi inte kan ta emot hur många som helst. Då fokuserar vi i första hand på att barn i Solna med närområde ska få möjligheten att träna hos oss I AIK. Sen tycker vi egentligen att barn och ungdomar som bor två-tre mil bort från Solna ska vara kvar i sitt närområde. Vi kan då medverka till att ha eller starta bra samverkan med andra klubbar och då kanske framförallt med föreningar i Stockholm norrort. Där kan spelare i större utsträckning vara kvar längre för att kanske i ett senare skede komma till en större klubb.

De som längre fram ändå inte väljs ut till akademilagen och hamnar utanför – hur ser deras möjligheter ut?

– Det är en av de fina delarna med det här tycker jag. Vi kommer som sagt att ta ut akademilag från och med 13 års ålder. Det kan förändras, inte sänkas men möjligtvis höjas. De som inte är med där kommer kommer erbjudas så kallade motivationslag som bygger på spelarens egna motivation. De kommer att träna i samma omfattning som akademin om man vill – med träningstider och med icke föräldrartränare som engageras för dessa lag och kommer att träna parallellt på samma sätt som akademilagen – och de som sen känner att de inte vill träna lika mycket utan vill ägna sig åt andra idrotter eller vill vara med kompisar i större utsträckning kommer kunna vara med i så kallad kompislag upp till 18-19. Det gör att alla har en plats i AIK. Men det går inte längre ut på att vi tar ut dem utan att de själva väljer på vilket sätt de vill fortsätta idrotta.

Tittar vi på A-laget – finns det något mål där kring egenfostrade spelare?

– Vi har en dialog med Rikard Norling och Björn Wesström. I nuläget om vi tar de äldsta med Per Karlsson, Panos Dimitriadis med flera och sedan tittar på de yngre med Adam Ben Lamin och Samuel Brohlin är det cirka 30 procent som kommer från AIK U. Ska en klubb spela i Europa eller vinna allsvenskan kan du inte bara ha egenfostrade spelare. Men det är en bra mix- en till två spelare per år räknar vi med ska ta sig upp till A-truppen och förhoppningsvis ta sig in i startelvan.

Under säsongen blev det väldigt uppmärksammat att ni hade väldigt många från Stockholmsområdet – hur viktigt var det egentligen?

– AIK vill ju vara en klubb för alla, att det finns en relation till AIK, att följa AIK. Det är bland annat därför vi jobbar har nära har nära samverkan med ett antal klubbar och skolor för att samarbeten och goda relationer. Vi kommer även att göra en ny satsning på våra hemmamatcher som vi kallar föreningsläktaren. Vi bjuder in klubbar och spelare att komma till Friends arena och uppleva våra matcher på nära håll. Förhoppningsvis vänder de tillbaka. Vi får mer publik och dessutom blir många fler AIK:are och det är naturligtvis vår långsiktiga ambition.

Du oroar dig inte för hur det kan se ut om 8-10 år med tanke på att era poäng än så länge bygger på er tidigare akademiålder som då startade redan vid nio års ålder – innan ni ändrade?
– Vår strategi är att utgå från barns välmående få så många som möjligt att fortsätta längre. Och därigenom få ett större urval och därmed fostra ännu fler spelare till vårt a-lag i framtiden.

PEDER VENSETH

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 01 maj
14:00 Malmö - Djurgården Svenska Cupen
17:00 Häcken - Piteå Svenska Cupen, damer
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
21:00 Borussia Dortmund - PSG EUROPA: Champions League
torsdag 02 maj
18:00 SönderjyskE - Fredericia Danmark Division 1
20:30 Chelsea - Tottenham Premier League
21:00 Fiorentina - Club Brügge UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Atalanta UEFA Europa League
21:00 Roma - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Olympiakos UEFA Europa Conference League
fredag 03 maj
18:30 Fortuna Düsseldorf - Nürnberg 2. Bundesliga
18:30 Wolfsburg - Köln Bundesliga damer
18:30 Naestved - B 93 Danmark Division 1
18:30 Hamburg - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Århus - Nordsjälland Superligaen
19:00 AFC Eskilstuna - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Stocksund - Täby Ettan norra
19:00 Vendsyssel - Kolding Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Leipzig Bundesliga
20:45 Barnsley - Bolton League One
20:45 Torino - Bologna Serie A
21:00 Luton - Everton Premier League
21:00 Getafe - Athletic Bilbao La Liga
lördag 04 maj
11:30 Piteå - Nordic United Ettan norra
12:00 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Umeå - FBK Karlstad Ettan norra
13:00 Sandvikens IF - Brage Superettan
13:00 Rosengård - Tvååker Ettan södra
13:00 Jönköping - Torslanda Ettan södra
13:00 Karlstad - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Hansa Rostock - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Schalke 2. Bundesliga
13:00 Greuther Furth - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 AIK - Norrköping Allsvenskan, damer
13:00 Oddevold - Gif Sundsvall Superettan
13:00 Everton - Tottenham Women’s Super League
13:30 Leeds - Southampton Championship
13:30 Birmingham - Norwich Championship
13:30 Arsenal - Bournemouth Premier League
13:30 Ipswich - Huddersfield Championship
13:45 Århus - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
14:00 Malmö FF - Eskilstuna Elitettan
14:00 Brighton - Aston Villa Women’s Super League
14:00 Real Sociedad - Las Palmas La Liga
14:00 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt Bundesliga damer
15:00 Hammarby - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
15:00 Utsikten - Skövde AIK Superettan
15:00 Mjällby - Brommapojkarna Allsvenskan
15:00 Öster - Gefle Superettan
15:00 Trelleborg - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Kalmar - Halmstad Allsvenskan
15:00 Degerfors - Landskrona Superettan
15:30 Borussia Dortmund - Augsburg Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Darmstadt Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Stuttgart - Bayern München Bundesliga
16:00 Falkenberg - Eskilsminne Ettan södra
16:00 Norrby - Torn Ettan södra
16:00 Trollhättan - Olympic Ettan södra
16:00 Burnley - Newcastle Premier League
16:00 Onsala - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Ängelholm - Ljungskile Ettan södra
16:00 Brentford - Fulham Premier League
16:00 Karlberg - Sollentuna Ettan norra
16:00 Örebro SK - Gamla Upsala Elitettan
16:00 Sheffield U - Nottingham Premier League
16:15 Real Madrid - Cadiz La Liga
17:30 Sirius - Häcken Allsvenskan
18:00 Vasalund - Örebro Syrianska Ettan norra
18:00 Monza - Lazio Serie A
18:30 Köln - Freiburg Bundesliga
18:30 Girona - Barcelona La Liga
18:30 Manchester C - Wolverhampton Premier League
20:30 Kaiserslautern - Magdeburg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Inter Serie A
20:45 Oxford United - Peterborough League One
21:00 Mallorca - Atletico Madrid La Liga
söndag 05 maj
12:15 PSV - Sparta Rotterdam Eredivisie
12:30 Cagliari - Lecce Serie A
13:00 Uppsala - Umeå Elitettan
13:00 Köge - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Elversberg - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Hannover - Paderborn 2. Bundesliga
14:00 Freiburg - Essen Bundesliga damer
14:00 Elfsborg - Malmö Allsvenskan
14:00 Västerås SK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Osasuna - Real Betis La Liga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Helsingör - Horsens Danmark Division 1
14:00 Glasgow Rangers - Kilmarnock Skottland Premiership
15:00 KIF Örebro - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Empoli - Frosinone Serie A
15:00 Linköping - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Chelsea - West Ham Premier League
15:00 Piteå - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 Verona - Fiorentina Serie A
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Östersund - Örebro Superettan
15:00 Brighton - Aston Villa Premier League
15:00 Mallbacken - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Linköping Elitettan
15:15 Manchester C - Arsenal Women’s Super League
15:30 Union Berlin - Bochum Bundesliga
16:00 Ariana - Lund Ettan södra
16:00 IFK Kalmar - Jitex Elitettan
16:00 Köge - Hilleröd Danmark Division 1
16:00 Assyriska FF - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Sunnanå - Sundsvall Elitettan
16:15 Celta Vigo - Villarreal La Liga
16:15 Espanyol - Gijon LaLiga2
16:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Hammarby - Värnamo Allsvenskan
17:30 Liverpool - Tottenham Premier League
17:30 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Milan - Genoa Serie A
18:00 Midtjylland - Bröndby Superligaen
18:30 Valencia - Alaves La Liga
18:30 Werder Bremen - Duisburg Bundesliga damer
19:30 Heidenheim - Mainz Bundesliga
19:45 Chelsea - Bristol C Women’s Super League
20:45 Roma - Juventus Serie A
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
21:00 Sevilla - Granada La Liga
måndag 06 maj
16:00 Crawley Town - Milton Keynes Dons League Two
18:00 Salernitana - Atalanta Serie A
18:30 Crewe - Doncaster League Two
19:00 Varbergs BoIS - Trelleborgs FF Superettan
19:00 Vejle - Odense Superligaen
19:10 Gais - IFK Göteborg Allsvenskan
19:30 Nürnberg - Leipzig Bundesliga damer
20:45 Udinese - Napoli Serie A
21:00 Crystal Palace - Manchester U Premier League
tisdag 07 maj
19:00 Örgryte - Helsingborg Superettan
21:00 PSG - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Bolton - Barnsley League One
onsdag 08 maj
18:45 Club Brügge - Fiorentina UEFA Europa Conference League
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Häcken Allsvenskan, damer
21:00 Real Madrid - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Peterborough - Oxford United League One
torsdag 09 maj
12:00 Umeå - Stocksund Ettan norra
13:00 Tvååker - Norrby Ettan södra
13:00 Torslanda - Falkenberg Ettan södra
13:00 Olympic - Ängelholm Ettan södra
13:00 Eskilsminne - Onsala Ettan södra
14:00 Torn - Jönköping Ettan södra
14:00 Friska Viljor - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Piteå - Vasalund Ettan norra
15:00 Trelleborg - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Brommapojkarna - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Kristianstad Allsvenskan, damer
16:00 Oskarshamns AIK - Lund Ettan södra
16:00 Bayern München - Wolfsburg Tyska cupen
17:00 Silkeborg - Århus Danska cupen
21:00 Milton Keynes Dons - Crawley Town League Two
21:00 Bayer Leverkusen - Roma UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Marseille UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Aston Villa UEFA Europa Conference League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 6 6 0 0 17 18
2 Halmstads BK 6 4 0 2 0 12
3 AIK 6 3 2 1 0 11
4 Djurgårdens IF 6 3 1 2 3 10
5 Mjällby AIF 6 3 1 2 3 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 6 3 1 2 1 10
7 IFK Norrköping 6 3 1 2 -3 10
8 Hammarby IF 6 3 0 3 2 9
9 Gais 6 3 0 3 -3 9
10 IF Brommapojkarna 6 2 2 2 2 8
11 IFK Göteborg 6 2 1 3 -1 7
12 IK Sirius 6 2 1 3 -1 7
13 IF Elfsborg 6 2 1 3 -3 7
14 IFK Värnamo 6 1 1 4 -8 4
15 Västerås SK FK 6 1 0 5 -4 3
16 Kalmar FF 6 1 0 5 -5 3